Lis stepowy - opis, siedlisko, styl życia

Dzikie zwierzę zwane lisem jest znane wielu ludziom z rosyjskich opowieści ludowych, gdzie odgrywa rolę chytrego lisa. To zwierzę dzieli się na wiele gatunków. Jednym z nich jest Korsak, żyjący w stepie.

Opis

  1. Korsak - jeden z gatunków lisów, należy do rodziny psów.
  2. Wymiary są skromne, niezbyt imponujące - długość to zaledwie 45-70 centymetrów, wysokość nieco ponad 30 centymetrów. Ogon jest nieco krótszy niż ciało - około 40 centymetrów. Waga dorosłego lisa wynosi od 4 do 7 kilogramów.
  3. Głowa jest mała, spiczasta. Nos jest ciemny, oczy zielone z żółtością, usta są ozdobione wieloma małymi, ale ostrymi zębami, jest ich 48. Wysokie stopy z pofałdowanymi pazurami. Jak każdy drapieżnik, ma dobrze rozwinięty słuch, węch i wzrok.
  4. Futro jest szare z czerwonym lub żółtym odcieniem. Ten kolor pozwala z powodzeniem połączyć się z krajobrazem stepowym, co pomaga w polowaniu i pomaga przetrwać.
  5. Klatka piersiowa, gardło i brzuch są pokryte lżejszym futrem. Na czubku ogona jest ciemno.
  6. Podobnie jak większość drapieżników, futro zmienia się w zależności od pory roku. Latem jest ciemno i krótko, a zimą staje się długi, gęsty i bardziej atrakcyjny, nabiera żółtawo-szarego koloru. A na grzbiecie futro zmienia kolor na szary, nadając lisowi osobliwy wygląd.
  7. Działają dość szybko - osiągają prędkości do pięćdziesięciu kilometrów na godzinę. Ponadto Korsak posiada zdolność wspinania się na drzewa.

Siedlisko i zachowanie

Siedlisko corsaca jest rozległe. Mieszka w stepowych, pustynnych i półpustynnych regionach Eurazji. Występuje w Iranie, Afganistanie i Pakistanie, na terytorium Azji Środkowej, znajduje się w stepach Kazachstanu. Siedlisko rozciąga się na północno-wschodnie regiony Chin i Mongolii.

Na terytorium rosyjskim żyje prawie we wszystkich strefach stepowych: na Północnym Kaukazie, w pobliżu Donu i południowych regionach Uralu jest wiele lisów stepowych. Kilka osób mieszka w stepach Transbaikal. Niektórzy przedstawiciele gatunku są widziani w ukraińskich stepach.

Fakt! Zwykle unika się leśnych corsaków, ale żyją także w leśnym stepie. Unikaj także gór, nie wznosząc się ponad podnóża.

Korsaki postanawiają żyć na wzgórzach, pozbawionych roślinności. Powód wyboru jest prosty - w zimie dużo śniegu będzie leżało na takiej powierzchni, na której łatwiej się ukryć.

Każde zwierzę ma terytorium około 30 kilometrów kwadratowych. Na nim zwierzę ma kilka dziur, pięknie wyposażone w lisa. Ale nie wykopała ich wcale (sama wykopuje w bardzo rzadkich przypadkach). Uzasadniając tytuł przebiegłej bestii, Corsac wypędza gryzonie, takie jak borsuki, świstaki lub kolumny z norek, i osiada w ich mieszkaniach. Na szczęście rozmiary są odpowiednie.

Może zajmować mieszkanie opuszczone przez wielkiego lisa. Zwykle dziury lisa stepowego są ze sobą połączone, w jednym z nich Corsacus spędza czas. Z reguły w standardowym otworze znajduje się kilka wyjść - ich liczba może wynosić do pięciu.

Korsak jest nocny, zaczyna polować o zmierzchu. Preferuje to samo, ale czasami organizuje polowanie grupowe, wielkość grupy może być duża i osiągnąć 40-45 osób.

Jeśli na ulicy jest silny mróz lub burza szaleje, polowanie jest anulowane, lis jest zawsze w nory przez trzy dni z rzędu - tak długi brak jedzenia nie przeszkadza jej.

Moc


Lisy stepowe żywią się głównie pokarmem dla zwierząt. Podstawą diety są małe gryzonie, jerboy, ptaki i ich niszczenie. Jeśli nie będzie nic do jedzenia, nie przejdzie przez upadek.

Kiedy z jakiegoś powodu roślinność jest mocno zjadana pokarmem dla zwierząt, niszczą wszelkie warzywa i owoce, jedzą zioła. Przynosi to również pewne korzyści - przywraca równowagę witamin w organizmie.

Gdy spada dużo śniegu, a Korsak zaczyna w nim utknąć, lisy migrują bliżej ludzkich osad. Często Korsaki można tam zobaczyć obok ludzkich mieszkań, gdzie szukają pokarmu na wysypiskach i polują na domowe pierzaste zwierzęta.

Warto również zauważyć, że chociaż Korsak żyje w suchym klimacie, który powoduje odwodnienie, praktycznie nie pije wody. Odpowiednia ilość wilgoci pochodzi z pożywienia spożywanego w żywności, a ciało wystarcza.

Hodowla

Lisy stepowe osiągają dojrzałość płciową w 9 do 10 miesiącu życia i mogą rodzić w drugim roku.

Korsaks są różnymi towarzyszami życia - wybierz kilka raz na zawsze. Wybierając partnera, mężczyźni organizują zacięte bitwy.

Okres godowy rozpoczyna się późną zimą - wczesną wiosną. Ciąża trwa około dwóch miesięcy. Narodziny od 3 do 6 młodych. Są ślepi, małe ciało pokryte jest krótkimi jasnobrązowymi włosami. Do 2 miesięcy żywią się mlekiem matki, ale ojciec opiekuje się również potomstwem, przynosząc dzieciom kawałki już w drugim miesiącu.

Około półtora miesiąca lisy są już w stanie opuścić mieszkanie i wyjść na powierzchnię, przyzwyczajając się do otaczającego świata. W siódmym miesiącu, po osiągnięciu wielkości rodziców, opuszczają dom i zaczynają żyć.

Dlaczego liczba lisów stepowych stale się zmienia

Dorosły korsarz ma bardzo piękną skórę futerkową, więc myśliwi strzelają do lisów w dużych ilościach. Ciągłe polowanie prowadzi do zniszczenia ogromnej liczby osób i zmniejszenia populacji. W zachodniej Syberii liczba korsaków zmalała z uwagi na fakt, że rozwój terenów dziewiczych był prowadzony wraz z wylesianiem. W rezultacie gatunek został wyparty z miejsc, z których pochodzi, a populacja zmniejszyła się.

Wrogowie

Głównymi wrogami korsaków są wilki. Chociaż lis stepowy i biegnie bardzo szybko, ale wkrótce zostaje pochłonięta zmęczeniem, a ona zwalnia tempo. A szary drapieżnik słynie ze swojej niestrudzoności i wyprzedza lisa. Kolejnym wrogiem jest lis. Jest silniejszy i bardziej zwinny, a ponieważ ma taki sam przydział co Corsac, lis stepowy często traci i jest głodny.

Wideo: lis stepowy (Vulpes corsac)

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...