Goryl - opis, siedlisko, styl życia

Goryle to imponujące zwierzęta, najbardziej masywne naczelne ssaków. Ich DNA jest podobne do ludzkiego. Wizualnie, nawyki i niektóre nawyki przypominają ludziom za dużo. To sprawia, że ​​naukowcy myślą o pokrewieństwie między człowiekiem a małpą.

Siedlisko

Ssaki preferujące pokarm roślinny żyją głównie w tropikach. Lasy tropikalne Afryki Środkowej, najlepsze warunki dla siedlisk goryli. Jeden z gatunków osiadłych w lasach szczelinowych Albertine i Virunka na wysokości około 4300 metrów w warunkach tropikalnych oraz niektórzy mieszkańcy nizinnych gatunków innych gatunków prowadzą swoje wygodne życie na bagnach i gęsto zasadzonych lasach. Wschodnie gatunki humanoidalne występują w Kongu, a przedstawiciele Zachodu zalali centrum i zachód kontynentu afrykańskiego.

Mieszkańcy zachodnich regionów charakteryzują się umiarkowanymi barwami (szary, brązowy, czerwony). Orientalne - bardziej nasycone kolory, szeroka klatka piersiowa i wydłużona twarz, ludzie gór - jasne i bardziej egzotyczne, niezbyt smukłe w porównaniu z nizinami.

Klasyfikacja Sivapitec

Goryle są podzielone na podtypy:

  1. Zachodnia równina - zajmuje duży obszar siedliska, z populacją około 35 000 osób.
  2. Wschodnia równina - zajmuje obszar około 900 km, a ich liczba sięga 5000 kopii.
  3. Górzysty - długowłosy, ze szczególnie ciepłą wełną do ogrzewania w górach (620 osób).

Każdy podgatunek ma swoje własne cechy i różnice charakterystyczne. Wyróżniają się kolorem, szerokością twarzy, rozmiarem, wagą. Z 100 000 mieszkańców nizin, tylko 4000 nie żyje na wolności. Przedstawiciele gór liczą około 600 osób i są zagrożeni wyginięciem.

Goryl dojrzewania, samiec, osiąga rozmiary do 1,8 metra i waży do 270 kg. Najmniejsza osoba może ważyć 135 kg. Waga i wzrost mogą się różnić w zależności od gatunku. Gorilla Silverback - największy przedstawiciel naczelnych. Rozpiętość rąk zwierzęcia wynosi od 2 do 2, 6 m.

Kobiety są nieco mniejsze, a ich waga waha się od 68 kg do 113 kg, mają krótką rozpiętość ramion w porównaniu z mężczyznami.

Charakterystyczną cechą goryli jest wyraźny strzałkowy grzebień na głowie. Należy również zauważyć, że zwierzę może poruszać się na dwóch nogach, ale głównie pokonuje dystans na czterech kończynach. W tym przypadku nacisk nie kładzie się na klocki i tył palców, co pozwala nie zranić delikatnej skóry dłoni.

Podobieństwo z człowiekiem

Należy zauważyć, że podobieństwa między małpami człekokształtnymi a ludźmi są oczywiste, a ponadto:

  1. Humanoidalne zwierzę ma różne odcienie oczu, od jasnych tonów po ciemnobrązowe.
  2. Pod względem składu genetycznego różni się od ludzi tylko o 1,6%.
  3. Również podobieństwo jest monitorowane z powodu śmierci Sivapitec - głównie naczelne umierają z powodu patologii mięśnia sercowego i przepływu krwi.
  4. Małpy zwykle istnieją razem, żyją w grupach dojrzałych płciowo samców i samic, podczas gdy kobiety są szczególnie agresywne wobec siebie.

Goryl w dni powszednie

Ssaki naczelne żyją ciekawym życiem, składającym się z trzech głównych rodzajów aktywności - jedzenia, zwiedzania wsi i odpoczynku. Pierwsze pół dnia śpią goryle, a potem spacerują po okolicy. Dzieci chodzą, dorośli - łapią od siebie owady. Pod koniec dnia przywódca buduje dla siebie żółtodziób na ziemi, reszta osiada na drzewach. Tłumaczy to fakt, że przywódca jest największą osobą i zazwyczaj gałęzie na drzewach nie utrzymują się zbytnio.

Ciekawy fakt - Goryle to raczej nieczyste zwierzęta. Podczas snu nie wstają z gniazda dla realizacji naturalnych potrzeb ciała.

Górale spożywają młode pędy roślin i owoców, soczyste łodygi. Bambus jest uważany za ulubiony przysmak, ale główny procent jest nadal przypisany do racji owocowych. Wszystkie goryle mają silne szczęki i mogą żerować na korzeniach i gałęziach. Pokarm zwierzęcy ich nie przyciąga, z wyjątkiem rzadkich przypadków zjadania owadów. Ponadto zapotrzebowanie na sól wypełnia się jedząc glinę. Bilans wodny jest uzupełniany głównie przez pokarm roślinny. Warto zauważyć, że małpy mogą dostać się do paszy dla zwierząt, wchodząc w nienaturalne siedlisko, zoo lub ludzkie mieszkanie.

Jedyną trudnością w ekstrakcji pokarmu jest potrzeba, po rozerwaniu płodu na ziemię. Masywne małpy nie mogą sobie pozwolić na jedzenie na wzgórzu ze względu na zbyt duży rozmiar i niezdarność. Zazwyczaj goryl się nie przejmuje. Siedząc w jednym miejscu, dostaje jedzenie ze wszystkich stron, dopóki nie zgromadzi wszystkich owoców umieszczonych w pobliżu, po czym przenosi się do innego miejsca.

