Klusha - opis, siedlisko, interesujące fakty

Pod klushi rozumiane są osoby, które swoimi zewnętrznymi danymi są podobne do mew. Ptaki te wolą żyć na wybrzeżu Atlantyku, a także na północy naszego kraju. Jeśli porównamy klin i jego bliską krew, mewa jest srebrna, wtedy pierwszy typ jest mniej wymiarowy, szczupły i ciemny pod względem koloru.

Opis

Загрузка...
  1. Jeśli porównamy osoby z tej grupy ras z towarzyszami, możemy powiedzieć, że uszy należą do dużych ptaków. Dorastają do 55 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 110-130 cm, co jest dość dobre dla tej rasy, biorąc pod uwagę wagę 1 kg.
  2. Obszar brzucha jest zabarwiony białawo, podobnie jak obszar szyi, ogona i głowy. Plecy są ciemno zabarwione, a mianowicie brązowe lub szare. Pióra muchowe w tym samym odcieniu mogą bawić się kolorami na przemian z jasnobrązowym lub jasnoszarym.
  3. W delikatnym żółtawym jasnym dziobie. Jest ściskany z części bocznych, ale w swoim kształcie jest prosty, z tym wyjątkiem, że końcówka jest skierowana w dół. W obszarze zakrętu widać czerwone oznaczenie. Iris żółtawy, jasny. W okolicach gniazd nie ma piór, więc widać czerwoną skórę.
  4. Charakterystyczną cechą jest kolor nóg, a mianowicie żółty z pomarańczowym pigmentem. To kryterium pozwala odróżnić osoby z tej grupy ras od mew morskich. Dla porównania, ostatnie łapy są pomalowane na delikatny żółty lub różowawy ton.
  5. Młode zwierzęta można odróżnić od osób dorosłych nie tylko przez ich zachowanie, ale także przez dane zewnętrzne. Na przykład młodsze pokolenie jest podobne do mew śledziowych. Oznacza to, że kolor jest zróżnicowany, na upierzeniu występuje naprzemienne światło i ciemne odcienie. Możesz znaleźć odcienie ochry i inne elementy z tej kategorii (brązowawe, jasnoszare).
  6. U młodych osób tęczówka nie jest żółta, ale brązowawa. Dziób jest czarny. Kiedy młody wzrost osiąga wiek 1 roku lub więcej, jego plecy stają się szare, nieco ciemniejsze niż u dorosłych ptaków. Staje się także lekką głową, brzuchem, szyją. Ale te części są wciąż różnorodne, wkrótce zyskają białawy kolor charakterystyczny dla gatunku. Bliżej trzeciego roku życia młode, ciemne obszary znikają, brązowe pióra pozostają na końcu ogona i w okolicy szyi.
  7. Charakterystyczną cechą tych ptaków jest wielkość skrzydeł, która pozwala wrzosowi latać szybko i pięknie. Mogą wisieć w powietrzu przez długi czas, a także pokonać przyzwoite odległości. Najczęściej osoby te spotykają się na pełnym morzu, towarzyszą statkowi.

Odmiany

  1. Dzisiaj rozważamy głównego przedstawiciela gatunku - wspólną dziką przyrodę. Ale niewiele osób wie, że wyróżnia się inne odmiany. Podobny członek rodziny uważany jest za ptaka harleya lub wschodniego klina.
  2. Charakteryzuje się dużym rozmiarem, zaokrągloną głową, a także długimi nogami i potężnym dziobem. Na ciele osobniki dorastają do 70 cm i ważą do 1,5 kg. i rozpiętość skrzydeł około 150 cm. Zgadzam się, pod warunkiem, że harley i pospolita Klusha - są przedstawicielami tej samej rodziny.
  3. Wschodni mieszkańcy mają szarawe upierzenie z ciemnymi inkluzjami na skrzydłach i plecach. Zimą osobniki są pomalowane brązowymi paskami małego typu na szyi i głowie. Łapy są żółtawe, ale czasami można znaleźć ptaki z różowymi nogami.
  4. Charakterystyczną cechą tego gatunku jest opóźniony trzon. Ptak wygląda tak, jakby miał stare upierzenie w okolicy głowy, które później zostaje zastąpione przez nowe z dużym opóźnieniem. To samo można powiedzieć o skrzydłach.
  5. W niektórych źródłach ten rodzaj klush nazywa się Taimyr Gull. Przedstawiciele rodziny są powszechni zarówno w północnej części, jak i na wschodzie Rosji. Osoby fizyczne można znaleźć w Finlandii. Dla zimujących ptaki lecą na wschód Afryki, na zachód lub na południe od Azji.

