Wąż Kaspijski - opis, w którym mieszka, cechy

Niektóre węże należące do gatunku węża kaspijskiego mogą być dość duże. Wystarczy powiedzieć, że długość pojedynczych okazów sięga 2,5 metra, a czasem nawet więcej. Jednak w większości przypadków długość wynosi 1,5 metra. Ponadto takie węże mają znaczną szerokość. Wąż ma ciemny grzbiet i dobrze zaznaczoną głowę. Brzuch ma kolorystykę jasnych odcieni z żółtawymi odcieniami. Ten gatunek żyje na wolności do 10 lat.

W Europie węże te są największe pod względem wielkości wśród innych podobnych przedstawicieli. Ten rodzaj obejmuje innego przedstawiciela, który określa się jako czerwonobrzuchy wąż. Siedlisko to South Dagestan.

Pozycja w klasyfikacji

Загрузка...

Węże kaspijskie należą do klasy gadów, grupy węży. Przedstawiciele ci są członkami rodziny węży podobnych do węża. Po łacinie ich nazwa brzmi jak Hierophis caspius.

Siedliska w przyrodzie

Загрузка...

Można go znaleźć na stepach i półpustynnych. Nie wyklucza to, że można go spotkać wysoko w górach, których wysokość nad poziomem morza może osiągnąć 1500 metrów. Obszar jego dystrybucji jest obszerny. Można go znaleźć na terytorium państwa węgierskiego, krajów Półwyspu Bałkańskiego, Krymu, Kaukazu, w północno-zachodnim Kazachstanie. Jego siedliskiem na terytorium naszego kraju są regiony Rostów, Wołgograd i Astrachań, Ciscaucasia i wybrzeże Morza Czarnego. Jego siedliskiem są często ogrody, winnice, obrzeża wioski.

Ze względu na swoje siedlisko wąż preferuje suchy i otwarty teren. Do zimowania wybiera terytoria z kraterami krasowymi, zanurzeniami, zarówno w skałach, jak i glebie. Często czołga się w dziurach utworzonych przez gryzonie, osiada na zwalonych drzewach.

Rozmnażanie i odżywianie

Początek sezonu lęgowego to kwiecień. Proces rozpoczyna się w połowie miesiąca, a kończy w drugiej połowie maja. Od czerwca samice składają jaja. W jednym sprzęgle jest do 18 jaj. Ich rozmiar nie przekracza 45 mm. Składanie jaj obserwuje się od czerwca do lipca. Już na początku pierwszego jesiennego miesiąca pojawia się potomność. Młode wąż mają tylko 235 mm długości.

Rozmnażanie następuje po długiej zimie. Gdy nadchodzi sezon godowy, węże rozpadają się na pary i trzymają się razem. Bardzo interesujący jest proces łączenia się w pary. W tym czasie samica jest trzymana przez mężczyznę za szyję zębami. Zdolność do rozmnażania występuje, gdy wąż osiąga wiek 4 lat.

Dieta nie różni się wielką różnorodnością. Żywią się głównie jaszczurkami, ptakami. Czasami w diecie są węże. Skid nie ma nic przeciwko wypróbowaniu różnych gryzoni. Od drugiej połowy września wąż popada w stan hibernacji, który będzie trwał do samego początku pierwszego wiosennego miesiąca.

Doskonałe właściwości myśliwskie

Wąż jest zdolny do bardzo szybkiego ruchu. Jeśli odległość jest krótka, to jest bardzo problematyczne dla człowieka, aby go dogonić, nawet jeśli dużo biegnie. Poślizg może wspiąć się na gałęziach, ale nigdy nie wspina się na wysokie drzewo. Pokazuje swoją aktywność tylko wtedy, gdy jest światło. Jego szczyt obserwuje się w środku dnia. Jeśli jest za gorąco, to największy przejaw aktywności obserwuje się rano i wieczorem.

