Pink Pelican - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Różowy pelikan jest jednym z 8 gatunków ptaków podobnych do rodziny pelikanów. Ma dość duży rozmiar, mniej więcej podobny do łabędzia. W swoim rodzaju zajmuje drugie miejsce po kędzierzawym pelikanie.

Wygląd

Samiec tego ptaka jest większy niż samica. Z reguły waga mężczyzny sięga 11 kg, a samicy 10 kg. Długość skrzydła żeńskiego wynosi 64-69 cm, samiec - od 70-75 cm. Rozpiętość skrzydeł pelikana wynosi 3-3,6 metra, a długość ciała 1,75 m. Dziób, podobnie jak jego krewniacy, jest długi i prosty, z charakterystyczną dla pelikana torbą, która jest mocno rozciągnięta.

Szyja ptaka jest bardzo długa, ale nogi przeciwne są krótkie. Wokół oczu, nosa, czoła i żuchwy delikatna żółta skóra bez piór. Na głowie jest mała grzywka długich spiczastych piór.

U dorosłych upierzenie jest zabarwione na biało, z różowym odcieniem, który zwiększa się do części brzusznej. Dzięki upierzeniu ptak otrzymał swoją nazwę. Na piersi znajduje się plama ochry. Przez żółtawą torbę na dziobie widać naczynia krwionośne o jaskrawoczerwonym kolorze. Długość dzioba samicy wynosi 30-45 cm, samiec 35-47 cm, za pomocą których osoby oddychają, ponieważ nie mają nozdrzy.

Górna żuchwa ma niebieskawo-szary kolor, biały haczyk na górze z różowym obramowaniem jest usiany czerwonymi plamami. Część maski z podstawą niebieskawego odcienia gładko przechodzi na górę żółtego koloru. Łapy są zakładane, żółte z pomarańczowym odcieniem na fałdach. Tęczówka ptaka ma bladoczerwony kolor.

Młoda głowa z przejściem do szyi o szarawym kolorze. Bliżej pleców cień staje się jaśniejszy, część grzbietowa sama ma bladoniebieski kolor. Pióra muchowe są brązowo-czarne, niewielkie z jasną srebrną powłoką, na głównych kołach zamachowych znajduje się białe obrzeże.

Skrzydła średniej i dużej powierzchni są pomalowane w odcieniach brązu, małe skrzydła nośne mają jaśniejszy brąz. Pióra na ogonie pelikana są jasnoszare. Na części brzusznej znajduje się brązowy kolor. Jeśli ptak siedzi, zbierając skrzydła, można pomyśleć, że jego kolor ciała jest jednolity, jednak ciemne pióra pod skrzydłami są widoczne w locie.

Pelikan leci majestatycznie, rzadko, ale macha skrzydłami, powoli unosząc się w powietrzu. W locie przechyla głowę, podtrzymując w ten sposób ciężki dziób. Duże skrzydła pomagają utrzymać dużego ptaka, najcięższego ze wszystkich.

W okresie godowym obrzęk powstaje na obwodowej części czoła. A inne nie-pierzaste części skóry są pomalowane na intensywny czerwony kolor z lekkim odcieniem żółtego. Tęczówka oka przelewa się na ciemnoczerwony. Kolor torby na szyję. Różnice płci w pelikanach są słabo rozwinięte, główną różnicą między osobnikami jest wielkość.

Szkielet ptaka waży 1/10 całkowitej masy ciała. Torby z powietrzem znajdują się na całym jego ciele - pod skrzydłami, na gardle i klatce piersiowej w przestrzeni międzykostnej. Z tego powodu są tak łatwe do zaplanowania w powietrzu i nie mogą nurkować.

Siedlisko ptaków

Różowe pelikany są wymienione jako zagrożone w Czerwonej Księdze. Ptaki te gniazdują w południowo-zachodniej Azji, Afryce i południowo-zachodniej Europie. Główna część miejsc gniazdowania rozciąga się od Europy po Mongolię. Na zimę główna część leci do Afryki, a część na południe Azji. Na początku ubiegłego wieku głównymi siedliskami były Czechy, Ukraina, Mołdawia i Węgry.

W Rosji siedliskiem pelikana jest koryto Wołgi, na południowy wschód od Morza Azowskiego. Na terytorium Azji, Morza Aralskiego, delty Syr Darya i przyległych do niego jezior. W Iranie - Jezioro Umrija, Mezopotamia, Indie Północno-Zachodnie i Syria.

