Saker Falcon - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Balabany to ptaki drapieżne. Są jednym z najbardziej niebezpiecznych wśród wszystkich ptaków drapieżnych. Należą do rodziny sokołów. Gatunek ma kilka innych nazw - ragor, itelgi. Ponadto nazwa może być zapisana jako „Saker Falcon” i „Balaban”. Są to również 2 różne nazwy tego typu. Słowo pochodzi z Persji. Ptak otrzymał imię irańskich sokolników. Nazwa gatunku Itelga pochodzi z Azji Środkowej. Słowianie nazywali także ptaka - ragog. To słowo pochodzi z języka polskiego i węgierskiego.

Wygląd

Ptaki te mają potężne, duże ciało, którego długość sięga 46-56 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi od 1,1 do 1,3 m. Masa ciała wynosi od 800 do 1350. Kolor może być inny, w zależności od gatunku. Głowa jest najczęściej jasnobrązowa, występują różnorodne inkluzje. Ich piersi są lekkie, a wzdłuż nich są lekkie pasy. Brzuch Balabany prawie biały. Pióra na szyi są lekkie, z tyłu brązowe paski. Rachunek jest niebieskawy, a na końcu ma czarny kolor.

Moc

Najczęściej ich ofiarami są świstaki. Czasami łapią gołębie lub wróble. Potrafi jeść świstaki, zające. Jest to korzystne dla lokalnych rolników, ponieważ ptak zjada prawie wszystkie szkodliwe gryzonie.

Polują w stepowych i leśno-stepowych obszarach, w pobliżu siedliska. Żeruj wyglądając siedząc na wysokim drzewie lub skale. Podczas polowania leci poziomo. Nie wpada w ofiarę, jak robi to większość drapieżnych ptaków.

Łowcy używają balabany jako ptaka pułapkowego. Dobrze poluje na pustyniach.

Siedlisko

Żyją w środkowej części Azji. Mieszkają w Ałtaju, a także w Kazachstanie. Można je również znaleźć w Krasnojarskim Terytorium i Transbaikalii. Czasami spotykane w Chinach i Afganistanie.

Zimą lecą na terytorium Etiopii, do zachodnich regionów Chin. Populacje żyjące na południu nie odlatują na zimę.

Gatunki

  1. Wspólny Balaban. Tył ma brązowy kolor. Po bokach są czerwonawe pióra. Głowa jest podobna do koloru do tyłu, ale nieco lżejsza. Nadhvoste w balaban zwykły brąz. Niewielkie widoczne „wąsy”. Brzuch jest jasny ochry, ma wiele plam o różnych kształtach. Przedstawiciele gatunku zamieszkują step leśny. Siedlisko - Kazachstan. Ptaka można znaleźć na całym terytorium, od Uralu po Ałtaj. Czasami balabana można zobaczyć także na północnej pustyni.
  2. Syberyjski. Tył przedstawicieli gatunku Balaban syberyjski ma brązowawy kolor. Wygląda na czerwonawe plamy, które łączą się w paski. Nadkhvoste ma szare upierzenie. Kolor głowy jest jaśniejszy niż na plecach. Ma czerwonawy odcień i ciemne plamki. Brzuch jest biały z miękkimi paskami. Mieszka w Ałtaju, zimą leci do Kazachstanu.
  3. Mongolski Ptaki te wyróżniają się brązowym kolorem grzbietu, na którym widoczne są jasne pasy. Mieszka w mongolskim balabanie w Tien Shan. Upierzenie na głowie jest lekkie. Na spodniach i po bokach znajduje się wzór w postaci pasków i plam o ciemnym kolorze.
  4. Turkiestan. Ten gatunek ma jasny kolor. Mają odcień cegły. Z tyłu upierzenie jest brązowe i szarawe. Na skrzydłach i grzbiecie ptaka wzór w postaci pasków. Siedlisko Balabana Turkiestanu - Południowy Kazachstan, Tien Shan i terytorium Karatau.
  5. Aralo-kaspijski. U tego gatunku upierzenie z tyłu jest brązowe, ale słabe. Rysunek światło w postaci poprzecznych pasków. Upierzenie w obszarze polany jest szaro. Na spodniach widać także ciemne pasy. Mieszka w Mangyshlak.
  6. Ałtaj. To są duże ptaki. Na zewnątrz wyglądają jak zwykła balabana. Ich kolor jest ciemny lub brązowy. Z tyłu upierzenie niebieskawe. Ten sam kolor w nich iw nadkhvostiya. Głowa jest raczej ciemna w porównaniu z innymi gatunkami, a po bokach jest wzór w postaci pasków. Ten sam wzór jest na spodniach dla ptaków.

