Klyuvoryl - opis, siedlisko, styl życia

Niewiele wiadomo o świecie oceanu. Ukrywa wiele tajemnic. Jego mrok jest często porównywany do Kosmosu. Znana jest tylko niewielka część flory i fauny oceanu. Wiele gatunków zwierząt nie jest badanych ani słabo rozumianych. Uderzającym przykładem jest wieloryb Kluvoryl - przedstawiciel waleni. Jego inne imię to Cuvier Cluvorul. Z powodu podobnych cech u innych gatunków zoologom trudno jest zbadać zachowanie i liczebność zwierzęcia. W związku z tym informacje o przedstawicielach są bardzo małe. Problem polega na tym, że naukowcy mogą najczęściej badać gatunek tylko z dużej odległości. Ta metoda ma wiele wad, a jedną z nich jest wadliwe zbieranie danych.

Wygląd

Wieloryb jest średniej wielkości. W długości osoby mogą osiągnąć 7 metrów, a waga - 3 tony. Z reguły kobiety są nieco większe niż mężczyźni. Ciało jest wydłużone i ma kształt wrzeciona. Duża głowa to około 10% całej długości ciała. Dziób jest raczej gruby. Dorosłe samce mają 2 duże kły na żuchwie o długości około 8 cm Samice nie mają takich kłów. Jednak niektóre z badanych osób miały 15-40 szczątkowych zębów. Na szyi dzioba znajdują się rowki do oddychania. Cubs rodzą się duże - około 2,1 metra.

Małe płetwy są okrągłe. W razie potrzeby wieloryb umieszcza je w specjalnych rowkach na ciele, tak zwanych kieszeniach płetw. Górna płetwa wysoka, podobna do rekina, może osiągnąć 40 cm.

Kolor zależy od siedliska. Na Oceanie Spokojnym i Indyjskim pływają osobniki brązowych i ciemnożółtych odcieni. Atlantyk zamieszkuje szaro-niebieski dziób o zmienionym kształcie głowy i ciemnych plamach wokół oczu. Brzuszna część ciała jest bledsza niż grzbietowa. Głowa jest prawie zawsze biała.

Siedlisko i obfitość

Klyuvoryly są szeroko rozpowszechnione. Wieloryby wolą słoną wodę. Możesz ich spotkać na wszystkich oceanach planety, na dwóch półkulach. Klyuvoryly występują w większości wód morskich, z wyjątkiem płytkich wód i regionów polarnych.

Gatunek ten jest również szeroko rozpowszechniony w zamkniętych morzach: Morzu Ochockim, Karaibach i Japonii. Zatoka Kalifornijska i Meksyk to kolejne siedlisko Kluvorel. Ten gatunek jest jedynym waleniem zamieszkującym Morze Śródziemne. Jednak osobniki nie występują w Morzu Bałtyckim i Czarnym.

Dokładna liczba jest trudna do ustalenia. W 1993 r., Podczas badań nad kilkoma obszarami siedliskowymi, zidentyfikowano 20 000 osobników na wschodzie iw tropikach Oceanu Spokojnego. Później powtórzono badania. Tym razem naukowcy objęli wszystkie zaginione osobniki, a liczba ta wynosiła 80 tys. Tylko w rejonie Hawajów jest około 17 tysięcy osób.

Klyuvoryl jest jednym z najczęstszych gatunków waleni na świecie. Informacje o dokładnej wielkości populacji nie są dostępne. Jednak według przybliżonych obliczeń można stwierdzić, że na całym Oceanie Światowym jest około 100 tysięcy osób.

Postawa


Klyuvoryly preferują strome dno morskie na wodach kontynentalnych. Chociaż niektórzy przedstawiciele gatunku znajdują się na głębokości 200 metrów. Jak pokazują japońskie badania, najczęściej wieloryby, dzioby-kurki żyją na dużych głębokościach. Okaz można znaleźć w zamkniętych morzach i w pobliżu wysp oceanicznych. W pobliżu wybrzeża kontynentu dzioby są rzadko spotykane. Jednak wyjątki obejmują obszary z głębokimi wodami przybrzeżnymi, a także kaniony. Gatunek należy do stworzeń pelagicznych (mieszka głęboko w oceanie), izoterma to 100 ° C, a kontur to 1000 M.

Dieta

Jak wszyscy członkowie waleni, dziób jest zasilany metodą ssania zdobyczy w pobliżu siebie. Lubi polować na wielkich głębokościach lub głęboko w oceanie. Są dane dotyczące czasu trwania nurkowania: około 40 minut.

Ulubionym daniem wieloryba są ryby, kalmary i skorupiaki. Informacje na temat diety uzyskanej po zbadaniu układu pokarmowego osób.

Wpływ na środowisko

Z powodu różnych czynników zmienia się biocenoza w środowisku waleni. Prowadzi to do zmiany ich siedlisk. Nie można porównać zaniku określonego gatunku ryb z migracją nawzajem dziobów. Zmiany w ekosystemie prowadzą do zmniejszenia populacji gatunku. Jednak ten wzór jest charakterystyczny nie tylko dla dzioba.

Te walenie nie polują aktywnie. Przypadki, w których dziób wpada w łapy myśliwych, są rzadkie. Nie można tego nazwać regułą, a raczej wyjątkiem.

Nie wiadomo jeszcze, w jaki sposób zmiana klimatu morskiego wpływa na żarcia, jednak ustalono fakt wpływu na gatunek.

Wideo: dziób (Ziphius cavirostris)