Gajówka ogrodowa - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Obieraczka ogrodowa to ptak śpiewający, który można znaleźć na terytorium Białorusi, Rosji, Ukrainy, Indii, Kazachstanu, Turkmenistanu.

Widok na ogród prawie nie różni się od trzciny i gajówki. Wszystkie wyglądają prawie tak samo - długość wynosi od 10 do 18 centymetrów, wielkość skrzydeł wynosi od 5 do 7 centymetrów, a waga wynosi około 10 - 17 gramów.

Ptak zwany gajowcem nie może pochwalić się jasnym kolorem, przeciwnie, zarówno samiec, jak i samica mają ten sam szaro-brązowy kolor powyżej i oliwkowo-beżowy w dolnej części ciała. Najważniejszą cechą psów ogrodowych jest ich imitacja śpiewu, którą publikują w nocy. Te śpiewające stworzenia naśladują dźwięki innych ptaków i robią to znacznie wolniej niż ich bagniste odpowiedniki.

Cechy wyglądu

Dojrzałe gajówki w okresie godowym wyglądają wyjątkowo. Ogólnie rzecz biorąc, ptaki te mają pomalowane plecy w głębokim kolorze oliwkowym. Ale część nadkhvostnaya jest nieco lżejsza niż oliwkowy grzbiet, dobrze, ogon i skrzydła, przeciwnie, są opracowane jeszcze głębiej i dlatego wyglądają bardzo nudno.

Szary, dymny kolor dominuje na widocznej stronie ptaka, rozciąga się od ogona do gardła. Na pazurach i palcach znajduje się również szary.

Latem ten pierzasty ptak wygląda dość ponuro. To w zanikającej formie widać, że cały kolor tego ptaka jest tępy - plecy są szaro-brązowe, brzuch brudno-białawy. Ale dojrzałe osobniki w nowym jesiennym wyglądzie mogą pochwalić się czerwonawymi kwiatami po stronie grzbietowej i domieszką ochry na brzusznej części ciała. Młody wzrost w okresie jesiennym ma jaśniejsze i bardziej czerwonawe zabarwienie niż u dorosłych.

Siedliska

Ptak ogrodowy, jak już wspomniano powyżej, żyje w wielu krajach, czasami występuje w pobliżu Leningradu, na wschodzie Estonii, na bagnach Zachodniosyberyjskich, w Mongolii, Ałtaju, na Irtyszu, w Nepalu, w Saratowie. Zimowanie wysyłane jest do Indii, Pakistanu i innych krajów termalnych.

Pierzasty podróżnik wchodzi na terytorium byłego ZSRR tylko w sezonie letnim. Jest to widok latający, który nie pozostaje w naszej okolicy przez długi czas.

Pierwszy znajomy

W 1901 r. Po raz pierwszy na terenie byłego ZSRR znaleziono trzcinę ogrodową, która została zauważona 10-13 marca w dolinie Murghab. Po zauważeniu migracji ptaków zaczęli się przygotowywać do jesiennego wyjazdu z ZSRR, ale ostatecznie opuścili WNP w sierpniu-wrześniu 1901 roku.

Eksperci zauważyli, że ptaki zaczynają stopniowo odlatywać z ZSRR, więc ptaki te odleciały z rejonu Moskwy 24 sierpnia i prawie 9 września nie spotkały się na obrzeżach stolicy.

Zachowanie

Gajówka jest uważana za miłośniczkę lasu, preferuje las liściasty, iglasty. Ogólnie rzecz biorąc, ptak jest koczowniczy i dostosowuje się do różnych warunków i krajobrazów klimatycznych.

W tajdze często tworzy gniazda w krzakach oraz w przestrzeni łąkowej, która znajduje się w pobliżu bagien, jezior, rzek, kanałów. Również jego obecność można zaobserwować w zarośniętych malinach, w małych dołach, w krzakach i wąwozach.

W regionie leśno-stepowym wędruje w małe brzozowe lasy, a czasem natrafia na zupełnie niekonwencjonalne obszary (gdzie nie ma drzew i krzewów). Trzcina na otwartych, suchych miejscach, aby osiedlić się w zbiornikach wodnych, nieco zarośniętych małymi trzcinami i rzekami, ale tylko w miejscach z krzewami lub trzcinami.

