Wombat - opis, siedlisko, styl życia

Wombats to niewątpliwie wyjątkowi przedstawiciele świata zwierząt. W końcu istniały na naszej planecie wiele milionów lat temu. Wiele gatunków tego zwierzęcia wymarło, ale nadal mamy okazję je zobaczyć.

Obecnie istnieją 2 rodzaje należące do rodziny wombats. Z kolei zawierają 3 gatunki. Jest wombat o krótkich włosach, a także rodzaj długowłosych wombatów, w skład którego wchodzi długowłosy, a także wombat z Queensland. Wcześniej na naszej planecie było o wiele więcej gatunków, ale w procesie ewolucji większość z nich zniknęła. Przyczyniło się to do wielu powodów. Wiadomo, że było co najmniej 5 rodzajów. Wcześniej pandy uznawano za krewnych tych zwierząt, ponieważ mają one wiele wspólnego.

Ale około 36 milionów lat temu zwierzęta te zaczęły ewoluować na różnych ścieżkach ewolucji. W rezultacie odpłynęli i nabyli własne, charakterystyczne cechy. Jeśli spojrzysz na zdjęcia wombatów i pand, nadal możesz odnaleźć pewne podobieństwo.

Opis

Wombaty są roślinożercami. Mieszkają w Australii. Zewnętrznie przedstawiciele tego gatunku wyglądają jak małe niedźwiedzie i trochę jak króliki doświadczalne. Długość ciała dorosłych wynosi około 70–120 cm, waga waha się od 20 do 40 kg.

Mają raczej gęstą, ale zwartą budowę. Ciało wombatów jest małe, a głowa i kończyny są duże i potężne. Zwierzęta te mają mały nierozwinięty ogon. Ich wełna jest szara.

Osobliwością tego gatunku jest to, że tył ciała ma niezwykłą strukturę w porównaniu z innymi ssakami. Z tyłu mają dużo chrząstki, skóra jest stwardniała, są kości. Wszystko to jest tarcza. Zwierzę używa go do ochrony domu. Na przykład, jeśli ktoś chce dostać się do dziury w wombacie, zwierzę po prostu odwraca się do wejścia w tyłek. Blokuje więc przejście do dziury, a następnie może zmiażdżyć wroga na jego ścianach.

Na szczególną uwagę zasługuje głowa Wombata. W porównaniu z rozmiarem ciała ma duży rozmiar. Kształt głowy jest nieco spłaszczony. Jeśli wombat jest w niebezpieczeństwie, może się bronić głową lub nawet użyć go do ataku na wroga. Jednocześnie wykonuje ruchy, które wyglądają jak uderzenie, chociaż to zwierzę nie ma rogów.

Szczęka i zęby w ich strukturze mają wiele podobieństw ze szczękami gryzoni. W porównaniu z innymi torbaczami, wombaty mają mniej zębów. Od góry i od dołu mają 2 siekacze tnące. Ponadto są zęby do żucia. Ale brakowało strony.

Te zwierzęta mają bardzo silne silne łapy. Każdy ma 5 palców, z których każdy ma pazury, niezbędne zwierzętom do wykonywania różnych czynności. To właśnie tymi pazurami wombats doskonale wykopują swoje dziury.

Te zwierzęta słyną ze zdolności do wykopywania całego królestwa pod ziemią. Wielu badaczy uważa, że ​​wombaty są najbardziej zdolnymi i największymi kopaczami wśród wszystkich zwierząt. Jedna osoba może wykopać prawdziwy tunel, którego długość będzie wynosić około 20 m, a ich nory osiągną szerokość 3 m. Wombaty wyposażone są w prawdziwe podziemne zamki, w których mieszkają z rodzinami. Ich łapy są małe. Ale to nie przeszkadza zwierzętom rozwijać prędkości do 40 km / h. Jeśli to konieczne, mogą łatwo wspiąć się na drzewo lub popływać w stawie.

Sposób życia


Australia jest domem dla tych niezwykłych zwierząt, ale można również spotkać je na wyspie Tasmania.

