Głuszec - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Cietrzew jest największym ptakiem w rodzinie bażantów. Aureola jego siedliska znajduje się w całej Eurazji. Ptak otrzymał swoją niezwykłą nazwę od myśliwych z powodu „głuchoty” i obojętności na wydarzenia zachodzące wokół niego w okresie symbolicznym. I z tego głównego powodu łatwo było go złapać.

Cietrzew jest bardzo pięknym, ale ciężkim ptakiem podczas lotu. Od najbliższych krewnych w rodzinie wyróżnia się majestatycznym zaokrąglonym ogonem wydłużonych piór umieszczonych w pobliżu gardła. Kobiety są relatywnie mniejsze niż mężczyźni. Jeśli samce osiągną wagę 4 - 6,5 kg, samica waży zaledwie 2.

Średnia długość ciała ptaka wynosi 110 cm i więcej, a jego rozpiętość skrzydeł może osiągnąć 1,5 m.

Upierzenie cietrzewia różni się również w zależności od płci. Samiec ma czarne pióra na głowie, na karku, a także na ogonie z plamami białych plam. Tył szyi ma bardziej szarawy kolor, a jego ciało jest czarne z brązowymi i szarawymi plamami. Czołg i pierś ptaka ma zielonkawy odcień. Na skrzydłach przeważa brązowe upierzenie. Nad oczami ptaka znajduje się plama nagiej skóry o czerwonawym odcieniu.

Kobiety, w przeciwieństwie do mężczyzn, mają bardziej subtelny kolor. W ich barwnym upierzeniu mają rdzawe, czerwonawe, zielone, czarno-brązowe, a nawet czyste białe kolory. Mają prawie czysty jasny czerwony odcień tylko w okolicy gardła, na krzywiznach skrzydeł, a także na piersi.

Dieta

W większości są roślinożercami. W ciepłym sezonie ich dieta składa się z kwiatów, pędów, pąków drzew, jagód i nasion. Tylko czasami mogą jeść owady. Z początkiem jesieni mogą jeść i igły modrzewia, a zimą przechodzą na pąki i igły sosny i świerka. Karmienie młodych piskląt obejmuje głównie różne owady i pająki. Często matka z pisklętami osiada blisko mrowiska.

Siedlisko

Cietrzew różni się stałością w wyborze schronienia. Bardzo rzadko zmieniają go, odlatując na duże odległości. Po południu ptak woli mieszkać na ziemi, a o zmroku przenosi się na drzewa.

Aż do XVIII wieku głuszca można było znaleźć wszędzie na kontynencie euroazjatyckim, ale z powodu intensywnych polowań jego liczba w przyrodzie stopniowo się zmniejszała, aw niektórych krajach zniknęła całkowicie. Na przykład w Wielkiej Brytanii, gdzie zostali eksterminowani przez myśliwych, drewniane głuszce musiały być specjalnie sprowadzone ze Szwecji.

Wspólne gatunki

Cietrzew na świecie, jest tylko 16 podgatunków, które różnią się tylko niewielką różnicą w kolorze upierzenia. Kamień cietrzew jest uważany za najbardziej rozpoznawalny z nich.

Halo dystrybucji tego gatunku znajduje się na Syberii. Jego upierzenie ma przeważnie czarny kolor z niebieskawym odcieniem, przeplata się z białymi plamami wokół skrzydeł i ogona, pierś ma zielonkawy odpływ, a dziób jest czarny. Samice głuszca mają ciemniejszy kolor niż zwykli przedstawiciele rodziny. Gatunek ten jest znacznie bardziej ostrożny w porównaniu z innymi gatunkami, ponieważ nie „zatrzymuje się” podczas żucia.

Główne różnice między samicą a samcem

Bardzo łatwo jest odróżnić samicę od samca, ponieważ mają one wyraźny dymorfizm płciowy. Samice są zauważalnie mniejsze niż samce i mają znacznie bardziej zróżnicowane zabarwienie upierzenia z łatami czerwonych, żółtych i białych piór. Samce natomiast - mają większą jednolitość koloru w upierzeniu, które może zawierać czarne, szare lub brązowe odcienie.

