Mała Panda - opis, siedlisko, styl życia

Jasnowłosy rudowłosy członek rodziny nie przypomina prawie zwykłych pand. W przeciwnym razie nazywany jest czerwonym kotem, zgodnie z zewnętrznymi danymi istnieją podobieństwa z szopami. Te zwinne i zabawne zwierzęta są często bohaterami filmu. Wyróżniają się wigorem, wspaniale wspinają się na drzewa i nie mają takiej niezdarności, która tkwi w większości innych pand. W dzisiejszym artykule poznamy wszystko, co dotyczy tych futrzastych stworzeń, zapoznamy się z kolejnymi funkcjami.

Opis

  1. Dzięki ich wymiarowym cechom zwierzęta te rosną trochę bardziej niż udomowione koty, można je porównać z Meinkunem. Według ciała przedstawiciele rodziny dorastają do maks. 60 cm przy masie ciała 5 kg. Charakterystyczną cechą jest wydłużony ogon, którego rozmiar może wzrosnąć do pół metra. Podłużny format kadłuba jest gruby, gęsty i stały. Z tego powodu zwierzę wydaje się być grube i duże niż jest w rzeczywistości.
  2. Małe pandochki różnią się małymi okrągłymi, stojącymi uszami. Kufa jest matowa, słodka, usta wokół krawędzi są zabarwione na czarno, więc zwierzę wydaje się być uśmiechnięte. Oczy są ciemne, błyszczące. Na ogonie znajdują się podłużne paski owinięte wokół niego ze wszystkich stron. Osoby płci żeńskiej i męskiej nie mają między sobą jasnych różnic. Czy kobiety mają schludniejszą głowę i mniej ciała.
  3. Łapy skrócone i gęste, pędzle nierówne i zebrane, mocno owłosione. Są przystosowane do ruchu na śliskim terenie i śniegu. Te pandy uwielbiają zimę, ich futro jest gęste i rozgrzewające. Zakrzywione pazury pomagają zwierzętom wspinać się na drzewa i inne wysokości. Podczas chodzenia ręce nie rozwijają się całkowicie, panda nadepnie na nie tylko o połowę.
  4. Te drapieżniki mają zakrzywiony palec znajdujący się tuż pod nadgarstkiem. Jest skierowany z dala od reszty palców, pomaga chwycić korzenie i inne części roślin. Jeśli chodzi o odcień płaszcza, nie zawsze jest on czerwono-czerwony. Niektóre pandy żyjące na zachodzie mogą być pomalowane na kolor brązowo-żółty. Czerwony pigment jest potrzebny tym drapieżnikom, którzy maskują się wśród porostów w Chinach.

Sposób życia

Загрузка...
  1. Ci członkowie rodziny wolą żyć oddzielnie, nie lubią gromadzić się w dużych grupach. Niektórzy partnerzy różnią się nawet w całym sezonie, z wyjątkiem okresu krycia. Jednak 2-3 osoby mogą się dogadać i zrobić to dobrze. Jeśli chodzi o terytorium, na jednego mężczyznę przypada co najmniej 5 metrów kwadratowych. km ziemia. Osoby płci żeńskiej zajmują połowę powierzchni.
  2. Granice ich własności są koniecznie oznaczone specjalną tajemnicą, która znajduje się w pobliżu odbytu i na stopach zwierzęcia. Znaki są także kałem i moczem. Przez zapach inni członkowie grupy mogą określić, jaką płeć, kategorię wiekową i płodność posiada właściciel witryny.
  3. Te zwierzęta wolą nie zasnąć o zmierzchu. W dzień śpią, zajmując wolne dziuple lub specjalne domy zbudowane na drzewach. Podczas snu mogą zakrywać głowy ogonem, zwijają się w piłkę lub siadają i kładą głowy na piersi. Spanie pandochki zawsze powoduje uczucie.
  4. Jeśli chodzi o ciepły sezon, członkowie rodziny nie ukrywają się w gniazdach. Rozciągają brzuch na gałęziach i toczą się, opuszczając łapy i ogon. Po snu następuje obowiązkowa procedura mycia, ponieważ reprezentowane osoby są dość czyste. Liżą, pocierają, masują drzewa lub skały.
  5. Interesującą cechą jest to, że ogon zwierzęcia działa jak balans, gdy zwierzę przeskakuje z gałęzi na gałąź lub czołga się po drzewach. Jednak gdy tylko zejdzie na ziemię, ogon traci tę funkcję. Kiedy panda zejdzie z wierzchołka, powoduje, że spada w dół. Ogon może skręcić tułów lub podążać za równowagą.
  6. Te zwierzęta uwielbiają kruchy śnieg i szybko poruszają się po nim. Są stabilne na lodzie, pięknie biegają na ziemi, okresowo stoją na tylnych łapach. Pandy wyróżniają się swoją żartobliwością, zwłaszcza gdy żyją w grupach. Mogą nawet zaatakować kamień, a ta gra będzie jednostronna.

