Herring Gull - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Frajer śledzi należy do rzędu wiciowców, wśród wszystkich innych przedstawicieli gatunków ptaków, jest najbardziej rozpoznawalny i powszechny. Obszar dystrybucji mewy jest tak rozległy, że większość ornitologów jest przekonana, że ​​istnieje wiele blisko spokrewnionych ptaków jednocześnie.

Siedlisko

Przeważnie czarna mewa żyje w chłodnych regionach, szeroko zamieszkujących półkulę północną. W okresie zimowego chłodu stada są wysyłane na południe Chin, na ziemie japońskie, na Florydę, do Zatoki Meksykańskiej. Najczęściej mewa wybiera tereny brytyjskie, Islandię, Alaskę i Amerykę Wschodnią, Kanadę, Skandynawię jako miejsce gniazdowania.

Biorąc pod uwagę, że ptaki te są bardzo uzależnione od wody i żywności, które tam się znajdują, zamieszkują strefy przybrzeżne, zamieszkując w skałach, bagnach, klifach. Frajer był zaskakująco zdolny do przystosowania się do życia w społeczeństwie, razem z ludźmi, dlatego nie przestaje budować gniazd na dachach budynków, na strychach domów. Regularnie można je obserwować w strefie przybrzeżnej lub w mieście, które sąsiaduje z rzekami, jeziorami i morzami.

Zewnętrzna część ptaka

Mewa jest raczej dużym ptakiem. Waga dorosłego ptaka wynosi często ponad 1,5 kg, a długość ciała wynosi około 60 cm W obszarze głowy, szyi i ciała mewy występuje upierzenie białe. Z tyłu i skrzydła w kolorze jasnoszarym. Dziób na końcu jest wygięty, lekko spłaszczony z boków, żółty. Jednak pod nim jest punkcik czerwieni.

Oczy mewy otoczone są wąskim pasem żółtej skóry. Tęczówka oczu jest szara. Co ciekawe, kolor upierzenia mewy staje się lekki dopiero w czwartym roku życia. Do tego wieku młode ptaki i pisklęta mają barwny kolor z przewagą szarych i ciemnobrązowych odcieni. Stopniowo upierzenie staje się jaśniejsze po dwóch latach życia. Upierzenie na głowie u młodych ptaków - przedstawicieli tego rodzaju - ma brązowawy, niepozorny odcień wraz z tęczówką oczu.

Niuanse reprodukcji i długowieczność

Kiedy mewa żyje w naturalnych i naturalnych warunkach, jej długość życia sięga około 45-55 lat. Ornitolodzy uważają srebrzystą mewę za wysoce zorganizowany gatunek. Trudne relacje między różnymi przedstawicielami tego gatunku ptaków opierają się na określonej hierarchii. Rola ołowiu i pozycji dominującej zależy wyłącznie od mężczyzny. Samice z kolei mogą zajmować się tylko problemami, które wpływają na wybór lokalizacji do budowy gniazdowania.

Frajer to monogamiczny ptak. Z rzadkimi wyjątkami tworzą parę raz i na cały okres swojego życia. Wiek ptaków dojrzewania sięga pięciu lat. Srebrzyste mewy zaczynają wracać do miejsc gniazdowania pod koniec kwietnia, na początku maja, gdy tylko lód opuści powierzchnię wody.

Podczas gniazdowania ptaki tworzą prawdziwe stada i kolonie. Do budowy gniazd mewa używa małych piór, skrawków wełny. W tym celu wybiera zaciszne miejsca w pobliżu klifów, skał, w gęstych krzakach. Budowa gniazda obejmowała obu partnerów. Ponadto, ponieważ materiał używał gałęzi drzew, suszonych glonów, mchu.

Średnio sprzęgło ma od 2 do 4 jaj, których odcień jest zielono-brązowy lub jasny oliwkowy. Ponadto jaja pokryte są dużymi ciemnobrązowymi plamami. Murarstwo wylęg obu partnerów. Ponadto, gdy samica zastępuje samca lub odwrotnie, ptaki starają się bardzo ostrożnie i delikatnie obracać jajami.

Po okresie inkubacji, który trwa około miesiąca, kończy się wylęganie potomstwa w świetle. Ich małe ciała pokryte są szarawym puchem, w którym widoczne są plamki ciemnych odcieni. Po kilku dniach pisklęta już wiedzą, jak stanąć na nogach, a po kolejnych dwóch dniach małe mewy mogą opuścić swoje gniazdo na krótki czas, bez oddalania się na dużą odległość.

