Cesarska tamaryna - opis, styl życia

Na świecie istnieje wiele gatunków małp. Różnią się wyglądem, rozmiarem, zachowaniem. Małpy mieszkają w wielu częściach świata. Jedną z bardzo interesujących i oryginalnych małp są cesarskie tamaryny. Są to bardzo małe małpy, które należą do rodziny igrankovye. Mają jedną interesującą cechę, dzięki której można je łatwo odróżnić od innych gatunków.

Ale te urocze małpy różnią się nie tylko wyglądem. W innych gatunkach liderem stada jest samiec, ale w cesarskich tamarynach sytuacja jest inna. Na czele szkoły stoi najstarsza kobieta. Mają przedstawicieli różnych płci, w pewnym sensie częściowo odwróconych ról. W końcu mężczyźni w swoim stadzie powinni zdobyć pożywienie, a także nosić ze sobą młode. Ten gatunek został odkryty w 1907 roku. Rozważmy bardziej szczegółowo, dlaczego te małpy mają taką nazwę? Jakie są ich cechy wyróżniające? Gdzie oni mieszkają? Co jedzą

Wygląd

To bardzo mali członkowie rodziny. Ich ciało osiąga 25 cm na din, dorosłe zwierzę ma masę ciała około 300 g. Ale ich ogon jest stosunkowo długi. Jego długość odpowiada ciału. Dzięki tak długiemu ogonowi, tamaryny nie wyglądają tak małe, jak są w rzeczywistości. Gdy tamaryna porusza się między drzewami, ogon pomaga im zachować równowagę. Przechodząc od drzewa do drzewa, szukają własnego jedzenia. Na głowie płaszcz rośnie w sposób przypominający „koronę”. Jest to również jeden z powodów, dla których gatunek otrzymał taką nazwę. Obecność pazurów jest również charakterystyczną cechą gatunku. W końcu inne naczelne mają paznokcie na końcach palców.

Ich kolor jest ciemny, prawie czarny. Ale broda i wąsy kontrastowały z ogólnym kolorem sierści małp. Te części są całkowicie białe, wyglądają tak, jakby były szare. Ta funkcja jest w nich najbardziej atrakcyjna, a dzięki temu wyraźnie różni się od innych.

Część nazwy „imperialne” zwierzęta otrzymały właśnie ze względu na ich eleganckie wąsy. Kiedy naukowcy odkryli ten gatunek, natychmiast przypomnieli sobie, że jeden z niemieckich cesarzy imieniem Wilhelm II miał dokładnie takie same wąsy. Taka nazwa wydawała się wówczas badaczom najbardziej odpowiednia. Że utknął za widokiem.

Siedlisko

Ten gatunek naczelnych żyje w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Można je zobaczyć w takich krajach jak Peru, Boliwia, a także w Brazylii.

Jedzenie, styl życia

Te małpy są zwierzętami drzewnymi. Oznacza to, że większość czasu spędzają na drzewach. W tym celu ich ciało jest doskonale dostosowane. Mają długi ogon, który pełni funkcję równoważenia, potężne pazury pomagające przylgnąć do kory drzew i zwinne łapy, którymi trzymane są małpy na drzewie. Ponieważ są bardzo lekkie, mogą łatwo wspinać się nawet na szczyt drzewa, gdzie uzyskują najbardziej soczyste owoce.

Z reguły są tylko w gęstym lesie. Pomijają każdą otwartą przestrzeń. Mieszkają w małych grupach do 10 osób. Każde stado ma swoje specyficzne terytorium, które tamaryny gorliwie chronią przed wkraczaniem wrogów. Jeśli nagle na ich miejscu chcą osiedlić inne takie małpy, właściciele terytorium nie pozwolą im. Terytorium zajmowane przez jedną grupę tamarynek wynosi zwykle około 30-40 hektarów. Bronią swojego terytorium nie potężnymi pazurami i kłami. Atakują również tych, którzy ośmielają się skrzywdzić swoje maleństwa.

Hierarchia społeczna w paczkach jest dobrze rozwinięta. Tutaj jest najbardziej doświadczoną kobietą, a za nią wszystkie inne kobiety. Kolejnym krokiem w hierarchii tamaryny są dzieci. Mężczyźni tutaj zajmują najniższy poziom. W każdej grupie przeważnie żyją 1-2 mężczyźni.

Inną interesującą cechą zachowania i stylu życia tych zwierząt jest regularna fryzura wąsów. Przycinają sobie wąsy. W tym procesie zwierzęta aktywnie komunikują się.

Podstawą diety tych naczelnych jest pokarm roślinny. Bardzo lubią owoce i jagody, które są stale zbierane z krzewów i drzew w lesie deszczowym. Ich ulubionym przysmakiem są młode gałązki i liście. Czasami jedzą kwiaty.

Pokarm zwierzęcy jest również obecny w diecie tych zwierząt. Od czasu do czasu łapią żaby i jaszczurki. Jeśli złapią ptasie jaja w gnieździe, również je zjadają.

Hodowla


W okresie godowym tamaryńska cesarska samica może mieć więcej niż jednego partnera. Jeśli grupa nie jest jedną, ale kilkoma mężczyznami, będzie kojarzyć się ze wszystkimi. Kolejność zależy również od pozycji w hierarchii.

Ciąża przedstawicieli tego gatunku trwa około 45 dni. Ponieważ okres ten jest zbyt krótki, nawet dla tak małych zwierząt, dzieci rodzą się małe, bezradne. Po urodzeniu ważą tylko 35 g.

Ale nawet nowonarodzone tamaryny na twarzy mają już charakterystyczne wąsy i brodę. Ponieważ matriarchat króluje w ich stylu życia, mężczyźni opiekują się dziećmi. Ciągle noszą dzieci na sobie i dają je kobiecie tylko na czas karmienia.

Po 3 miesiącach niemowlęta mogą jeść i się ruszać. Po półtora roku młodzi mężczyźni opuszczają stado, aby zostać członkami innego. Kobiety pozostają w rodzinie.

W naturze oczekiwana długość życia wynosi około 11-15 lat.

Liczba

Obecnie gatunek ten jest uważany za „podatny na zagrożenia”, chociaż liczba tamarynek nie osiągnęła jeszcze poziomu krytycznego. Rzeczywiście, często te niezwykłe naczelne stają się ofiarami kłusowników. Są złapani na sprzedaż w kolekcjach lub ogrodach zoologicznych.

Na liczbę przedstawicieli tego gatunku, a także innych mieszkańców lasu tropikalnego, wpływa zniszczenie ich środowiska naturalnego. Przecież lasy deszczowe na ich rodzimym kontynencie są bardzo intensywnie niszczone. W rezultacie małpy po prostu nie mają miejsca do życia i zdobywania własnego jedzenia.

Wideo: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)

Obejrzyj film: Tamaryna Cesarska (Może 2019).