Różnice płci

U tych ptaków samce i samice są do siebie podobne pod względem wielkości i koloru.

Hodowla

Są to ptaki monogamiczne. Okres małżeństwa rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia. Jest dość wcześnie w porównaniu do innych ptaków.

Czasami balabany mogą zajmować już gotowe gniazdo, które zostało porzucone przez inne ptaki. Jeśli sam go zbudujesz, ma on na skale lub wzgórzach. Niektóre gatunki mogą budować gniazda na drzewach. Nie lubią samodzielnie budować gniazd, więc próbują znaleźć takie, które jest już przygotowane. Często para znajduje kilka gniazd, które zostały porzucone przez ptaki, i używa ich na przemian.

Samica składa średnio około 3-5 jaj. Są czerwone z małymi ciemnymi plamami. Po miesiącu lub trochę więcej pojawiają się pisklęta. Większość czasu na jajkach siedzi samica. Samiec może czasem go zastąpić.

Pisklęta wylęgają się pod koniec maja lub na początku czerwca. Mniej więcej miesiąc później młode ptaki mają czas, aby nauczyć się latać na krótkich dystansach. Jeśli zostaną zaatakowani przez wroga, spadają na plecy i popychają łapy do przodu, aby się chronić. Około półtora miesiąca rodzice opiekują się nimi, po czym czasami mogą wylecieć.

W wieku 2 miesięcy pisklęta Balaban już latają doskonale. Kiedy uczą się latać, zaczynają ćwiczyć polowanie w tym samym czasie. Rodzice ich nie uczą. Same pisklęta próbują zaatakować zdobycz.

Młode osoby zbliżają się do upadku. Jeszcze przed wyjazdem na zimę odlatują z miejsca gniazdowania. Już w wieku roku stają się dojrzałe seksualnie.

Osoby żyjące na wolności mogą żyć przez około 18–20 lat. Były jednak przypadki, kiedy przedstawiciele gatunku przetrwali do 28 lat lub więcej.

Ciekawe fakty

  1. Liczba gatunków spada, a nawet jest zagrożona. Dlatego są wymienione w Czerwonej Księdze. Naukowcy w 2005 r. Liczyli tylko około 8500 przedstawicieli gatunku. Jeśli uznamy, że ich siedlisko jest bardzo rozległe, liczba ta jest bardzo mała. Istnieje zagrożenie wyginięciem. Głównym powodem zmniejszania się populacji Balabanu jest działalność człowieka. Łowcy łapią małe pisklęta, aby je wyhodować, a następnie wykorzystują do celów łowieckich. Na terytorium ZEA istniało kilka czarnych rynków, w których sprzedawano kilka tysięcy piskląt rocznie. W rezultacie liczba przedstawicieli gatunku gwałtownie spadła. Kolejny powód - masowe zniszczenie habitatu. Wiele gniazd tych ptaków zapadnie się, są zarażone. Wiele osób umiera z powodu pestycydów, które wchodzą do ich ciał wraz z gryzoniami zatrutymi przez ludzi. Wszystkie te powody są bezpośrednio lub pośrednio związane z działalnością człowieka.
  2. W rezerwacie na terenie regionu Lipieck „Galiczja Góra” od początku lat 90. założono szkółkę, w której aktywnie zajmują się hodowlą tego gatunku ptaków.
  3. Nie polują w pobliżu swoich gniazd, ale starają się latać jak najdalej. Mniejsze ptaki to zauważyły ​​i korzystają z tej funkcji. Próbują zagnieździć się jak najbliżej gniazd Balabana. W ten sposób chronią siebie i swoje domy przed samym Balabanem i innymi drapieżnikami, które nie zbliżają się do jego gniazd, co stanowi zagrożenie dla słabych ptaków.

Wideo: Saker Falcon (Falco cherrug)

Obejrzyj film: My Friend Irma: Acute Love Sickness Bon Voyage Irma Wants to Join Club (Styczeń 2020).