W przypadku zdobyczy spożywczych małpy nie mają problemów, ponieważ wszędzie jest żywność, a codzienne spacery do odległości 500 m są zawsze możliwe, a nie zyskiem. Posiłek trwa około dwóch godzin, po czym cała grupa zostaje umieszczona wokół dużego samca ze srebrnymi włosami na plecach, aby odpocząć.

Grupy osób liczą od 5 do 30 goryli, a tak jak w każdej drużynie, ich główne miejsce zajmuje lider - lider. Obejmuje również kilku mężczyzn, kobiety i dzieci. Warto zauważyć, że zwierzęta są silne, silne i mają niesamowity wygląd, w lasach tropikalnych nikt z nimi nie konkuruje.

Fakt, że zwierzęta zdecydowały się zamieszkać w wilgotnym klimacie tropików, nie oznacza, że ​​mają pozytywny stosunek do deszczu i wody. Małpa unika wszelkich źródeł wody za pomocą wody, ponieważ woda nie jest szczególnie potrzebna.

Duże zwierzę o przerażającym spojrzeniu jest w rzeczywistości niezwykle rzadko agresywne i nawet jeśli ich agresja wykracza poza to, nie atakują ludzi. Maksymalne możliwości małp to ugryzienie. Zazwyczaj przywódca wzmacnia swoją władzę przerażającymi tańcami, ale w rzeczywistości są to przyjazne i miłe zwierzęta.

W naturalnym środowisku małpy nie ma wrogów, a jedynym istniejącym gatunkiem, który stanowi zagrożenie, jest człowiek. Zabijanie naczelnych to rozrywka lub polowanie na fragmenty kolekcji z dziedziny zoologii.

Higiena

Małpy zazwyczaj nie przejmują się zbytnio higieną, jednak kobiety częściej układają się w porządku, a także czyścą swoje młode, zmieniając włosy, włosy po włosach. Młodzież jest nawet bardziej czysta niż kobiety, ale z biegiem lat ta funkcja znika.

Hodowla goryli

Kobiety osiągają dojrzałość płciową od 10 lat, samce osiągają dojrzałość bliżej 12. Goryle mogą parzyć się o każdej porze roku, ale tylko przywódca grupy może być ojcem potomstwa kobiety. W związku z tym każdy dojrzały płciowo mężczyzna musi zdobyć własną grupę i zostać przywódcą lub mieć rodzinę.

Cubs rodzą się z masą około 2 kg 8,5 miesiąca po kryciu, a jedna kobieta ma przerwę między potomstwem 4 lata. Dziecko rodzi się bezradne i łyse, a matka przyciska go do klatki piersiowej przez pierwsze miesiące, po czym przywiera do futra na plecach. Tak więc przez kilka lat prowadzi mokrą pielęgniarkę. Karmienie piersią i pełna opieka nad matką trwa około trzech lat. Ponadto, w wieku do 5 lat, dziecko porusza się za rodzicami. Należy zauważyć, że mężczyzna nie uczestniczy w procesie edukacyjnym. Matka nigdy nie karze młodych, gdy wychowują, chociaż są dość aktywne i wesołe do wieku 6 lat.

Goryle są zagrożonym gatunkiem zwierząt. Wydobywanie ekskluzywnych futer, czaszek, łapanie młodych małp w ogrodach zoologicznych niszczy wygląd. W nienaturalnych siedliskach naczelne żyją znacznie dłużej, jeśli uda im się uniknąć zakażenia ludzi. Brak odporności na choroby ludzkie dramatycznie zmniejsza populację humanoidów. W naturalnych warunkach małpy żyją 35 lat.

Ciekawe fakty

Zmieniając lidera z jakiegokolwiek powodu, nowy lider eliminuje wszystkich potomków poprzednika i zajmuje pełne miejsce w swojej grupie. Jeśli rodzina pozostanie bez głowy rodziny, kobiety muszą dołączyć do innej grupy, ponieważ niezależne istnienie goryli jest niemożliwe i często kończy się śmiercią. Niemniej jednak, w górach Rwandy żyje dzielna Pasieka Goryl, ryzykując uratowanie dziecka od śmierci i skazany na walkę o przetrwanie. Życie zdesperowanej kobiety i jej potomstwa jest obserwowane przez pracowników funduszu badawczego goryli i zawsze są gotowi do interwencji, jeśli to konieczne.

Samce goryli mogą zachowywać się agresywnie, strzegąc swojego terytorium, bijąc młode samce na śmierć, ale skały, zgodnie z obserwacjami naukowców, nie dostrzegają różnic między ich własnymi a innymi młodymi. Dominujący ojcowie poświęcają tyle samo uwagi, nie czyniąc żadnej różnicy. Tłumaczy to fakt, że wcześniej ten gatunek tworzył rodziny od samców i kilku samic, a właściciel rodziny nie musiał rozdzielać dzieci. Po rozszerzeniu grup przez innych mężczyzn, stosunek do dzieci nie zmienił się. Co więcej, ten typ goryla jest najbardziej spokojny, a przywódca troszczy się raczej o swoją rodzinę niż zachowuje się jak dyktator.

Naczelne komunikują się za pomocą różnych pozycji, gestów, mimiki i dźwięków. Małpy używają ponad 20 dźwięków do dialogu. Uniwersytet Stanford, podczas „projektu Koko”, nauczył Amslenę goryla, a zwierzę odpowiednio przemówiło do osoby. Mogą też mieć różne postacie.

Wideo: Goryl

Obejrzyj film: Dzień Makaka 2018 (Sierpień 2019).