Czarny bocian - opis, siedlisko, interesujące fakty

Bociany są dostojnymi dumnymi ptakami żyjącymi od dawna w pobliżu ludzi. Rodzina bociana ma 18 gatunków i jest podzielona na 9 rodzajów, żyją we wszystkich częściach Ziemi, z wyjątkiem pustyń. Chodzi o bociana czarno-białego.

Opis

Czarno-biały bocian jest wymieniony w Czerwonej Księdze. Długość ciała wynosi 105-110 cm, rozpiętość skrzydeł - 215-220 cm, waga - do 3,5 kg. Długość ogona jest umiarkowana, koniec jest lekko zaokrąglony. Bocian czarno-biały pokryty jest czarnymi piórami o fioletowo-zielonym, czerwonawym lub metalicznym odcieniu, ma białą klatkę piersiową i brzuch. Z boku wygląda jak frak, ubrany w białą koszulę. Nogi i miejsca nie pokryte piórami są czerwone. Dziób jest długi, 2 razy dłuższy niż głowa, z ostrym końcem. Ma ciemne zabarwienie, tylko u piskląt i dorosłych w czasie krycia staje się czerwony.

Środowisko i siedlisko

Bociany żyją praktycznie na całym świecie, w każdym zakątku Ziemi, z wyjątkiem pustyń. W Rosji bociany czarne i białe żyją na wszystkich obszarach, najczęściej osiedlając się w Primorye, na Dalekim Wschodzie, na terenach Kaliningradu i Ciscaucasia. Na Białorusi jest wiele bagiennych lasów, które idealnie nadają się do życia pod każdym względem, są szczególnie liczne bociany. Rząd postanowił nawet chronić terytorium najgęściej zaludnione przez bociany. Ponadto ptaki te występują w dużych ilościach w Chinach, Polsce, na ziemiach Włoch, w Niemczech Wschodnich i Zachodnich.

Bocian czarny jest raczej nieśmiały i bardzo ostrożny, woli osiedlać się jak najdalej od ludzi i zwierząt, wybierając głuche kąty leśne, bliżej bagien, jezior i stawów. Gniazda są rozmieszczone na wierzchołkach drzew na wysokości 10-15 metrów, gałęzie są używane jako materiał budowlany i są układane we właściwy sposób, a do mocowania służą glina i darń. Średnica takich mieszkań może wynosić do półtora metra, a waga może osiągnąć pół tony. Żyją przez wiele lat, często gniazda przechodzą przez dziedziczenie na dzieci, które również co roku mieszkają w nich, zdobywając potomstwo.

Zimowanie
Czarne bociany to ptaki wędrowne, zwłaszcza te, które wybrały umiarkowanie ciepłe strefy do życia, latają do ciepłych ziem, by spędzić zimę. Wyrusz w drogę pod koniec sierpnia - na początku września, trzymając się bliżej wody. Do zimowania wybierz kontynent afrykański lub Indie. Chociaż czarne bociany prowadzą izolowany styl życia, unikając innych ptaków, ale często wyruszają w długą podróż wraz z bocianami innych gatunków. Szerokie skrzydła tworzą 2-3 uderzenia na sekundę. Pozwala to na poruszanie się ze znaczną prędkością - do 40 kilometrów na godzinę. Do planowania używają upstreamu - pozwala ci pozostać w powietrzu przez długi czas, bez zmęczenia i dać odpocząć swoim skrzydłom. Takie urządzenia pomagają pokonać do 200 kilometrów dziennie.

Ptaki docierają do zimowisk na początku grudnia i równomiernie zaludniają całe terytorium, gdzie mieszkają do początku wiosny, kiedy nadchodzi czas powrotu do domu. Wracając, bociany lecą do swoich gniazd, przynoszą im porządek, naprawiają. Ptaki mają silne przywiązanie do swojego domu.

Wrogowie


Bocian czarny nie ma wrogów w naturze. Jedynym, który może czasami atakować, są orły. Czasami krokodyle. Ale to się rzadko zdarza. Głównym wrogiem jest człowiek. Tak więc we Włoszech pod koniec XVII wieku bociany zostały całkowicie zniszczone.

Moc

Bociany preferują żywność pochodzenia zwierzęcego, choć nie różnią się pod względem wyboru żywności. Żywią się głównie rybami i zwierzętami żyjącymi w wodzie. Ale podczas przelotów i wysychania zbiorników wodnych w ekstremalnym upale, gdy jest mało ryb i płazów, musimy jeść inne jedzenie. Na przykład:

  1. Małe ssaki - myszy, szczury, gronostaje, gryzonie.
  2. Ziemnowodne - żaby, różne rodzaje jaszczurek, ropuchy.
  3. Owady - szarańcza, koniki polne, Medvedok, chrząszcze majowe. Larwy tych szkodników są również zjadane.
  4. Pisklęta dzikich ptaków, w wioskach i wioskach łowią i żyją - kurczaki, kaczątka.