W strumieniach i małych strumykach zajmuje tereny w lasach wierzbowych i świerkowych. Żyje na zboczach wzgórz w zaroślach krzewów, a czasami w trzcinowych ogrodzeniach, czasem z dala od wody. Czasami osiada w miejscach społecznych, opuszczonych - mogą to być zarośnięte chwasty, opuszczone parki, rowy, zarośnięte ogrody, zwłaszcza te, które są blisko stawów i rzek.

Górzyste terytorium zostało również wybrane przez autora piosenek, zasiedla biodra i nieuprawne rodzaje wiśni. Znajduje się na zboczach dolin i wzgórz. Jeśli chodzi o górzysty teren, to tutaj gajówka woli gniazdować na wysokości 800 - 1300 metrów. Żyje na płaskowyżach Uralu, na Tien Shan iw pobliżu górskich strumieni Kopetdag.

Ludność

Liczba gajówek jest różna i zależy bezpośrednio od terenu. Na przykład jej mało w północnych częściach trudno znaleźć tego ptaka w regionie Leningradu lub w dolinie Jeniseju. Ale zazwyczaj można spotkać ptaka śpiewającego na Uralu, w krajach bałtyckich, w regionie smoleńskim i na terytorium Olonets, a także w całym środkowoeuropejskim regionie byłego ZSRR.

Hodowla

Wiosną ptaki wracają do miejsc gniazdowania. Po przyjeździe dojrzałe samce zaczynają śpiewać i zajmują miejsca gniazdowania. Same gniazda znajdują się w różnych odległościach od zbiorników wodnych, w niektórych przypadkach wystarczająco daleko. Występują w gęstych pokrzywach, krzewach jaśminu, zarośniętych krzewach jagodowych, dogrose, wiśniach i innych roślinach.

Najważniejszą rzeczą dla trzciny przy wyborze miejsca dla gniazda jest obecność gęstości roślinności i dużo światła na cząstkach tej roślinności. Ptak wiesza gniazda na łodygach i gałęziach, ale kształt gniazd ma zwykle kształt stożka lub miseczki.

Samica składa od 4 do 6 jaj, dość lotnych w swoim kolorze. Pierwszy rodzaj jaj pokryty jest jasnoróżowymi odcieniami, tło drugich jaj jest w kolorze matowego, mleczno-białego, a trzeci jest w wersji szaro-białej.

Wylinka

Te ptaki zmieniają upierzenie dwa razy w roku. Najpierw przychodzi przedmałżeństwo, a po zmianie małżeńskiej pióra. Pierwszy wylinka występuje w zimie, a drugi - jesienią. Jednak u młodych osób występuje częściowe stopienie w końcowym etapie lata.

Nawyki dźwiękowe

Ciemnobrązowa na wysokości i szarawa w dolnym sektorze, ona, warbler publikuje podwójny lub potrójny „czek”, sygnalizujący jakieś wydarzenie. Piosenka jest unikalna, trudno ją pomylić z inną. Składa się z oddzielnych okrzyków i sylab, a za każdym z nich znajduje się słynny i powtarzany „check-check-check”.

Piosenka się zmienia, czasami zawiera dużo grzechotek, a czasem ogromną liczbę jasnych, pełnych i niespiesznych kombinacji, kończących się pragnieniami. Również ta długo grana kompozycja zawiera sylaby z piosenek innych ptaków.

W chwilach godowych można nieustannie słyszeć śpiewające samce, które lamentują przez wiele dni. Pomimo tego samce wydają utwory zupełnie inne pod względem charakteru, na przykład w ciągu dnia słychać rytmiczną, szybką piosenkę, która ma miejsce nawet bez przerw. Wynika to z faktu, że ptak nie śpi w tym czasie, szuka pożywienia, zmienia swoją pozycję i wykonuje wiele operacji fizycznych.

W nocy ptak jest pasywny i publikuje swoją piosenkę z jednego miejsca, zwykle siedząc na krzaku lub gałęzi. Nocna piosenka ma spokojny, powolny i wysoki poziom głośności, zawiera także pauzy i pomiary.

Wideo: Gajówka (Acrocephalus dumetorum)