Keklik - opis, siedlisko, ciekawe fakty

Czasami wśród ptasiej polifonii można usłyszeć głośne i gwałtowne „ciasto, ciasto” lub „gotować, gotować, gotować”. To śpiew keklika lub kamienistej kuropatwy (kura kamienna). Z powodu specjalnego śpiewu tych zabawnych ptaków nazywali je „kekliki”. Pomimo swej zdrobnienia, pierzasty głos jest tak głośny, że można go łatwo rozpoznać w odległości 1,5 km. Warto zauważyć, że niektóre gatunki tego ptaka są tak podobne, że zostały omyłkowo połączone w jeden. Stało się tak z kurczętami azjatyckimi i europejskimi. Jednak różnice w ptakach wciąż istnieją - śpiewają na różne sposoby.

Siedlisko

Ptaków tych nie można przypisać migracji. Nigdzie nie odlatują na zimę, preferując ten sam zasięg. Można je znaleźć na terytorium rozciągającym się od samych Alp i Półwyspu Bałkańskiego po Chiny, a także Himalaje. Często kekliki występują w Ałtaju, na Kaukazie iw Azji Środkowej. Ptak gnieździ się na ziemi, preferując kamieniste zbocza, pustynie, skraj lasu lub wąwozy z niskimi trawami i krzewami.

Niedaleko od gniazda kamienistej kuropatwy zawsze można znaleźć jakiś zbiornik. Żywa wilgoć jest szczególnie potrzebna w upalne lato. Często latają do wody, aby pić. Zimą, gdy woda zamarza, ptaki dziobią śnieg lub lód.

Elementy z piórami

Ta kuropatwa jest członkiem rodziny bażantów i ma bardzo mały rozmiar. Nie da się go porównać ze zwykłym świtem, osiągając długość nie większą niż 35 cm i rozpiętość skrzydeł nie większą niż 52 cm. Taki ptak waży tylko 350-800 gramów. Jego szare upierzenie doskonale łączy się z jasnym czarnym paskiem biegnącym wzdłuż czoła i ściskającym szyję z przodu. Ten kolor kontrastuje z jasnoczerwonymi plamami wokół oczu, tym samym czerwonym dziobem i łapami. Samce kamienistych kuropatw różnią się od samic ich dużymi rozmiarami i obecnością ostrogi. Ptak ma około 26 gatunków.

Pomimo faktu, że ptaki nie należą do wędrownych, wciąż sporadycznie odbywają sezonowe wycieczki wzdłuż górskich zboczy, a następnie wybierają wyższy poziom dla gniazda, a następnie schodzą poniżej. To zachowanie ptaków jest całkiem zrozumiałe. Faktem jest, że wraz z nadejściem zimnej pogody na niższych, dmuchanych zboczach, łatwiej jest im znaleźć żywność. Wiatr i zimno nie przerażają ich, ponieważ niska temperatura powietrza jest łatwiej przenoszona na pełny żołądek. Pomaga w tym i gęstym zimowym piórze z ciepłym puchem. Pióra pomagają w gorącym sezonie. W słońcu ich powierzchnia może sięgać nawet 500C. Jednak gęstość piór nie pozwala na dotarcie ciepła do skóry, a ptak nie doświadcza przegrzania. Latem ciepło odpoczywających ptaków można zobaczyć w cieniu, zajęte przez kąpiele piaskowe i czyszczenie piór.

Kamienne kuropatwy są aktywne do ciemności. Obudziwszy się pierwszymi promieniami słońca, rozmawiali o czymś przez chwilę, żarliwie rozmawiając, wesoło krzycząc, witając budzącą się naturę. Potem przychodzi czas podlewania i polowania, kiedy ptaki wesoło lecą do stawu. Więc spędzają cały dzień na zdobywaniu własnego jedzenia. Najczęściej można je zobaczyć chodząc po kamieniach niż siedząc na gałęziach drzew.

Zagnieżdżanie i hodowla


Ptaki tworzą pary na całe życie. Dzieje się tak już w pierwszym roku życia. Wkraczają w okres godowy do końca lutego lub na początku marca. Podnosząc odosobnione miejsce pod krzakiem lub półką skalną, ptaki z łapami kopią małe zagłębienie w ziemi, by w przyszłości je ułożyć. Z reguły mają małe gniazda: około 20 cm średnicy, nie więcej niż 9 cm głębokości Ptaki pokrywają dno zagłębienia w ziemi martwym drewnem, małymi gałęziami i puchem. Samo gniazdo jest pokryte liśćmi i trawą.