Wylesianie, a także suszenie łąk i mokradeł powoduje wielkie szkody dla bocianów, ponieważ zapasy żywności są niszczone.

Kilka ciekawych rzeczy o czarnych bocianach

  1. W Chinach od czasów starożytnych uważa się, że bocian oznacza szczęśliwą beztroską starość.
  2. Wiele narodów w Europie uważa bociana za symbol opieki nad starszymi rodzicami, ponieważ dorosłe ptaki nie pozwalają ludziom w podeszłym wieku, którzy nie są w stanie zdobyć pożywienia dla swoich krewnych, aby nakarmili ich głodem.
  3. Legenda, że ​​tam, gdzie żyje bocian, zawsze będzie dobre żniwo, rozsiane wszędzie. Dlatego bociany są bardzo szanowane w wioskach i wioskach, mieszkańcy wzmacniają koła na dachach ze starych wozów, dzięki czemu bocian buduje w nich gniazdo. Jeśli upierzony lokator nagle odleciał z tego miejsca, uznano to za karę za grzeszne życie, czekając na upadek różnych nieszczęść, kłopotów i nieszczęść na lokatorów tego domu.
  4. Jeśli para odleci i zacznie ponownie żyć w gnieździe, wtedy w rodzinie zajmującej dom pojawi się dziecko. Jest możliwe, z tego przekonania, i poszedł znak, że bocian przynosi dzieci.
  5. Bociany żyją w naturze od ponad dwudziestu lat, podczas gdy w niewoli - trochę dłużej. Zdarzają się przypadki, kiedy bociany żyły do ​​31 lat.
  6. Czasami bociany wykonują jakiś rodzaj zamiatania w swoich szeregach, pozbywając się słabych i chorych krewnych - są zabijani. Najczęściej dzieje się to przed lotami. Być może istnieje powód takiego okrucieństwa: słabe jednostki nie będą w stanie dotrzeć do właściwego miejsca, podczas gdy będą hamulcem paczki, opóźniając ją.
  7. Oprócz piękna i wdzięku tych ptaków różnią się pomocą udzielaną człowiekowi w rolnictwie - w poszukiwaniu pożywienia niszczą szkodniki roślin.
  8. Bociany czarne są dobrymi wskaźnikami ekologii. Widząc, że ptak tego gatunku żeruje na zbiorniku, można być pewnym, że woda jest wolna od zanieczyszczeń i substancji chemicznych.
  9. Samica składa od trzech do pięciu jaj. W inkubacji sprzęgła oboje rodzice biorą udział, inkubacja jaj trwa od 32 do 38 dni. Jeśli w gnieździe robi się gorąco, ptaki zaczynają rozpylać jajka wodą, aby się ochłodziły. Oboje rodzice również biorą udział w karmieniu - odbierają jedzenie, a pisklęta podnoszą je z dołu. Po dwóch miesiącach dzieci rozpoczynają naukę latania, aw wieku trzech miesięcy rozpoczynają samodzielne życie.
  10. Struktura aparatu wokalnego bocianów jest taka, że ​​nie są one w stanie wydawać dźwięków, tylko one potrafią cicho piszczeć. Dlatego komunikuj się ze sobą za pomocą syczącego i klikającego dzioba.
  11. Język bocianów białych i czarnych jest inny, więc nie mogą się wzajemnie zrozumieć, chociaż są przedstawicielami tego samego gatunku. Włoscy naukowcy próbowali przekroczyć te dwa podgatunki - próba zakończyła się niepowodzeniem.
  12. Jeśli mężczyzna jest wolny, pierwsza kobieta, która poleciała do krzyku, staje się jego żoną.
  13. Białorusini uczynili bociana jednym z symboli swojego kraju. W jednej z opowieści miejscowego folkloru opowiada o wyglądzie tych ptaków. Bóg podał człowiekowi duży worek pełen węży i ​​kazał go wyrzucić do morza. Ale ciekawość napełniła mężczyznę, rozwiązał torbę i zaczął się w nią wpatrywać. Węże wspięły się na wolność i rozprzestrzeniły na wszystkie zakątki ziemi, Bóg ukarał człowieka, zamieniając go w bociana. Teraz nieszczęsny wędruje od bagna do bagna, wyniszczając węże i dopóki nie złapie ostatniego, nie może zostać mężczyzną.

Wideo: Bocian czarny (Ciconia nigra)

Obejrzyj film: Altreu, Schweiz, Switzerland, Storchendorf Wioska bocianów, Szwajcaria, Stork (Marzec 2020).