Długość życia

  1. W swoim naturalnym środowisku członkowie rodziny żyją około 10 lat, co stanowi prawie połowę okresu niewoli. Zarejestrowano zapis długowiecznej pandy, która skończyła 18 lat w zoo.
  2. Prezentowana grupa ras jest w stanie kontrolować metabolizm, dbając o czas jego trwania. Zmniejszają lub podnoszą wydajność normy pod tym względem, stając się podobni do osławionych leniwców.
  3. Kiedy dochodzi do istnienia w warunkach zimnych regionów klimatycznych, pandy zmniejszają zużycie energii, oszczędzając energię. W przeciwnym razie nie byliby w stanie się rozgrzać. Z technik można wyodrębnić specyfikę składania w kępę, z wyglądu zwierzę wygląda jak puszysta kula wełny.

Siedlisko

Загрузка...
  1. Niemożliwe jest nazywanie tych średnich ludzi bardzo często. Mieszkają głównie w Nepalu, Chinach, północno-wschodniej części Indii. Od Nepalu, bliżej na zachód, osobniki tej rasy nie zostały spełnione. Ojczyzna to góry Himalajów, ich południowo-wschodnia część. Drapieżne osobniki mogą wspinać się 3-4 km. w górę. Jednak przodkowie dzisiejszych pand spotkali się na większej wysokości, o czym świadczą znalezione szczątki.
  2. Jeśli podążasz za danymi ekspertów, pandy znacznie zmniejszyły obszar dystrybucji z powodu warunków pogodowych. Klimat stale się zmienia i potrzebują umiarkowanej wydajności przy temperaturach około 15-20 stopni. Dlatego zwierzęta zaczęły szukać odpowiednich miejsc dla siebie, pozostawiając tam, gdzie nie są wygodne.
  3. Przedstawiciele rodziny żyją wśród drzew, jak modrzew, igły sosnowe. Może mieszkać na mieszanym pasie. Pandy żyją w porównywalnej wilgoci, gdzie porosty i mech rosną dobrze. Dlatego potrzebują takiego futra, które pozwala maskować.
  4. Pomimo spokojnej natury tych zwierząt, wciąż mają wrogów w swoim naturalnym środowisku. Należą do nich lamparty śnieżne i wilki. Jednak te drapieżniki stają się odpowiednio mniejsze, co zmniejsza ryzyko ataków na pandy. Osoby starają się zbawić w wysokich drzewach. Szybko wspinają się, a następnie przeskakują z jednej gałęzi na drugą.
  5. Jeśli drapieżnik złapie pandę na ziemi, zacznie się wyginać w łuk, pokazując swoją złość. Może okresowo wstawać na tylnych łapach, po czym wydziela nieprzyjemny zapach piżma. Służy do odstraszenia wrogów. Naoczni świadkowie twierdzili, że te pandy głośno krzyczą. Jednak ich głos jest cichy i delikatny jak u ptaka.

Dieta

Загрузка...