Siedzący tryb życia z jeziora Nyasa w Afryce do Senegalu. Oprócz Afryki, stałym miejscem pobytu tego gatunku jest południe Wietnamu i zachodnia część Indii.

Karmienie ptaków i styl życia

Zasadniczo pelikan ptactwa wodnego zjada ryby średniej wielkości. Wchodzi w płytką wodę, otwiera dziób, rozciągając worek gardła, zbiera rybę wodą. Obniża wodę, a następnie połyka zdobycz, warto zauważyć, że może pomieścić do 3 średnich ryb w torbie na szyję.

Niezwykle rzadko żywią się różne gatunki ptaków, różowy pelikan jest jednym z tych gatunków. Dostając jedzenie, ptaki tworzą krąg, trzepoczą skrzydłami w wodzie, hałasują, wbijają rybę w krąg, a następnie jednocześnie zgarniają. Pelikan nie może nurkować, dlatego obniża głowę i szyję tylko do wody.

W Europie racja ptaków to karp, aw Afryce cyklity. Z reguły większość żywności to duże i średnie ryby. Codzienna potrzeba - 1-1,2 kg ryb.

Prowadzą najbardziej aktywny tryb życia rano i wieczorem, jest gorąco po południu i wolą usiąść. Całe stado ptaków huśta się na falach, poluje i śpi. Zdarzają się przypadki, gdy ptak walczy z kolonią, co oznacza, że ​​jest ranny lub chory. Kolonialny styl życia wyjaśniają instynkty obronne, łatwiej jest zwalczyć ataki drapieżników. Jednak w stadzie nie ma hierarchicznej drabiny, wszystkie ptaki zajmują równą pozycję.

Ten widok nie dotyczy agresywnych, nie dochodzą do siebie. Jedynym powodem walk może być walka o gniazdo, w takiej bitwie potrafią zadać wrogowi poważne obrażenia potężnym dziobem.

Gatunki hodowlane

Загрузка...

Pelikany są gatunkami monogamicznymi i tworzą silne pary. Rozwój seksualny następuje w ciągu 3 lat, w tym samym czasie ptak otrzymuje upierzenie osoby dorosłej. Po przybyciu do pakunku lęgowego zostają natychmiast rozdzieleni na pary, a potem walczą ze swoimi współplemieńcami o czas krycia. W czasie gry godowej ptaki skaczą, latają, rozkładają skrzydła i pocierają dzioby.

Gniazda budowane są na ławicy jezior i rzek. Pary gnieżdżą się w całych stadach, blisko siebie, czasami blisko przylegających do schronów. Samica buduje mieszkanie, podczas gdy samiec dostarcza mu wszystkich niezbędnych materiałów - trawy, gałęzi, gliny i sprowadza je na miejsce przyszłego gniazda. Skręć 2 dni z kilkoma chwilami wytchnienia. Gdy miejsce jest gotowe, stary.

Siedzące ptaki są w stanie wykluwać jaja o każdej porze roku, a ptaki wędrowne z reguły rozmnażają się wiosną.

Samica składa 3 jaja w formie owalu, z lekkim dotykiem. Pelikany wykluwają jaja raz w roku, jednak jeśli w ciągu 10 dni zarodki obumrą, mogą powtórzyć sprzęgło. Należy zauważyć, że średnio połowa potomstwa ginie z winy drapieżników, warunków klimatycznych i innych przyczyn. Okres inkubacji rozpoczyna się od pierwszego jajka i trwa 33 dni. Czasami rano lub wieczorem mężczyzna zastępuje samicę w inkubacji.

Ponieważ pelikany gnieżdżą się w koloniach 10-50 osobników, pisklęta wykluwają się niemal jednocześnie. Pelikany wylęgowe są ślepe, ze skórą o jasnoróżowym kolorze bez piór. W najbliższych godzinach każda laska zmienia kolor na szary i ciemnobrązowy. Tydzień później skóra pokryta jest puchem.

W ciągu pierwszych 5 dni życia pisklęcia rodzice zwracają swoje na wpół strawione pożywienie do dzioba, a następnie karmią je rybami. Po 1,5 miesiąca młodzi wylatują z gniazda.

W naturze pelikan żyje od 15 do 25 lat, w niewoli długość życia może osiągnąć nawet 30 lat.

Wideo: Pink Pelican (Pelecanus onocrotalus)

Obejrzyj film: Suspense: The Lodger (Listopad 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...