Soczewica pospolita - opis, siedlisko

Na ziemi jest ogromna liczba ptaków różnych gatunków. Różnią się wszystkim: rozmiarem, zachowaniem, manierami, stylem życia. Wielu żyje w miejscach, które wydają się całkowicie nieodpowiednie do egzystencji - weź te same pingwiny. Ale nie będzie o nich, ale o odrobinie soczystej soczewicy.

Opis

W wyrazie soczewica wyobraźnia natychmiast rysuje roślinę zbożową z płaskimi ziarnami, jak ziarna fasoli. Niewielu ludzi wie, że to słowo jest ptakiem wędrownym, bardzo podobnym do wróbla. Nazywa się czerwony wróbel.

W sumie istnieją 4 podgatunki tego ptaka, każdy z nich ma niewielkie różnice w wyglądzie i kolorze, ale ogólnie są podobne. W rozmiarze soczewica całkowicie powtarza parametry miasta ćwierkającego mieszkańca - długość - do 20 cm, waga - 80 gramów, rozpiętość skrzydeł - 9 centymetrów. Tylko dwie różnice - gruby, lekko spuchnięty żółty dziób i jasnoróżowa krzycząca kolorystyka samców, dzięki której można od razu określić gatunki ptaków. Upierzenie ma prawie całkowicie czerwono-różowy kolor, szczególnie w klatce piersiowej i wole. Tylko spód ciała jest pomalowany na różowo-biały kolor, a podszycie z dziuplami pachowymi jest nieskazitelnie białe. Na dolnej części pleców i na dole szyi ciemnoczerwone pióra zdobią lekkie obramowanie.

Samice nie mogą się pochwalić tak jasnymi kolorami: ich upierzenie jest czerwonawo-szare z brązowym odcieniem, brzuch jest nieco jaśniejszy od tyłu, dolna część ciała jest ochra, skrzydła są ozdobione podłużnymi paskami światła.

Gdzie mieszka

Ten szkarłatny ptak pochodzi z Syberii, ale z czasem rozprzestrzenił się na cały świat, a obecnie ma dość szeroki zakres siedlisk. Mieszka w Chinach i Korei, w górach Afganistanu, Kaukazu, Iranu, Azji Środkowej i Środkowej. Na terytorium byłego Związku Radzieckiego jest dystrybuowany na prawie wszystkich obszarach, z wyjątkiem Mołdawii i Zakarpacia. Na Syberii, w północnych regionach (Murmańsk, Magadan, Sakha-Jakucja), są przedstawiciele soczewicy, we wschodniej Rosji rozprowadzana jest ona na Kamczatkę, Czukotkę i Sachalin.

Soczewica woli być mokra i osiedlać się tam, gdzie jest nadmiar wilgoci. Większość z nich wybiera łąki zalewowe, gdzie krzaki rosną obficie, ale mogą żyć na skraju lasu. Ciągle widywany w ogrodach i na cmentarzach. W górzystym terenie osiada na skrajach lasów, w ujściach i na terenach zalewowych rzek, na łąkach.

Zagnieżdżanie i hodowla

Загрузка...

Soczewica preferuje głównie pojedynczy styl życia, żyje w parach tylko podczas gniazdowania. Występuje coś w rodzaju żetonu: samce wspinają się na drzewo tak wysoko, jak to możliwe, demonstrują swój strój, dławią węzeł i wydmuchują pióra, śpiewają głośno i długo, próbując przewyższyć przeciwnika i pokazać swoją wyłączność kobiecie. Czasami dochodzi do starć między rywalami, kończąc bez obrażeń wroga. Ostatecznie kobieta, obserwując widok z niższego poziomu lub ziemi, dokonuje wyboru.

Po kojarzeniu samica szuka miejsca do gniazdowania, a obaj partnerzy budują dom na następny sezon. Z reguły miejscem jest drzewo lub krzak rozprzestrzeniający się. Co więcej, samica może wybrać roślinę, w której inne ptaki nie zagnieźdzą się dokładnie - na przykład w zaroślach pokrzywy. Dom jest bardzo niski z ziemi, często - bagienny i odpalany. Zeszłoroczne gałązki, źdźbła trawy, łodygi zbóż i inne rośliny rosnące w pobliżu służą jako materiały budowlane. Taca jest wykonana bardzo niedbale (źdźbła trawy i gałązki wystają we wszystkich kierunkach), wygląda jak kubek o wymiarach 16-20 centymetrów. Podłoga jest ułożona z puchu własnego i innych, piór, kawałków wełny, trawy i korzeni.

Jedyne sprzężenie w lecie ma miejsce w czerwcu (chociaż w południowych, cieplejszych regionach może to nastąpić w maju). Samica składa od 3 do 6 jaj w niebieskich muszlach, nakrapianych czarnymi kropkami o długości 18-21 milimetrów. Samica angażuje się w inkubację, podczas gdy samiec przynosi jedzenie, chroni gniazdo i dziewczynę przed niepożądanymi gośćmi i śpiewa piosenki.

Po 12-15 dniach wylęgają się pisklęta, a śpiew zatrzymuje się - podejmowane są wszelkie wysiłki, by nakarmić dzieci. A na początku tylko ojciec zajmuje się jedzeniem - matka przywraca mu siłę. Potem zaczyna dbać o potomstwo. Jako jedzenie rodzice przynoszą owady, nasiona gwiazd i owies. Dzieci są obok swoich rodziców przez 15 dni, potem stoją na skrzydle i zaczynają żyć niezależnie.

Moc


Główną dietą jest jedzenie roślin - dziobanie nasion dziobanie, wczesną wiosną skubią pąki drzew rosnących w okolicy, wierzbowe bazie, jedzą nasiona trawy (rośliny parasolowe, rośliny strączkowe, trzcina i trzcina), kamyki niedojrzałe owies. Kochają jagody (wiśnie ptaków, jałowiec, wiciokrzew, kalina i głóg). Czasami łapią gąsienice i małe robaki. Żywność jest ekstrahowana w powietrzu, nie opada na ziemię.

Zimowanie

Pod koniec lipca - na początku sierpnia ptaki przenoszą się do cieplejszych regionów - Indii, południowej i południowo-wschodniej Azji. Mieszkając w południowych, cieplejszych regionach, pozostanie do połowy września. Odlatują niezauważeni. W porównaniu z innymi ptakami dociera do swoich ojczyzn dość późno - w maju.

Wylinka

W drugiej połowie sierpnia ptaki zaczynają się wylewać. Zwykle występuje na zimowiskach. Młode wychodzą z szarego nijakiego upierzenia i uzyskują czerwone pióra. Dorośli aktualizują szkarłatny strój do bardziej intensywnego i głębokiego.

Ciekawe

Загрузка...

Łatwo jest znaleźć gniazdo soczewicy - samiec nieustannie bawi dziewczynę, śpiewając „titivitin”. Za dźwięki przypominające słowo „soczewica”, ptaki i nazywane tą nazwą. I tylko w okresie tokaniyu i gniazdowania można znaleźć i usłyszeć te czerwone ptaki. Innym razem prowadzą cichy i spokojny tryb życia.

Soczewica uwielbia czeremchy i irgu - za nimi często latają do parków, zbierając drzewa do ostatniej jagody.

Wideo: Soczewica pospolita (Carpodacus erythrinus)

Загрузка...

Obejrzyj film: Gotowana ciecierzyca baza do innych dań :: HD (Październik 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...