Drop - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Wieloletnia grupa ptaków zawsze wpadała w ręce myśliwych. Dropie żyły wcześniej w dużych stadach i były łatwym łupem. Dzisiaj ludzie, a nie drapieżne zwierzęta, są uważani za wrogów tych upierzonych mieszkańców. W celu zachowania gatunku dropie zostały wymienione w Czerwonej Księdze i otrzymały status ochrony. Dzisiaj będziemy studiować wszystko, co wpływa na rasę, a także przedstawić najciekawsze fakty i wyjaśnić inne aspekty.

Opis

  1. W przeciwnym razie osoby należące do grupy hodowlanej są nazywane Dudakami lub zwykłymi dropiami. Są uważani za największych przedstawicieli podobnych gatunków, jeśli mówimy o dystrybucji w przestrzeniach naszej ojczyzny. Dropie są duże, ciężkie, według niektórych danych zewnętrznych podobnych do indyków. Szyja jest gruba i owalna, klatka piersiowa jest szeroka, dymorfizm płciowy jest wyraźnie widoczny.
  2. Osoby o przynależności żeńskiej są mniejsze, według kategorii wagowej rosną do 4-8 kg. o długości ciała 80 cm, a samce są znacznie większe, osiągają 100 cm wagi i 16 kg. Z powyższego wynika, że ​​myśliwi tak bardzo kochają te ptaki.
  3. Łapy z trzema palcami są uważane za charakterystyczną cechę ptaków, upierzenie w tym obszarze jest całkowicie nieobecne. Dlatego ptaki poruszają się tak szybko nad lądem. Pomimo dużych rozmiarów czują się świetnie w powietrzu i na ziemi. Jednostki są szybkie i zwinne.
  4. Możesz dowiedzieć się, że jest to osoba z reprezentowanej grupy ras przed tobą, upierzeniem. Jest różnorodny i wyróżnia się. Szyja z głową pomalowaną na szaro, bliżej popiołu. A reszta ciała jest ochry, z czerwonawym odcieniem. Dropie słyną ze smugowatego krzyża, a klatka piersiowa z obszarem pod ogonem jest biała.
  5. Pod względem kolorowania ciało ptaka dwóch płci nie różni się zbytnio. Można powiedzieć, że nawet profesjonalistom trudno jest określić, czy mężczyzna czy kobieta są przed jego oczami. W sezonie wiosennym mężczyźni ubierają się w czerwone upierzenie, znajdujące się w strefie szyi. Samce mają też pęczki nitkowatych piór w strefie dzioba. Ta kolorystyka trwa do sierpnia.

Siedlisko

  1. Ptak należy do gatunków stepowych. Preferuje niezbyt wysoką roślinność, otwarte łąki, stepy kostrzewy itp. Wcześniej przedstawiciele gatunku żyli wyłącznie w opuszczonych miejscach, ale kosztem działalności gospodarczej ptaków ptaki nieznacznie rozszerzyły swój rozkład.
  2. Możesz spotkać rasę zarówno na wyżynach, jak i na równinach. Przedstawiciele rodziny są dobrze tolerowani przez spadki temperatury, mogą być chłodni przez długi czas. Ale jak tylko śnieg się załamie, próbują ruszyć na południe.
  3. Gdy ludzkość rozwija się i obejmuje coraz więcej terytoriów, te pierzaste przyjaciele są zmuszone ukrywać się i szukać nowych miejsc. Teraz znajdują się na polach siana, na polach uprawnych.

Moc

  1. Żywność jest mieszana, przeważają pokarmy roślinne lub zwierzęce. Wszystko zależy od siedliska, a także płci i wieku ptaka. Nie mniej ważne jest to, jakie jedzenie jest dostępne w danym sezonie.
  2. Dorosłe ptaki uwielbiają nasiona, pędy, liście, kwiaty roślin należących do rodziny kapusty, roślin strączkowych lub asrovyh. Jeśli chodzi o pokarm dla zwierząt, jedzą same larwy i owady, a także szarańcza, medvedka, koniki polne, robale itp.
  3. Ponieważ osoby te są z natury wszystkożerne, nie przystosowały się do głodzenia, zjadania robaków, żab i jaj mniejszej grupy ptaków, które nie gnieżdżą się na szczycie. Gdy dropie gromadzą się w dużych stadach, rozpoczynają pełnoprawne polowanie na gryzonie. Jednak małe pisklęta nie żywią się tak różnorodnie, otrzymują mrówki i larwy.
  4. Ptaki potrzebują wody, więc często mieszkają w pobliżu źródeł wody. Mogą jeść śnieg w zimie, aby ugasić pragnienie, a latem podczas suszy lecą w stadach, aby pić wodę.

