Łasica - opis, siedlisko, styl życia

Łasica należy do rodziny gunies, jest najmniejszym z jej przedstawicieli. To drapieżne zwierzę jest niezwykle ruchliwe, łatwo wspina się na wszelkie przeszkody, na zewnątrz przypomina trochę gady.

Charakterystyka wyglądu

Ma wydłużone ciało, cienkie, charakteryzujące się dużą wytrzymałością. Ma potężną szyję, stosunkowo krótki ogon i krótkie nogi, z ostrymi pazurami. Kufa jest mała, tępa, tylko nieznacznie większa niż grubość szyi. Ma ciemne, paciorkowate oczy, nieco rozwidlony nos. Uszy są szeroko rozstawione i mają mały zaokrąglony kształt. To zwierzę ma zdolność ostrzeżenia wroga i oznaczenia jego ziemi za pomocą nieprzyjemnego zapachu. Sekretem tego aromatu są gruczoły, które znajdują się w pobliżu ogona. Waga i rozmiar samic i samców są różne. Samce są lepsze od samic pod względem wagi i wielkości. Ich długość waha się od 13 do 26 cm w porównaniu z 12-20 cm u samic. Masa ciała u mężczyzn w przedziale 40 - 250 g, u samic 30-120 g.

Kolor żakietu zmienia się w różnych porach roku. W miesiącach letnich futro ma brązowobrązowy kolor, pięknie świeci w słońcu. Jesienią i zimą pieścił biały płaszcz. W zależności od gęstości futro nie zmienia się, jest takie samo przez cały rok. W zimie długość włosów jest dłuższa niż w lecie.

Zwierzęta żyjące w północnych szerokościach geograficznych mają bardziej miękkie i jedwabiste futro niż bracia południowi. Życie w ciepłych miejscach pieszczoty często nie zmieniają koloru włosów na zimę.

Gdzie mieszka

Zwierzę można znaleźć na terytorium Azji, Europy, na kontynencie północnoamerykańskim. W Rosji łasica żyje prawie wszędzie. Wyjątkiem są wyspy mórz północnych. W zależności od geografii siedliska zwierzę ma kilka podgatunków. Wyróżniają się pieszczoty kaukaskie, zakaukaskie, środkowo-rosyjskie, środkowoazjatyckie, trans-baikalskie i syberyjskie.

Gęstość osiadania zwierzęcia nie jest wszędzie taka sama, wskaźnik ten zależy bezpośrednio od ilości pokarmu (gryzoni) i obecności łasicy na terytorium głównego konkurenta - gronostaje. Siedlisko zwierzęcia może być bardzo różne, gdzie jest wiele myszy i innych małych gryzoni: step, pustynia, tajga, góry, tundra. Wybiera miejsce zamieszkania krawędzi, polanę, wylesianie, wąwozy, brzegi wody, margines pól. Lubi osiedlać się w pobliżu ludzkich mieszkań na wsi - szopy, stodoły, stosy słomy, stajnie.

Łasica nie buduje sobie dziury. Osiedla się w mieszkaniach martwych gryzoni. Może mieć kilka takich norek, a ich dno pokrywa suchymi liśćmi, mchami lub trawą.

Łasica jest zwierzęciem będącym rezydentem posiadającym własną strefę łowiecką. To terytorium ma niewielkie rozmiary, nie przekracza 10 hektarów. Jego granice są naznaczone uczuciem z zapachem. Strefa łowiecka jest podzielona na kilka miejsc, które odwiedza po kolei. W ciągu dnia może dojść do 2,5 km.

Sposób życia

Łasica wyróżnia się śmiałością, zwinnością, zręcznością, agresywnością i krwiożerczością. Pomimo niewielkich rozmiarów bestia jest wielkim niebezpieczeństwem. Ze względu na swoje wyjątkowe umiejętności pływania, skakania, wspinania się, praktycznie nie ma przeszkód. Może czołgać się przez wąską szczelinę w małym otworze. Przykładem tego są naloty na prywatne gospodarstwa domowe ludzi. W nocy zwierzę może całkowicie zniszczyć żywy inwentarz kuropatw, kurcząt, kurczaków, młodych królików, piskląt innych drobiu. I to nie po to, by jeść, ale w upale polowania. W przeciwnym razie, jak wytłumaczyć pięćdziesiąt kurczaków z ogryzionymi głowami, które rano można znaleźć u właścicieli w kurniku, jeśli łasica osiądzie w pobliżu.