Moc

Загрузка...
  1. Ponieważ ptaki te nadal należą do morza, ich jedzenie jest odpowiednie. Jedzą ryby i inne morskie życie. Żywią się także robakami, małymi gryzoniami i owadami.
  2. Były sytuacje, kiedy głód niszczył gniazda swoich towarzyszy z głodu. Kiedy na ziemi jedzą nasiona, korzenie, owoce. Ludzie pracujący na statku twierdzą, że często widzą tę rasę w pobliżu statku.
  3. Ptaki te odznaczają się wysoką inteligencją i przebiegłością. Wiszą na niebie przez długi czas, szukając zdobyczy, a następnie szybko schodzą. Piękne nurkowania wychodzą z klush.

Siedlisko

Загрузка...

  1. Przeważnie osoby żyjące na północnym i zachodnim wybrzeżu kontynentu europejskiego. Ponadto prezentowane ptaki znajdują się na terytorium Rosji. Osoby są często w zachodniej części Półwyspu Taimyr.
  2. Praktycznie wszystkie reprezentowane gatunki to ptaki wędrowne. Żyjąc przez większość czasu na wschodzie i północy Europy, ptaki zaczynają migrować na odległość do 8000 km. Często ptaki docierają do Afryki.
  3. Często ptaki wędrowne występują w basenie Morza Śródziemnego, w basenach Morza Kaspijskiego i Czarnego. Również osoby często zimują w Zatoce Perskiej i na Morzu Czerwonym. Niektóre osoby mieszkające w Skandynawii i Europie Zachodniej często migrują na południowy zachód.
  4. Po tej stronie można znaleźć północno-zachodnie wybrzeże Afryki i Półwysep Iberyjski. Większość osób mieszkających na Syberii jest wysyłana do zimowania w Indiach, Pakistanie i na Bliskim Wschodzie. W rzadkich przypadkach takie ptaki były widoczne na wschodnich wybrzeżach Ameryki Północnej.
  5. Często gniazdowanie danych osobników odbywa się na skalistych brzegach morza. Również wybrzeże dużych jezior i, w rzadkich przypadkach, wrzosowiska, które znajdują się w pobliżu wody, są wybierane jako miejsca lęgowe potomstwa klubu. Uważa się, że takie osoby bardzo lubią wyspę.

Hodowla

  1. Warto zauważyć, że rozważani przedstawiciele ptaków są monogamicznymi. W okresie godowym osobniki rozpadają się na pary i lecą do miejsc gniazdowania. Czas małżeństwa jest na wiosnę. Ptaki mogą latać do ciepłych obszarów w różnym czasie ze względu na warunki klimatyczne, w których żyją.
  2. Dlatego zagnieżdżanie może rozpocząć się od połowy do końca wiosny. Przed hodowlą, gry krycia odbywają się na klush. Ludzie zaczynają głośno płakać. W tym samym czasie obniżają lub rzucają głową. Poszczególne osoby wyginają się i traktują nawzajem z jedzeniem.
  3. To zachowanie klush w czasie małżeństwa jest bardzo podobne do gry srebrnych mew. U reprezentowanych osobników gniazdowanie często występuje w małych koloniach lub w parach. Rodziny mogą składać się z 10 do 20 osób.

Ciekawe fakty

  1. Najbliższymi krewnymi tych osób są śledzie. Takie ptaki często mieszkają w tych samych miejscach. Tutaj tylko mewy są silniejsze i większe, dlatego często wypędzają klush z ich terytorium.
  2. Warto zauważyć, że chęć i głos reprezentowanych osób jest raczej niski i szorstki. W przypadku niebezpieczeństwa i niepokoju emitują charakterystyczne dźwięki „ha-ha-ha”.

Osoby z reprezentowanej grupy ras różnią się od wszystkich pod względem wyglądu i piękna lotu. Ptaki mają raczej długie skrzydła, które pozwalają dosłownie unosić się w powietrzu.

Wideo: Klusha (Larus fuscus)

Obejrzyj film: Umiłowany Przywódca Kim Dzong Un na Ziemiach Polskich (Listopad 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...