Cechy hodowlane

  1. Ciekawą cechą jest nierówne osiągnięcie dojrzewania. Na przykład mężczyźni płci męskiej dojrzewają płciowo w wieku 5 lat, a kobiety w wieku 3-4 lat. Ptaki mają miejsce gniazdowania, do którego latają wczesną lub środkową wiosną.
  2. Początkowo żyją w stadach, czekając na wyschnięcie gleby. Następnie rozpoczynają się obrzędy małżeńskie, w wyniku których wszystkie osoby są wysyłane na specjalny obszar. Nie mają osobliwości tworzenia stałych par, co roku samiec ma inną samicę.
  3. Interesujące jest obserwowanie ceremonii ślubnej, która odbywa się w wielkim stylu. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że w życiu codziennym te ptaki są ciche, to w tym okresie wypluwają całą energię. Od samego rana mężczyźni obnoszą się przed samicami i musi wybrać jednego satelitę.

Ciekawe fakty

  1. Jak tylko nadejdą gorące dni, przedstawiciele ptaków, o których mowa, leżą na ziemi i szeroko rozrzucają dziób. Zaczynają ciężko oddychać. W tym przypadku ich skrzydła są szeroko oddzielone. Problem polega na tym, że takim osobom brakuje gruczołów potowych, które regulują temperaturę ciała. Z tego powodu ptaki starają się ochłodzić na chłodnym gruncie.
  2. Warto zauważyć, że te osoby otrzymują mokre upierzenie, gdy pada deszcz. Takie zjawisko jest uważane za najbardziej niebezpieczne, zwłaszcza podczas mrozów. Ptak po prostu nie może latać w górę i pozostaje całkowicie bezbronny. Często taką sytuację wykorzystują drapieżniki. Problem polega na tym, że drop nie ma gruczołów wytwarzających specjalny smar, dzięki czemu woda mogłaby stoczyć się ze skrzydeł.
  3. Ciekawe jest to, że dorośli, którzy mają dość dużą wagę, w niebezpieczeństwie, nie odlatują, ale uciekają. Takie ptaki są bardzo trudne do startu. Z tego powodu próbują uciec przed niebezpieczeństwem. Za każdym razem, gdy ptak dojrzewa i coraz bardziej przybiera na wadze, leci coraz mniej.
  4. Mężczyźni często gromadzą się w stadach i wydają dziwne, głuche dźwięki. Czyniąc to, odrzucają głowę i napełniają gardło. W tym czasie samce puchu pienią się jak najszerzej. W ten sposób przyciągają uwagę kobiet. W takim okresie samce wyglądają raczej dziwnie i wyglądają jak okrągła kępa piór.
  5. Jak już zrozumiałeś, reprezentowane osoby żywią się pokarmami dla zwierząt i roślin. Najczęściej w ich diecie można znaleźć jaszczurki, owady, różne zioła i żaby. Wraz z nadejściem ciepłych dni ptaki wolą pokarmy roślinne. Gdy tylko nadchodzi zimno, ludzie zaczynają jeść pokarm dla zwierząt.
  6. Warto zauważyć, że przedstawiciele tego gatunku należą do zagrożonych i rzadkich gatunków ptaków. Rozważane osoby podlegają ochronie i są wymienione w Czerwonej Księdze. Teraz wszystko jest zrobione, aby zachować wyjątkowe ptaki. Gatunki ptaków zaczęły gwałtownie spadać z powodu niekontrolowanego polowania na nie. Ponadto ludzie zaczęli zajmować duże obszary rolnicze i stosować chemikalia.
  7. Problem polega na tym, że takie ptaki biorą jajka na polach. Potomstwo ginie podczas koszenia siana. Ponadto osoby są często atakowane przez różne drapieżniki. Dorosłe dropie są ścigane przez kłusowników. Ptaki są często zabijane przez przewody elektryczne i rozpylane chemikalia na polach.
  8. Takie ptaki lubią biesiadować na soczystej i smacznej trawie. Z tego powodu często odwiedzają pola rolnicze. Ponadto niszczą kulturę. Dlatego wśród rolników ptaki uważane są za szkodniki.
  9. Nie zapominaj, że te osoby są dość duże. Jednocześnie mają długą szyję i nie mają piór na łapach. Często upierzenie ma czerwone i białe odcienie. Z tego powodu ptaki mieszają się z terenem. Łatwiej im ukryć się przed drapieżnikami. Ponadto dropie są nieco podobne do strusi, tylko znacznie mniejsze.
  10. Osoby tworzą gniazda w ziemi w postaci wgłębień. Samica może wyprodukować do 4 jaj. W kolorze mogą być oliwkowe lub zielonkawe. Aby zbudować gniazdo, ptaki same kopią dziury i wyrównują rowek z własnym ciałem. W dół narzucają wysuszoną trawę. Samica zajmuje się jajami vidis.

Dropie są wyjątkowymi przedstawicielami ptaków. Jeśli zauważą niebezpieczeństwo podczas wylęgu potomstwa, ptak udaje kulawego i zaczyna prowadzić drapieżnika. Po tym jednostka próbuje uciec przed niebezpieczeństwem. Te ptaki stały się rzadkie i są na skraju wyginięcia. Kłusownicy nadal je polują.

Obejrzyj film: IT (Marzec 2020).