W naturze jest wielu przedstawicieli tego gatunku. Ale zobaczenie tego zwierzęcia może być rzadkie. Wynika to z faktu, że przedstawiciele tego gatunku spędzają dużo czasu pod ziemią. Żyją na obszarach, gdzie gleba jest sucha, a nie kamienista, nie ma wód gruntowych. Ponadto utrudniają je różne korzenie drzew i roślinność. Wybierają ziemię, w której najłatwiej jest wykopać duży przestronny tunel.

Z takich norek, które zwierzęta kopią dla swojej rodziny, całe wioski są budowane pod ziemią. Składają się z przestronnych mieszkań, a także małych uliczek, przez które zwierzęta łatwo przemieszczają się w swoim znajomym środowisku. Przez większość czasu są dokładnie w swoich podziemnych domach. Tutaj śpią w dzień, a nocą wychodzą na powierzchnię w poszukiwaniu pożywienia.

Przedstawiciele tego gatunku żyją w grupach składających się z dużej liczby osobników. Takie grupy zajmują duże terytorium. Często może to być duże pole, którego powierzchnia sięga 20-25 hektarów.

Członkowie grupy zaznaczają terytorium wydalinami, które przypominają kostkę w swojej formie. W ten sposób określają granice własności.

Te zwierzęta mają raczej spokojny charakter. Nie boją się człowieka. W naturze nie mają wrogów. Ale jeśli ktoś wkroczy na ich terytorium, będą go agresywnie bronić. Jeśli czują, że zbliża się niebezpieczeństwo, natychmiast zamachają dużymi głowami, wydają dźwięki przypominające jęki.

Wróg często decyduje, że lepiej nie walczyć z tak agresywnym wrogiem i odchodzi. Ale jeśli przeciwnik się nie wycofuje, bitwa może się rozpocząć między zwierzętami. Walka wombats jego głowę, jakby uderzając wroga. Ogólnie rzecz biorąc, przedstawiciele tego gatunku prowadzą spokojny tryb życia, jeśli nie są w niebezpieczeństwie.

Moc

Загрузка...


Zwierzęta te są uważane za prawdziwych smakoszy, którzy jedzą tylko wysokiej jakości rośliny. Dostają jedzenie za pomocą pazurów. Ich ulubionym przysmakiem są soczyste pędy, korzenie. Uwielbiają także mech, jagody i niektóre rodzaje grzybów. Dzięki swoim zębom, ustom i zmysłowi węchu te wyjątkowe zwierzęta wybierają dla siebie tylko najlepsze jedzenie. Wolą najmłodsze nie twarde pędy, tną je do samego korzenia i cieszą się doskonałym smakiem.

Specyfika tych niesamowitych zwierząt polega również na tym, że proces trawienia w nich jest niezwykle powolny w porównaniu z innymi ssakami. Przetrawiają pokarm przez 14 dni. Nie potrzebują wody w dużych ilościach. Przez to przypominają wielbłądy. Wombat wystarczy, aby zużyć 22 m płynu dziennie na każdy kilogram wagi. Pragnienie i susza przetrwają bez trudu.

Hodowla

Hodowla Wombat występuje o każdej porze roku, ale na suchych obszarach może zależeć od pogody. Są to zwierzęta torbacze, ale ich torby nie znajdują się z przodu, ale z tyłu. Dzięki tej kobiecie wygodnie jest kopać ziemię, a do worka nie dostaje się brud.

Ich ciąża jest bardzo krótka - około 20 dni. Urodziło się tylko jedno młode. Samica ma dwa sutki na ciele, ale nie może znieść dwóch dzieci jednocześnie. Mały wombat jest w torbie matki przez około 8 miesięcy. Nieustannie dba o niego. Potem opuszcza torbę, ale matka nadal troszczy się o młode przez około rok. Te dzikie zwierzęta żyją zwykle około 15 lat. Trzymany w niewoli - do 20-25 lat. To zależy od jedzenia i warunków zatrzymania.

Wideo: Wombat (Vombatidae)

Obejrzyj film: pompa z firmy FHU STANISŁAW FREJUS, zaskoczy wszystkich !!!! (Październik 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...