Cabis - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Taki ptak jak lapwick, znany większości zwykłych ludzi zwanych Pigalitsa, kosztem niewielkich rozmiarów, jest podobny do gatunków należących do grup wróbli i gołębi. Średnia waga chibi nie przekracza 250 g. Wiele osób często myli ją z czyżykiem, jednak są to dwa zupełnie różne gatunki.

Charakterystyczne cechy wyglądu tego ptaka to czarny kępka, znajdująca się z tyłu głowy i wyraziste oczy. Upierzenie czajki jest wielobarwne: na szyi i klatce piersiowej jest czarny, na skrzydłach i plecach brązowo-zielony, dolna część ciała jest biała. Ogon czajki jest długi, trochę jak kogut, nogi są długie czerwone. Ptak ma tak oryginalny kolor upierzenia tylko w okresie godowym, ale o zwykłej porze opatrywanie czajki nie jest tak atrakcyjne, głównie piórko ma zabarwienie białe.

Czajka jest jednym z pierwszych ptaków powracających ze snu zimowego do głównego miejsca gniazdowania, dlatego popularnie nazywa się je zwiastunem wiosny. Nadmiar osobników tego gatunku zaczyna się wraz z nadejściem gorąca (maj-lipiec), okres życia ptaków jest bardzo malowniczy, samce przyciągające osobniki przeciwnej płci wykonują skomplikowane kształty w powietrzu, któremu towarzyszy charakterystyczny gwizd wąchania.

Siedlisko

Chibis, wolą wybierać głównie otwarte przestrzenie dla swojego miejsca zamieszkania. Łąki, pastwiska i obszary nizinne można przypisać tradycyjnym siedliskom tego gatunku. Często ptak ten znajduje się na trawiastych bagnach i na terenach zalewowych dużych zbiorników wodnych. To znaczy prawie wszędzie, gdzie nie ma zbyt wielu drzew i stosunkowo niskiej trawy.

Kilkadziesiąt lat temu bagna były miejscem lęgowym drzewa brodawkowatego, ale wraz z osuszaniem bagien i powiększaniem się gruntów ornych ptaki przystosowano do nowych warunków życia w ich naturalnym środowisku i żyją na polach i łąkach, w pobliżu których znajdują się zbiorniki wodne.

Obszar gniazdowania tego gatunku obejmuje prawie całą Europę, z wyjątkiem skrajnego północnego wschodu i Grecji. Populacje Chibis, które wybrały gniazdo w regionie z dość surowymi zimami, migrują na południe natychmiast po rozmnażaniu. Ptaki te jako pierwsze docierają do głównych siedlisk po zimowaniu, preferowanym obszarem siedliskowym jest obszar w pobliżu zbiorników wodnych, ponieważ większość owadów żyjących dla fibii znajduje się w ich pobliżu. Często w miejscu gniazdowania latać w stadach i innych ptaków: szpaków, siewek.

Funkcje zasilania


Podstawowa porcja tego gatunku ptaków składa się głównie z różnych małych bezkręgowców, owadów i ich larw. Zauważ, że czajki doskonale przystosowane do życia w pobliżu osoby, podczas gdy te ostatnie nie uniemożliwiają im istnienia obok siebie. W rzeczywistości czajka jest pomocnikiem dla ludzi, ponieważ zajmuje się niszczeniem szkodliwych owadów w miejscach upraw. Jednak populacja tego gatunku znacznie się zmniejszyła w ostatnich latach, powodem tego jest polowanie na chibis.

Sposób życia

Niespokojne warkocze odnoszą się do wędrownych gatunków ptaków. Przedstawiciele gatunków, które wybierają północny region swojego siedliska do gniazdowania, migrują bardzo wcześnie zimą na brzegi z łagodnym i ciepłym klimatem. Ptak wraca do miejsca gniazdowania natychmiast po pojawieniu się pierwszego upału (początek marca).

Przez całe życie lapwick wybiera miejsca charakteryzujące się niską roślinnością trawiastą (tereny zalewowe rzek, podmokła strefa przybrzeżna małych zbiorników, zaniedbane stawy). Oprócz żerowania na owadach i bezkręgowcach, może również jeść niektóre jagody i nasiona roślin.

Bliżej początku lata ptaki gromadzą się w małych stadach i zaczynają wędrować z miejsca na miejsce w poszukiwaniu terytorium bogatego w pasze. Jednocześnie taki koczowniczy tryb życia jest zawsze prowadzony w jednym kierunku - w kierunku miejsc migracji sezonowej.

Hodowla

Sezon lęgowy czajki rozpoczyna się wraz z nadejściem wiosny, kiedy to dokładnie będzie - na początku sezonu lub w środku, bezpośrednio zależy od warunków pogodowych i dostępności pożywienia. Podczas gier godowych samiec zaczyna latać wokół samicy Pigalitsa, wydając dźwięki, które przyciągają uwagę płci przeciwnej.

Obserwując od strony gry w chibis, każdy może zauważyć, że proces pielęgnacji ptaka samicy warkocza wygląda bardzo słodko, a nawet trochę komicznie. Tłumaczy to fakt, że samiec, aby przyciągnąć uwagę kobiety, używa różnych metod i odpowiednio osiąga cel.

Gniazdo budują oba ptaki, po czym samica składa jaja (od 2 do 5 szt.). Mężczyźni i kobiety inkubują swoje przyszłe potomstwo po kolei. Często gniazda w kolonii ptaków znajdują się w niewielkiej odległości od siebie. Rzadko niektóre pary czajki budują swoje gniazda w pewnej odległości od wspólnego miejsca gniazdowania. Po 4 tygodniach z jaj wylęgają się małe kurczaki. Dopóki młode ptaki nie znajdą się na skrzydle i nie zaczną samodzielnie zdobywać pożywienia, rodzice dbają o to, co jest niezbędne do ich pożywienia i paszy. Z reguły pisklęta opuszczają gniazdo na początku lata.

Powiązane gatunki

Taki gatunek ptaka jak czajka obejmuje 24 gatunki ptaków z tej rodziny, które można znaleźć na prawie wszystkich kontynentach (wyjątkiem jest Ameryka Północna). Charakterystyczną cechą tego gatunku są dość szerokie skrzydła o zaokrąglonym, krótkim dziobie, długich nogach i kontrastowym upierzeniu w kolorze.

Ciekawy fakt! W przypadku, gdy młodzi są zagrożeni przez drapieżniki, stado ptaków jednoczy się, aby odeprzeć wroga i chronić jego potomstwo.

Wideo: czajka (Vanellus vanellus)

Obejrzyj film: Dwa miliony na przysłupy (Marzec 2020).