W naturze dieta karmy dla zwierząt składa się z myszy, norników, pieprzyków, niedźwiedzi polarnych, ryjówek, małych ptaków. Podobnie jak chomiki, ryby, płazy i inne małe gryzonie. Cechy struktury ciała pozwalają bez trudu dostać się do norek gryzoni. Łasica zabija swoją ofiarę w jedyny sposób - przez zeskrobanie podstawy czaszki. Te zwierzęta, w których trudno jest zrobić ze względu na ich większy rozmiar, rzadziej trafiają na stół zwierzęcia. Należą do nich świstaki, szczury i zwierzęta o podobnej wielkości.

Lubi jeść jajka. Pije je przez kilka dziur. Z braku znanego jedzenia nie odmawia dużych owadów, ślimaków, małych węży, skorupiaków. Zjada średniej wielkości ryby, które potrafią się dobrze nauczyć pływać. W ciągu dnia łasica wymaga pokarmu w ilości 40 g.

Przy obfitości pożywienia łasica zabija o wiele więcej niż potrzebuje do jedzenia, robiąc zapasy. Często w jego schroniskach jest kilkanaście gryzoni. W polowaniach preferuje ciemną porę dnia, chociaż może dostawać jedzenie w ciągu dnia, ale z reguły przy złej pogodzie. Badając jego terytorium, zwierzę nie omija ani jednego przedmiotu zainteresowania myśliwego: kikutów, dziur, pagórków, zwalonych drzew. Zimą, podczas polowania, na długo pozostaje pod śniegiem. Przy silnych mrozach polowanie odbywa się wyłącznie pod śniegiem.

Zimą zwierzę nie ma stałego schronienia. Prowadzi życie na ziemi, unikając przebywania na otwartej przestrzeni. Odpoczywając pod gruzami zarośli, w korzeniach drzew, w stogach siana ze słomy, w sianie. Może osiąść w ułożonym drewnie wiejskiego mieszkańca, w gnieździe myszy zjedzonej przez niego. Jeśli jego gniazdo zostanie znalezione przez obcych, zwierzę go opuszcza. Cubs przenosi się również w inne miejsce. Potrafi pieścić się, by się poświęcić, do końca, by chronić się przed niebezpieczeństwem i bronić swojego potomstwa.

Hodowla

O okresie małżeństwa dokładne dane dotyczące wieku ciążowego nie są dostępne. Literatura mówi, że wszystko zależy od ilości paszy i sprzyjających warunków pogodowych. Zazwyczaj jest to marzec, ale z obfitym jedzeniem mogą się rozmnażać przez cały rok.

Samce nie różnią się zasadami monogamii, w okresie godowym kojarzą się z kilkoma osobnikami płci przeciwnej. Liczba szczeniąt w czerwiu waha się zwykle od 4 do 7, każda samica ma 2-3 lęgi rocznie. Będąc urodzonymi ślepymi, z rzadkim ciałem, pozostają z matką, dopóki nie osiągną wielkości dorosłego. Z reguły jest to 3-4 miesiące. Do czasu rozpoczęcia niezależnego życia młode osiągają dojrzałość płciową.

Zwierzę porusza się skokami o długości 18 - 25 cm, a na śnieżnym nastaniu takie skoki tworzą rysunek jednego łańcucha. Żyją samotnie na swoim terytorium.

Łasica ma także wrogów w swoim naturalnym środowisku. Są to większe drapieżniki - lis, tchórz, gronostaj, ptaki drapieżne. Często, walcząc z wrogiem, łasica ma czas, by przegryźć gardło zaatakowanej bestii. Podczas walki samce zwierzęcia wydają przenikliwe dźwięki.

Wartość dla człowieka

Niszcząc w dużych ilościach myszy i nie pozwalając im się rozmnażać, to zwierzę reguluje ich liczbę, a to jest przydatne dla ludzi. Według różnych źródeł, w ciągu każdego roku każde zwierzę zabija 2-3 tysiące norników i myszy.

Jako komercyjna bestia łasica nie jest interesująca dla ludzi ze względu na małe rozmiary skór i trudności w zdobywaniu. Istnieją dowody, że w starożytności zwierzęta były wykorzystywane do polowań na myszy. W tym charakterze zwierzę przestało istnieć, gdy nie mogło poradzić sobie z hodowlanymi szczurami i zostało zastąpione przez koty. Trwałość pieszczot nie przekracza 8-10 lat.

Wideo: Łasica (Mustela nivalis)

Obejrzyj film: Łasica w Tarnawie Górnej w Beskidzie Małym (Grudzień 2019).