Jeleń bielik - opis, siedlisko, styl życia

Bielik jest dość powszechny w regionie Ameryki Północnej. W połowie XX wieku podgatunek ten został wprowadzony na terytorium Półwyspu Skandynawskiego, gdzie był szeroko rozpowszechniony. Wśród takich przedstawicieli jelenia jest uważany za jednego z największych. Ten pogląd jest bardzo interesujący dla bardziej szczegółowych badań.

Opis

Zimą płaszcz z białymi ogonami jest zazwyczaj jasnoszary. Ale na początku lata zaczyna być cieniowany czerwonawo-brązowymi kwiatami, przyciemniającymi się do tyłu. Nazwa tego gatunku otrzymała lekki odcień dolnej części ogona. W razie niebezpieczeństwa zwierzę natychmiast ucieka, podnosząc ogon do góry. Jego krewni, widząc uciekającego jelenia, również się rozpędzają.

Rogi należące tylko do samców zaczynają się zmieniać po okresie godowym. Ich kształt przypomina piękny półksiężyc z kilkoma procesami, z których zwykle nie więcej niż 7 sztuk. Wielkość osobników jest zupełnie inna, w zależności od podgatunku. Samce mieszkające w Kanadzie mogą osiągać 1 metr w kłębie i ważyć do 150 kg.

Osobniki płci żeńskiej są zazwyczaj mniejsze pod względem wielkości i wagi. Jest to charakterystyczne dla mieszkańców południowej części kontynentu. Widoczne są tylko 60 cm w kłębie i wadze 35 kg - odnosi się to do kategorii wyspiarskich osobników i jest uważane za cechę karłowatości. Długość życia zwierząt z reguły waha się w przedziale 10-12 lat.

Siedlisko

Gatunek ten żyje nie tylko w centralnej części kontynentu, ale także w południowej części Kanady, a także na północy Peru. Zwierzęta są uważane za jedne z najczęstszych, zdolnych do przystosowania się do różnych warunków siedliskowych. Poszczególne stada znajdują się nawet w pustynnych regionach, na bagnistych obszarach iw lasach Connecticut. W Brazylii jelenie można spotkać w przybrzeżnych regionach sawann, stoków Andów oraz w lasach tajgowych galerii leśnych. W lasach deszczowych praktycznie nie ma jelenia. Zauważa się, że wolą raczej terytorium Ameryki Północnej niż Południe.

Gatunek charakteryzuje się wysokim stopniem przystosowania do różnych warunków siedliskowych. W połowie XX wieku whitetails zostały częściowo przeniesione na terytorium Finlandii. Później ludzie naturalnie zaczęli żyć w całym regionie skandynawskim. Również ten gatunek został przewieziony na terytorium Rosji, a do Nowej Zelandii został przywieziony w celach myśliwskich.

Sposób życia

Zauważono, że ten gatunek jelenia z reguły żyje sam. Ale czasami, poza sezonem godowym, jednostki mogą tworzyć małe grupy. Zwierzęta nie są podatne na stabilność zachowania takich grup, więc po pewnym czasie komórki grupy mogą się rozpaść, a jednostki ponownie zaczynają prowadzić samotny tryb życia.

Samce do sezonu godowego mogą wybrać kilka samic, a po około pół roku już małe jelenie mogą pojawić się na świetle. Z reguły kobieta rodzi nie więcej niż 2 dzieci. Futro dzieci, podobnie jak wiele innych podgatunków jeleni, jest pokryte białymi plamami, co doskonale pomaga naturalnemu przebraniu.

W ciągu pierwszych 2,5 miesięcy matka karmi dzieci mlekiem. Już w okresie zimowym w wieku około pół roku młodzież waży 20-35 kg. Nastoletnie jelenie zostawiają swoje matki w pierwszym roku życia, a młode kobiety - za rok. Dojrzewanie u jeleni odbywa się w wieku półtora roku.

Dobór naturalny


Whitetails, podobnie jak inni przedstawiciele jeleni, żywią się korą, jagodami, liśćmi i ziołami. Ich żołądek, dzięki swojej strukturze, jest w stanie strawić nawet trujące gatunki grzybów. W zależności od pory roku ich dieta może ulec zmianie, a czasami zwierzęta te mogą jeść nie tylko pokarm roślinny, ale także polować na pisklęta i myszy.

Zagrożeniem dla gatunku są niedźwiedzie, wilki, jaguary i ludzie. Podczas biegu jelenie mogą osiągnąć prędkość do 75 km / h, aw przypadku szczególnego niebezpieczeństwa mogą pokonać dystans w skoku o długości 10 mi wysokości 2,5 m.

Whitetails zwykle milczą, dopiero w bardzo młodym wieku lekko się beczą w komunikacji z matką, która reaguje miękkim, ochrypłym dźwiękiem. W niebezpieczeństwie jelenie wydają dźwięk przypominający ostre chrapanie lub w nocy może to być przerywany gwizdek. Osoby mają dobry zmysł węchu i wrażliwe ucho, ale prawie nic nie widzą w oddali.

Polowanie na ten gatunek jest nadal dozwolone na terytorium Ameryki, ale nie więcej niż 1 jelenie przez kilka dni w roku.

Często młode jelenie są zabijane przez drapieżniki, ponieważ dorosłe osobniki są bardziej zdolne do przetrwania i nie tylko mogą uciec, ale także zapewnić odpowiednią odporność. W warunkach wzmożonej działalności rolniczej występuje również zmniejszenie liczby gatunków. Wynika to z faktu, że opanowanie nowych obszarów do uprawy niektórych upraw, zmienia się naturalne środowisko jeleni.

Zagrożenie widzenia

Naukowcy zauważają, że przed przesiedleniem ludzi z kontynentu europejskiego na terytorium Ameryki było tam około 40 milionów przedstawicieli gatunków jeleniowatych. Pomimo faktu, że wcześniej mieszkańcy Ameryki polowali na te osoby, w tym czasie nie miało to wpływu na zmniejszenie ich populacji. Europejczycy zaczęli polować na jelenie nie tylko ze względu na zdobycz, ale także ze względu na piękną skórę, a czasem nawet dla zabawy. To właśnie doprowadziło do tego, że na początku XX wieku ich populacja nie przekroczyła 500 tysięcy sztuk.

Od tego czasu narzucono polowanie na ten gatunek, ale mimo to w niektórych regionach Ameryki występują różne liczby jeleni. Na terytorium kilku regionów wielkość populacji została przywrócona do normy, aw innych jest na skraju wyginięcia. Na terytorium obu Ameryk jest obecnie około 14 milionów przedstawicieli tego gatunku. Niektóre podgatunki wcześniej znalezione na tych terytoriach są obecnie uważane za całkowicie wymarłe.

Wideo: Whitetail Deer (Odocoileus virginianus)

Obejrzyj film: Dostawa świeżego karpia (Czerwiec 2019).