Wilk grzywiasty - opis, siedlisko, styl życia

Wilki grzywiaste są bardzo interesującymi przedstawicielami świata zwierząt. Ten gatunek należy do rodziny psów. Przedstawiciele gatunku mają znakomite dane zewnętrzne. Widząc je, możesz zdecydować, że nie są wilkami, ale lisami. W końcu wilki grzywiaste są do nich bardzo podobne.

W rzeczywistości ten gatunek nie ma nic wspólnego z lisem. Nie mają nawet pionowych źrenic, które są obowiązkowym atrybutem wyglądu lisów. Ojczyzną tych niesamowitych zwierząt jest Ameryka Południowa.

Gdzie mieszkam

Загрузка...

Te zwierzęta żyją w Brazylii, Boliwii, Paragwaju. Wolą żyć na równinach pokrytych trawą i krzewami. Możesz je również zobaczyć na obrzeżach bagien. W górach te wilki nie żyją. Z reguły przebywają tam, gdzie mieszka duża liczba różnych małych gryzoni i innych zwierząt. Wilki grzywa na nich polują.

Wygląd

Загрузка...

Charakterystyczną cechą zwierząt tego gatunku są smukłe nogi. Są dość długie i cienkie. Ale ta funkcja nie sprawia, że ​​zwierzęta te szybko biegają. Długie nogi pozwalają zwierzęciu lepiej widzieć na dość dużych odległościach. Pomaga to wilkom nie tylko polować na zdobycz, ale także nie stać się ofiarą myśliwego, który może na niego czekać.

Te drapieżniki mają dość miękką sierść. Kształt kufy i szyi jest bardzo podobny do zarysu lisa. Mają wydłużony kształt. Wilki grzywiaste wyróżniają się płaskimi klatkami piersiowymi, wyprostowanymi uszami i raczej krótkim ogonem. Ich sierść, choć miękka, jest bardzo gruba.

Przedstawiciele tego gatunku mają czerwono-brązowy kolor, ale na czubku ogona, a także na brodzie, ich wełna jest lekka. Na nogach płaszcz jest pomalowany w ciemnym odcieniu. W szyi jest dłuższy niż na innych częściach ciała. Jeśli zwierzę się czegoś boi lub próbuje kogoś przestraszyć, ta wełna stanie na końcu.

Ta cecha jest źródłem idei nazwy gatunku - wilka grzywiastego. Podobnie jak inni członkowie rodziny psów, zwierzęta te mają 42 zęby. W zależności od sytuacji i sytuacji wilki grzywiaste potrafią wydawać różne dźwięki. Między sobą komunikują się za pomocą głośnego i dość długiego wycie. Aby przestraszyć i odeprzeć rywali, używają głuchego narzekania. O zachodzie słońca słychać głośne szczekanie.

Średnio ciało dorosłego zwierzęcia ma długość 1 m 25 cm, długość ogona waha się od 28 do 33 cm, a waga dochodzi do 22 kg. Z reguły na wolności wilk grzywiasty może żyć przez około 12-15 lat. Jest nagrany przypadek, kiedy wilk żyje od 17 lat. Wśród przedstawicieli tego gatunku jest bardzo powszechna plaga.

Sposób życia

Загрузка...

Podobnie jak wszystkie pokrewne gatunki, wilki grzywiaste wydają się być aktywne w nocy. W tym czasie polują. Dzień dla nich to czas na odpoczynek. Widzieć grzywiastego wilka w przyrodzie jest bardzo trudna. W końcu te zwierzęta na planecie nie są tak liczne. Istnieje groźba eksterminacji tego gatunku i bardzo boją się człowieka.

Polowanie na wilki grzywiaste trwa długo. Czekają na swoją ofiarę, długo czekając. Atakuje tylko wtedy, gdy czeka na właściwy moment. Ze względu na duże uszy wilk grzywiasty słyszy zdobycz lub zagrożenie nawet z pewnej odległości. A dzięki długim nogom wilka może zobaczyć ofiarę nawet w wysokiej trawie.

Drapieżnik najpierw puka łapą w powierzchnię ziemi, aby wystraszyć swoją ofiarę, a następnie atakuje ją szybkim szarpnięciem. Prawie zawsze polowanie kończy się sukcesem tego sprytnego drapieżnika. Jego ofiara nie pozostawia szansy na przeżycie.