Polowanie polega na aktywnym poszukiwaniu i pogoni za zdobyczą. Dzięki tej okupacji wąż jest w stanie pokonać bardzo duże odległości. Należy powiedzieć, że natura diety węża pozostawia ślad w jego wieku i rozmiarze. Jeśli zwierzę jest małe, w diecie dominują duże owady i małe jaszczurki. Nieco inne jedzenie od dużych osób. Tacy przedstawiciele już jedzą ptasie pisklęta i raczej duże jaszczurki. Czasami zdarzają się przypadki, gdy żaby, a nawet ropuchy wchodzą do jedzenia węża. Często wąż używa do swoich węży pokarmowych innych gatunków. Jednocześnie nie ma dla niego znaczenia, czy jest to trujący wąż, czy nie. Najprawdopodobniej nie jest podatny na jad węża.

Chociaż wąż ma imponujące wymiary, często staje się ofiarą różnych zwierząt. Nie sprzeciwiają się ucztowaniu na lisie i wielu pierzastym przedstawicielom, na przykład orłom. Inne czworonożne zwierzęta również go szukają. Wszystko w naturze nie dzieje się przypadkiem. Zgodnie z teorią doboru naturalnego ta okoliczność określa, że ​​gatunek ten kwitnie.

W młodym wieku kolor płozy znacząco różni się od koloru dorosłych przedstawicieli. Jest tak różny, że nawet doświadczony specjalista może wziąć tego węża za przedstawiciela innego gatunku. Młode osobniki na szarym tle mają znaczne rozproszenie ciemnobrązowych plam. Kolor zmienia się stopniowo w miarę dojrzewania. Po osiągnięciu długości metra plamienie utrzymuje się tylko częściowo.

Czy to niebezpieczne dla ludzi?

Загрузка...


Ten wąż nie jest bez powodu jednym z najbardziej agresywnych przedstawicieli w porównaniu z innymi wężami, które można znaleźć w Europie. Jeśli mężczyzna spotka się z takim wężem, nie spróbuje nawet uciec. Wręcz przeciwnie, natychmiast przybiera groźną pozę. Wąż zaczyna syczeć głośno, próbując przestraszyć niespodziewanie pojawiającego się wroga. Jednocześnie otwiera szeroko usta. Charakterystycznie, wąż przy pierwszym ataku ataku. Tak więc chce, by wróg się wycofał. Podczas ataku, próbując ugryźć wroga. Ale jego ukąszenie dla osoby nie jest straszne. To nie jest bardziej niebezpieczne niż zwykłe zadrapanie. Jednak spektakl, w którym dwumetrowe ataki węża są godne podziwu.

Kiedy atakujesz, osoba broni się przed tym wężem kijem lub kamieniem. Duża liczba tych przedstawicieli ginie pod kołami pojazdów, gdy jeżdżą do niego samochodem w czasie, gdy czołga się na drogę. Ponadto wielu biegaczy ginie pod pługiem w czasie, gdy ziemie dziewicze są zaorane. Wszystko to naturalnie prowadzi do zmniejszenia liczby ludności. W niektórych krajach (Ukraina, Kazachstan) gatunek ten jest wymieniony w Czerwonej Księdze.

Niewola

Za trzymanie węży w niewoli musi być dość przestronne terrarium. Powinien mieć kształt poziomy. Wewnątrz znajdują się kamienie, zaczepy, różne schronienia. Należy zadbać o wystarczającą temperaturę i utrzymywać ją na stałym poziomie. W ciągu dnia powinno być 26-30 stopni, a wieczorem jest nieco zmniejszone. Dno wyłożone jest drobnym żwirem, piaskiem, innymi glinianymi mieszankami. Ale zanim zaczniesz biegać, powinieneś dokładnie przemyśleć potrzebę takiego wydarzenia.

Żółtobrzuchy wąż jest bezkompromisowym i agresywnym mieszkańcem rozległych stepów. On, jak zawodowy bokser, nie boi się spojrzeć przeciwnikowi prosto w oczy. Obecnie populacja tego gatunku ma tendencję spadkową. Ze względu na duże rozmiary często staje się ofiarą wielu dzikich zwierząt. Ale na szczęście, w niedalekiej przyszłości, całkowite wymarcie nie stanowi dla niego zagrożenia.

Wideo: Caspian Runner (Dolichophis caspius)

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...