Ptaki hodowlane

Cały okres wiosenny w cietrzewie uważany jest za możliwy do małżeństwa. Są to ptaki poligamiczne, więc czasami samiec może mieć związek nie tylko z jedną kobietą przez całe życie. W tym okresie samce zaczynają aktywnie działać. Nawet ludzki słuch może uchwycić ich pieśń małżeńską, ponieważ rozprzestrzenia się dobrze nawet w odległości 500 metrów. Samica, w połączeniu z jej zasięgiem dźwięku, może słyszeć śpiew z odległości 2 razy większej niż osoba. Podczas występu piosenki małżeńskiej, która trwa przez cały dzień, samiec robi klikające dźwięki i dziwne trzaski, mające przyciągnąć kobietę. Podczas jego wydzwania, marszczy pióra, odrzuca głowę i, zamykając oczy, staje się absolutnie „głuchy” na to, co się dzieje wokół. W międzyczasie samice lecą na jego „wezwanie”.

Cietrzew nie zmienia miejsca na żerowanie. Każdego roku w tym czasie gromadzą się na tej samej ziemi, która jest znana wśród ludu jako tokovische. Kiedy dźwięki docierają do miejsca, w którym kobieta jest wytoczona, samce schodzą z gałęzi bliżej nich. Podczas gier godowych samce walczą o uwagę płci żeńskiej, czasami o tym, jak gwałtownie dochodzi do śmierci poszczególnych członków gatunku.

W większości aktywne tokowanie trwa około miesiąca, po czym samice zaczynają budować gniazdo. Wraz z budową ptaków nie są szczególnie trudne, ponieważ gniazdo jest zwykle kopane w zagłębieniu ziemi. Pokryta na wierzchu kawałkami trawy, liści, gałązek lub piór, może znajdować się pod drzewem lub nawet blisko drogi. Liczba złożonych jaj zależy od wieku samicy i na zewnątrz przypomina małego kurczaka wielkości. Jeśli samica jest młoda, w gnieździe może być około 5-8 jaj, a starsza - około 12-16. Same jaja są szaro-żółte z brązowymi i szarymi plamami. Tylko samica wysiaduje swoje potomstwo, a okres inkubacji jaj waha się od 25 do 28 dni. Pisklęta rodzą się nie do końca bezradne stworzenia, ponieważ natychmiast po ich narodzinach i wysuszeniu broń może już podążać za piętami rodzica. Oczywiście małe pisklęta mają jeszcze trochę puchu, żeby się ogrzać, ale zawsze będzie tam troskliwa matka i podzieli się swoim ciepłem. Ostrożnie pilnuje swojego potomstwa. Zdarzały się przypadki, gdy kobieta ratując swoje pisklęta, wpadała w niebezpieczeństwo, tylko po to, by upewnić się, że uciekli w bezpieczne miejsce.

Sam młody rośnie bardzo szybko. Po zaledwie dwóch tygodniach od narodzin pisklęta są w stanie samodzielnie latać na krótkich dystansach, a już za miesiąc wspinają się na drzewa i mogą zacząć prowadzić niezależne życie. Z tego powodu, jeśli umiera kobieta, pisklęta mają szansę na przeżycie.

Wraz z nadejściem jesieni wszyscy dorośli mężczyźni opuszczają matkę, a młode kobiety zostają z nią przez pewien czas.

Ciekawe fakty

  1. W ciągu XVIII i XIX wieku, ze względu na szczególne cechy jego zachowania podczas wiosennego okresu krycia, głuszec stał się ulubioną zdobyczą handlową i sportową oraz myśliwską. Zdarzały się przypadki, gdy mężczyzna nie słyszał dźwięków pierwszych strzałów podczas śpiewu godowego i pozwalał osobie blisko siebie.
  2. Cietrzew może produkować wspólne potomstwo ze swoimi bliskimi krewnymi w rodzinie pardwy. Pisklęta z takiego związku nazywane są „między ulicami”.
  3. Zimą wolą tworzyć małe stada i żyć na drzewach, ale w ciężkich mrozach mogą spaść bezpośrednio na śnieg i zrobić w nim komorę lęgową, startując tylko do karmienia.
  4. Głuszec przed nadejściem zimy jest zaopatrzony w kamyki. Ze względu na specyfikę jego odżywiania zimą, kiedy ptak zmienia się w gruboziarnisty pokarm, takie kamienie pomagają żołądkowi pracować. W przeciwnym razie może umrzeć.

Wideo: Głuszec (Tetrao urogallus)

Obejrzyj film: Drewniana bacówka Gorce - zabytek klasy zerowej - unikat - dla inwestorów i pasjonatów (Czerwiec 2019).