W naturze samce i samice tego gatunku żyją razem na tym samym obszarze. W tym samym czasie polują osobno. Przed pójściem spać rozchodzą się również do swoich zwykłych miejsc. Co ciekawe, gdy trzymamy wilki w niewoli, zarówno samica, jak i samiec angażują się w wychowywanie młodych.

Mężczyźni zaciekle strzegą terytorium, na którym żyją. Jeśli jakikolwiek nieproszony gość schodzi tam, zostaje stamtąd wydalony. Ale między sobą zwierzęta te nie wykazują agresji. Ich postawę można nawet nazwać dobroduszną. Atakowanie towarzyszy jest niezwykle rzadkie.

Z natury przedstawiciele tego gatunku są samotnikami. Życie w stadzie nie jest dla nich osobliwe. Wśród przedstawicieli świata zwierząt grzywiaste wilki nie mają wrogów. Ich głównym wrogiem jest człowiek. Zwykle ludzie strzelają do nich, gdy drapieżniki wchodzą do swoich szop, by ukraść ptaka.

Moc

Загрузка...

Podstawą racji wilków grzywiastych są różne małe zwierzęta. Mogą jeść i ptaki, ślimaki, jaja i różne owady. Z reguły połykają swoje pożywienie w całości, prawie bez żucia. Wynika to z faktu, że szczęki tych wilków są bardzo słabe. W przypadku dużych zwierząt nie mogą sobie poradzić. Dlatego wilki nie atakują takich zwierząt.

Ich szczęki nie są w stanie złamać twardych, dużych kości. Często wilki grzywiaste atakują stodoły z drobiem, dlatego są ofiarami ludzkimi. Ale takie przypadki są dość rzadkie. Przypadki ataków tych zwierząt na ludzi są nieznane. Okazują życzliwość nie tylko w stosunku do siebie nawzajem, ale także do ludzi. Dieta wilka grzywiastego obejmuje nie tylko mięso, ale także żywność roślinną. Uwielbiają jeść banany. Kolejne ulubione jedzenie tych zwierząt - jagody wilka. Są to bardzo trujące owoce, ale pomagają wilkowi uciec od dużej liczby pasożytów, które żyją w jego ciele. Kiedy dojrzewają truskawki i truskawki, wilki grzywiaste jedzą je z przyjemnością.

Hodowla

Okres godowy wilków grzywiastych zwykle przypada na okres od października do lutego lub od sierpnia do października. To zależy od tego, gdzie dokładnie żyją zwierzęta. W czasie rozmnażania wpływa na półkulę, w której żyją wilki. Ich ciekawą cechą odróżniającą od innych kłów jest to, że nie kopią dziur, ale pozostają na powierzchni.

Czas trwania ciąży u samic tego gatunku wynosi około 2 miesięcy. Potem rodzi się 2-6 młodych. Szczenięta rodzą się zimą. Po urodzeniu ważą około 400 g, ale młode rosną i rozwijają się wystarczająco szybko. Po 8-9 dniach już otwierają oczy, a po 3 tygodniach dostają uszy. Małe psy grzywiaste szczenięta wyróżniają się ciekawością i wesołością. Mężczyźni nie zajmują się wychowaniem dzieci. Kobiety wychowują je, karmią, a także uczą polowania i przetrwania na wolności.

Co ciekawe, szczenięta rodzą się z krótkimi nogami. W procesie wzrostu ich długość stopniowo wzrasta.

Bardzo ważną cechą tych zwierząt jest to, że nigdy nie atakują ludzi. Przynajmniej takie przypadki nigdy nie zostały zarejestrowane. Z reguły wyróżnia ich normalne, miłujące pokój zachowanie wobec ludzi i ich braci. Niestety, każdego roku liczba tych zwierząt stale się zmniejsza. Ten gatunek jest wymieniony w Czerwonej Księdze, ponieważ istnieje wielkie niebezpieczeństwo wyginięcia.

Wideo: Wilk grzywiasty (Chrysocyon brachyurus)

Загрузка...

Obejrzyj film: Ryś Hiszpański - Walka o Przetrwanie, Spains Last Lynx National Geographic (Październik 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...