  1. Warto zauważyć interesujący fakt, że przez około 13 godzin badane osoby poszukują i jedzą jedzenie. Pandy karmią się głównie na ziemi. Ponadto zwierzęta te są bardzo dziwnymi drapieżnikami. Podstawą diety jest żywność pochodzenia roślinnego.
  2. Reprezentowane osoby kochają jagody, grzyby, żołędzie, pędy bambusa i liście, porosty, soczyste zioła, korzenie i różne owoce. Prawdziwe cechy drapieżnika w takim zwierzęciu budzą się bliżej zimy. W takich chwilach pandy rozpoczynają aktywne polowanie na ptasie jaja, gryzonie i owady. Tak więc są one zmagazynowaną energią.
  3. Jak każdy drapieżnik, żołądek pand nie może trawić włókien roślinnych z powodu jelita cienkiego. Należy zauważyć, że takie zwierzęta wydają tylko jedną czwartą zgromadzonej energii. Głównym źródłem jest bambus. Pandy żują je dokładnie swoimi 38 zębami.
  4. Prezentowane osobniki preferują wyłącznie delikatne i młode pędy. W ciągu dnia zwierzę zjada około 4 kg. takie jedzenie. Do tej objętości dodaje się kolejne 1,5 kg. zielone liście. Pomimo ilości paszy jest mało kalorii. Ciekawe, że w niewoli zwierzęta te całkowicie odmawiają przyjmowania pokarmów dla zwierząt.

Hodowla

  1. Jeśli chodzi o okres godowy, u rozważanych osobników występuje głównie na początku lub w środku zimy. W tym czasie mężczyźni i kobiety zachowują się bardzo podekscytowani. Są w stałym kontakcie. Mężczyźni cały czas otaczają terytorium. Jeśli chodzi o kobiety, wszystkie pokazują, że są gotowe do parzenia się.
  2. Aktywność kobiet można wytłumaczyć faktem, że ruja występuje tylko raz w roku. Jego czas trwania nie przekracza dni. W rezultacie samica jest w ciąży przez około 4 miesiące. Zaskakująco, płód zaczyna się rozwijać tylko 40 dni. W tym czasie samica zaczyna wyposażyć gniazdo. Wybiera szczelinę w skale lub wgłębienie w drzewie.
  3. Następnie zwierzę wykłada je trawą, liśćmi i gałązkami. Okres porodu u takich zwierząt przypada na wiosnę lub wczesne lato. W rezultacie rodzi się tylko jedno dziecko, w rzadkich przypadkach może być ich więcej. Po urodzeniu młode są natychmiast pokryte futrem. Są całkowicie bezbronni i ślepi.
  4. Od pewnego czasu samica nieustannie liże niemowlęta, aby umieścić ślady zapachu. W ten sposób, gdy matka za każdym razem wraca do domu, rozpozna swoje potomstwo. W pierwszym tygodniu matka nie opuszcza domu i jest stale z młodzieżą. Po tym czasie zaczyna polować i wraca do domu tylko po to, by nakarmić młode.
  5. Po 3 tygodniach niemowlęta dostrzegają, ale pozostają w mieszkaniu przez około 3 miesiące. W tym wieku niezależnie próbują wyjść nocą. Jak tylko pandy osiągną sześć miesięcy, przestają karmić się mlekiem matki. Potomstwo jest silnie związane z matką, ale w ogóle nie zna ojca.
  6. Pokrewieństwo zostaje przerwane w momencie, gdy kobieta zaczyna ponownie przygotowywać się do okresu krycia. W tej chwili jest bardzo rozdrażniona. W wieku około 1 roku dzieci stają się takie same jak dorośli. Osiągają dojrzałość płciową bliżej 2 lat.

Wyświetl status

  1. Reprezentowane osoby są wymienione w Czerwonej Księdze i są chronione. Problem polega na tym, że ten pogląd jest bliski wymarcia.
  2. Populacja pand w ciągu ostatnich 20 lat zmniejszyła się o połowę. Niestety, zoologowie twierdzą, że ten trend utrzyma się przez kolejne 3 pokolenia.

Na świecie jest około 20 tysięcy takich osób. Co roku zmniejsza się ich liczba. Powodem tego jest człowiek. Z powodu wylesiania i niszczenia naturalnych siedlisk zwierzęta wymierają. Ponadto, aborygeni ciągle polują na pandy.

Wideo: Little Panda (Ailurus fulgens)

Obejrzyj film: Bawoły zagoniły lamparta na drzewo i nie pozwalały mu zejść! (Październik 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...