Soczewica syberyjska - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Soczewica syberyjska, podobnie jak większość ptaków tego gatunku, ma krótki i ostry dziób, którego długość nie przekracza 12 milimetrów. Należą do rodziny zięba, które przypisuje się grupie w kształcie przechodnia. Ogon tych ptaków jest różnej długości, w części ogonowej dostrzegalne jest charakterystyczne nacięcie, część skrzydłowa skrzydła składa się z 4 piór, a czwarta ma małe rozmiary. Całkowita długość ciała ptaka wynosi 170 milimetrów, a szerokość rozpiętości skrzydeł wynosi 278 milimetrów.

Opis

W locie soczewica, podobnie jak większość członków rodziny zięb, używa trajektorii nieliniowej. Ponadto wyróżniają się zauważalną długością ogona i przyciągającym wzrok różowo-karmazynowym ubarwieniem upierzenia samców. Inna soczewica syberyjska różni się od reszty ptaków tego gatunku obecnością różowych odcieni w barwieniu samic. Poruszanie się po ziemi używa palców do krótkich skoków.

Soczewica używa cichego przerywanego gwizdka, przypominającego sygnał orangecake krwi, jako sygnału wywołującego. Większość czasu spędza w milczeniu, ale rzadkie momenty jej śpiewu towarzyszą przedstawieniom teatralnym. Soczewica, emitująca melodyjny gwizdek, rozpościera skrzydła i przyciąga głowę, gdy śpiew się zatrzymuje, potrząsa skrzydłami i ogonem, tonąc w tej pozie.

Podstawą upierzenia dorosłego samca tego gatunku ptaka są fioletowo-różowe odcienie, na upierzeniu, znajdującym się w okolicy jego pleców i ramion, występują ciemne formacje, w strefie ciemieniowej znajduje się ciemna korona. Na czole mężczyzny, w obszarze przodu szyi i na policzkach, upierzenie ma srebrzysto-różowy odcień. Górna część skrzydła pokryta jest brązowymi piórami, których szczyty są oznaczone białymi zakończeniami o różowawym odcieniu. Upierzenie ogona i skrzydła skrzydeł są koloru brązowego z różowym obramowaniem. Brzuch i wnętrze skrzydeł imponującego kawalera pokryte są białym upierzeniem.

Główny odcień upierzenia żeńskiego soczewicy syberyjskiej składa się z bladobrązowego koloru z charakterystycznymi ciemnymi plamami w całej górnej części ciała. Jego środkowa część brzucha, obszar pod kołem ogonowym i wewnętrzna część skrzydeł ma białawy kolor. Polędwica samicy jest zabarwiona na różowo, a całe jej ciało pokryte jest lekko różowym kwiatem, przypominającym widok przez różowe szkło.

Tęczówka tych ptaków ma ciemnobrązowy kolor, ich dziób jest zabarwiony na żółto-brązowy z ciemnym końcem, a ich nogi są również zabarwione na żółto-brązowy. Zabarwienie młodych ludzi ogólnie przypomina kolorystykę samic, ale charakteryzuje się bardziej matowymi odcieniami.

Siedliska

Ten gatunek ptaków otrzymał szeroką dystrybucję w środkowej i wschodniej części Syberii. Soczewica syberyjska znajduje się także w środkowej części dolnej Tunguski oraz w górzystym regionie północnego Bajkału. Gniazda tych ptaków znajdują się na Sachalinie, w górach Sajanu iw północno-zachodnich regionach Ałtaju, a ponadto znajdują się w Mongun-Tajdze i na niektórych obszarach Tanu-Ola.

Zimą ptaki te przebywają w większości regionów Ałtaju, na północnych obrzeżach Mongolii, na terytorium Transbaikalii, na wybrzeżach rzeki Amur, w regionach Ussuri, w niektórych regionach Chin, położonych na północ od Shansi. Zdarzały się przypadki, kiedy ten ptak spotkał się w Japonii.

Dieta

Podstawowa dieta soczewicy syberyjskiej składa się z ziarna dziko rosnących i selektywnych upraw zbóż, nasion różnych roślin, takich jak drzewa, krzewy i trawy. Ponadto soczewica wykorzystuje wszystkie rodzaje jagód i młodych pędów cedru jako pożywienie.

Okres hodowli potomstwa

Ptaki tego gatunku mogą łatwo prowadzić siedzący tryb życia, ale jeśli warunki klimatyczne siedliska nie są odpowiednie dla pobytów całorocznych, mają one dostęp zarówno do migracji krótkoterminowych, jak i lotów sezonowych.

Wiele faktów dotyczących życia tych ptaków jest wciąż nieznanych. Nikt nie musiał spotykać się z miejscami, w których te ptaki tworzą gniazda, a także nie ma dowodów na rozmiar i strukturę gniazda soczewicy. Ponadto dzisiaj nie ma informacji o charakterze zachowania tych ptaków w okresie godowym, modelach struktury społecznej życia, czasie tworzenia się sprzęgła, rodzaju i wielkości jaj.

Wiadomo, że pisklęta soczewicy syberyjskiej rodzą się w drugiej połowie czerwca i opuszczają gniazda bliżej połowy lipca. W tym okresie zauważono młode osobniki, które były dość dobrze zdolne do latania, w którym to czasie skład czerwia został już złamany, a młode osobniki trzymano jeden po drugim. Fakt ten został odnotowany na obszarze jeziora Oysk na początku drugiej dekady lipca, a później otrzymał potwierdzenie na obszarze Stanovoy w drugiej połowie lipca.