Kekliki żeńskie odznaczają się dobrą płodnością. Składają od 7 do 22 jaj, a następnie wykluwają się przez 23-24 dni. Małe jądra w gniazdach są zabarwione na żółto z brązowymi plamami. Przy takim zabarwieniu są bardzo trudne do zobaczenia na ziemi.

Lęgowe pisklęta mijają dość szybko. Bardzo często dzieci zaczynają wykluwać się w tym samym czasie. Rodzą się w szarym puchu z białymi łatami i bardzo szybko uczą się poruszać za rodzicami - w ciągu czterech godzin po urodzeniu. Rodzice zazdrośnie oglądają swoje potomstwo, chronią je przed niebezpieczeństwem i ogrzewają, ponieważ Początkowo dzieci nie są jeszcze rozwinięte i mogą zamarznąć na śmierć. Dorośli dosłownie od pierwszych dni zaczynają uczyć swoje pisklęta polowania. Jeśli w pobliżu gniazda pojawi się niebezpieczeństwo, kobieta zaczyna od niego uciekać i, udając, że jest zraniona, prowadzi wroga z dala od gniazda. W tym czasie pisklęta gdzieś się ukrywają.

Kamieniste kuropatwy rosną dość szybko, osiągając wagę trzy razy większą niż w ciągu dwóch tygodni niż przy wykluciu. Dziesięć dni młode ptaki zaczynają stać na skrzydle, lecąc bardzo krótko. Czasami dzieci kilku par małżeńskich są zgrupowane w jedno duże stado, czasami z maksymalnie 30 ptakami. Jednocześnie kilka dorosłych ptaków wykazuje troskę o młodych ludzi. Pisklęta żyją z dorosłymi kurczętami przez długi czas, spędzając z nimi jesień i zimując.

Ptaki żywią się głównie pokarmem roślinnym, jedzą warzywa i nasiona różnych roślin. Ornitolodzy przeprowadzili badania i odkryli, że w diecie ptaków występuje ponad 300 gatunków roślin. W mniejszym stopniu keklik zużywa paszę białkową. Zwykle składa się z:

  • owady;
  • małe robaki;
  • mięczaki.

Według naukowców ptaki muszą po prostu mieć w diecie różne małe mięczaki. Są one potrzebne ptakom do uzupełnienia niedoboru wapnia. Szczególnie często kobiety doświadczają tego niedoboru w procesie produkcji jaj ich organizmy są bardzo uszczuplone. Ponadto mięczaki są przydatne i pisklęta, ponieważ przyczyniają się do prawidłowego kształtowania szkieletu i piór.

Ten mały ptak ma wielu wrogów. Polują na nie nie tylko zwierzęta, ale także ptaki drapieżne, a także ludzie. Niemowlęta najbardziej cierpią pod tym względem, chociaż wiedzą, jak się ukrywać i przebierać.

W szczególnie mroźnych i mroźnych zimach populacja ptaków jest znacznie ograniczona. Wynika to z wrodzonej ciekawości ptaków, które łatwo zwabić w kawałki jasnej tkaniny rozciągniętej na patykach. W ten sposób zazwyczaj łowcy wyrabiają dla siebie smaczne mięso kuropatwy. Jednak wiosną samice ponownie składają dużą liczbę jaj, a jesienią liczba ptaków się odnawia.

Ciekawe fakty


W okresie krycia słychać gdakanie „gdakanie”. Dźwięk dzwonka „kho-ko-ko”, emitowany przez mężczyznę opiekującego się kobietą, jest nieco podobny do klekotania kurczaków i tok.

Pomimo tego, że kekliki często wpadają w ręce ludzi, nie jest łatwo znaleźć to drugie. Faktem jest, że ptak ma doskonałą żwawość i mobilność. Biegnie tak szybko po skalistej powierzchni, że nie jest gorsza od doskonałego psa myśliwskiego.

Ze względu na wielką płodność i bezpretensjonalność, ptak jest często hodowany w warunkach szkółki. Jest doceniany ze względu na oryginalne upierzenie i niezwykły śpiew. Ponadto niektórzy kochankowie wyhodowali ptaki do udziału w walkach ptaków. W niewoli keklikowie czują się dobrze i, z należytą starannością, mogą żyć do dwudziestu lat.

Wideo: keklik (Alectoris)