Jeśli w pobliżu jest zagrożenie, pisklęta próbują się ukryć, przykucnąć. Jednocześnie są one dość trudne do odróżnienia na powierzchni ziemi. Do lotu pisklęta są przygotowane na 40-50 dni życia. Oboje rodzice na zmianę karmią swoje młode, odbierając je. Intensywnie rozwijające się pisklęta jedzą głównie ryby.

Mewy srebrne


Należy zauważyć, że przedstawiciele tego gatunku ptaków są wszystkożerni. Często można je znaleźć w pobliżu statków morskich i wysypisk śmieci. Czasami można nawet zobaczyć, jak mewa kradnie jaja z układania innych ptaków lub obcych piskląt.

Srebrzyste mewy do karmienia złowionych myszy, chomików, małych gadów i larw owadów. Ponadto racja mewy obejmuje jagody, zboża, orzechy i owoce, ryby, robaki i raki. Większy mewa bez wysiłku wybiera jedzenie od mniejszych i bardziej nieśmiałych członków tej samej rasy.

Niuanse „wspólnego pożycia” z ludźmi

Powinien natychmiast wskazywać, że przedstawiciele tego gatunku ptaków raczej bezceremonialnie potrafią radzić sobie z ludźmi. Śledziowe mewy intensywnie zamieszkują megamiasta i duże nowoczesne budynki, wznosząc swoje gniazda bezpośrednio na dachach. Często może atakować wszystko, co może zagrozić jej potomstwu. Znowu zdarzają się przypadki, w których mewy o bardzo gorącym nastroju w mieście mogą wyrwać jedzenie z rąk ludzi.

Jednak ostatnio smutna tendencja do spadku liczby srebrnych mew staje się coraz bardziej wyraźna. W Europie liczba ludności zmniejszyła się prawie o połowę. Eksperci uzasadniają taki spadek liczby ptaków narażeniem na szkodliwe czynniki środowiskowe, a także zmniejszoną objętość ryb w regionach przylegających do brzegów.

Mimo to mewy są głównie aktywne w ciągu dnia. W niektórych przypadkach ptaki te mogą pozostać aktywne przez cały dzień. W szczególności dotyczy to tych ptaków, które żyją w wysokich szerokościach geograficznych, które charakteryzują się dniem polarnym.

Zachowanie ptaków


Frajer wyróżnia się specyficzną wokalizacją. Mogą tworzyć całkiem szeroki zakres różnych dźwięków. W ich arsenale jest rechotanie, rechotanie, wycie, a nawet dźwięki przypominające miauczenie. Jednak w większości sytuacji można usłyszeć krzyki jak śmiech.

Mewy śledziowe zwykle gromadzą się w dość licznych koloniach, w tym nawet do kilkuset par. Czasami można zobaczyć rzadsze, małe stada. Każda para mężczyzn i kobiet ma obszar osobisty, który jest pod ich ochroną. Jeśli kolonia jest zagrożona przez jakiegokolwiek wroga z zewnątrz, wtedy wszystkie ptaki natychmiast zbierają się, aby zapewnić odpowiedni opór przeciwnikowi i chronić ich krewnych. Ale w cichych okresach w kolonii mogą pojawić się konflikty, często kończące się atakami.

Związek między mężczyzną i kobietą w parze może się dość mocno rozwinąć. W szczególności stwierdzenie to dotyczy okresu małżeństwa. W całym swoim męskim wieku rozpoczyna się gry małżeńskie i rytualna prezentacja jedzenia jego „narzeczonej”. Tymczasem samica siada blisko własnego gniazda i zaczyna piszczeć raczej słabo, błagając samca, aby go nakarmił. Po złożeniu jaj charakterystyczne zachowanie godowe zaczyna zanikać z czasem, aż do całkowitego zaniku.

Niezwykłe fakty

Mewa próbuje w warunkach kolonii lub pary obserwować wyraźne warunki hierarchii. Liderem i przywódcą z pewnością będzie mężczyzna, który zawsze będzie podejmował decyzje i dokonywał wyboru dla swojego wybranego. Ta ostatnia zajmie się tylko problemami, które mogą się pojawić przy aranżacji i budowie gniazda.

Ponadto niemal każdy ptak należący do tego gatunku wykazuje rodzaj lenistwa: woli nie szukać dla siebie zdobyczy i pożywienia, podejmując wysiłki. Srebrzysty mewa bardziej zadowolony z przyjmowania pokarmów od innych krewnych, ptaków lub zwierząt.

Wideo: mewa śledziowa - różnica między młodymi a dorosłymi

Obejrzyj film: Suspense: Beyond Reason (Może 2019).