Bajak - opis, siedlisko, styl życia

Baibak lub Babak, znany również jako świstak zwyczajny (stepowy), jest ssakiem należącym do rzędu gryzoni Rodentii, który obejmuje wiewiórki, sępy, wiewiórki i inne.

Opis

Małe, przysadziste zwierzę ze spłaszczoną głową. Baibak waży 3-8 kg (czasami waga może wzrosnąć do 15 kg). Długość ciała wynosi 40-65 cm, w tym krótki, krzaczasty ogon o długości około 15 cm, a kolor futra zależy od regionu, od brązowego do czerwonawo-brązowego, przy czym najczęstszym odcieniem jest brązowy kolor.

Niektóre osoby mają melanizm lub albinizm. W pierwszym przypadku gryzonie są całkowicie czarne, w drugim - całkowicie białe z oczami bez pigmentacji, których różowawy odcień wynika z naczyń krwionośnych znajdujących się na powierzchni. Z powodu ich błyskotliwej bieli albinosy są łatwą zdobyczą dla swoich wrogów.

Baikak, będąc zwierzęciem grzebiącym, ma silne, mocne nogi z mocnymi pazurami. Do kopania używają przednich łap, które są uzbrojone w cztery specjalnie opracowane pazury, podczas gdy tylne łapy mają pięć zwykłych pazurów. Z reguły zwierzę ukrywa się przed wrogami w otworze, ponieważ prędkość biegu baibaka nie jest zbyt wysoka.

Wizja gryzoni jest doskonała (chociaż niektórzy badacze uważają, że widzi gorzej niż ludzie). W szczególności jego kąt widzenia jest bardzo szeroki. Również baikach może zobaczyć niektóre kolory. Ale jest słabo zorientowany w ciemności, wizja zmierzchu jest zła, więc gryzoń prawie nigdy nie opuszcza dziury w nocy. Ma doskonałe ucho i bardzo dobrze rozwinięty zmysł węchu.

Zachowanie

Загрузка...

Siedząc w nory, baikak jest zawsze na strażniku i może czasem zrobić ostry gwizdek ostrzegawczy, gdy czuje się niebezpiecznie. Kiedy zwierzę jest poważnie ranne lub schwytane przez wroga w walce, może krzyczeć. Co więcej, baieback czasami wydaje dźwięk, zgrzytając zębami, i może nawet głośno szczekać, którego znaczenie jest nieznane.

Baibak - bardzo towarzyski, żyje w małych koloniach typu matriarchalnego. Grupa rodzinna składa się z 5-12 osób. W jednym dołku - jedna rodzina. Jest to zwierzę ściśle codzienne, rzadkie u dzikich ssaków. Baibak wstaje wcześnie, przed wschodem słońca, a rano bierze swój pierwszy posiłek. Potem śpi około godziny 10, wyciągnięty na podwyższeniu, ale zawsze czujny, z otwartymi oczami. Jest w swojej dziurze podczas gorących godzin dnia, aby dobrze spać od 12 do 15 godzin. Potem robi drugi posiłek i kładzie się spać godzinę przed zmrokiem.

Baibak jest bardzo ostrożny i podejrzliwy. Zwykle stoi na tylnych łapach, aby lepiej kontrolować teren. Zwierzę zaczyna syczeć w razie niebezpieczeństwa, a dźwięk ten słychać w odległości 1 km. Gdy tylko wydadzą charakterystyczny krzyk o rychłym niebezpieczeństwie, natychmiast wszyscy krewni ukrywają się w najbliższych norach. Rozpiętość orła może spowodować bardzo silny atak paniki i, odpowiednio, gryzonie będą głośno o tym informować. Baibaki to ciekawe zwierzęta i uwielbiają się bawić. Czasami bawią się ze sobą, zwykle w parach.

Siedliska i zwyczaje

Baibak stara się unikać mokrej lub mokradeł. Preferuje otwarte przestrzenie, takie jak pola, polany, rzadkie lasy i skaliste zbocza. Zwykle kopie swoją dziurę w miejscach, w których może jeść dużo roślin.

Latem jego nora znajduje się pośrodku pastwisk lub łąk, z reguły tylko zimą osiada w gajach lub podszyciu. Zimowa dziura, niezależnie od tego, czy jest izolowana, czy też nie, jest zazwyczaj wystarczająco głęboka, ponieważ im głębsza dziura, tym łatwiej będzie przetrwać zimę.

Norek ma główne wejście, jeden lub kilka otworów kontrolnych dla zwiększenia bezpieczeństwa, a także toaletę i gniazda w różnych miejscach. Gniazdo, które służy do rekreacji, zimowania i odchowu, jest wyłożone suchą trawą i ma szerokość około pół metra i wysokość ponad 30 cm.

Poza okresami hibernacji lub opieki nad dziećmi baikak spędza większość czasu, karmiąc i wygrzewając się w słońcu. Lubi wygrzewać się na ciepłej ziemi, na gładkich skałach lub na niskich gałęziach.

Pod koniec lata, kiedy zbliża się hibernacja (długi zimowy sen), jednostka zaczyna nabierać tłuszczu. Zaczyna się, gdy nadchodzi mróz. Młode osoby potrzebują trochę więcej czasu, aby zebrać wystarczającą ilość tłuszczu na całą zimę. Hibernacja zaczyna się pod koniec września, poszczególne baikaki już w tym okresie zaczynają w niej leżeć. Do października zazwyczaj wszystkie zwierzęta są w stanie uśpienia. W tym momencie gryzoń znajduje się w stanie bardzo niepewnej równowagi fizjologicznej, która może w każdej chwili doprowadzić do śmierci.

Hibernacja to rodzaj głębokiego snu w śpiączce. Wszystkie funkcje organizmu są znacznie spowolnione, dzięki czemu nagromadzony tłuszcz wystarcza, aby nakarmić zwierzę przez całą zimę. Jego temperatura może spaść do + 3 ° C, a tętno może spaść ze zwykłego 80 do zaledwie czterech lub pięciu uderzeń na minutę. Częstość oddechów jest zmniejszona, a zatem zużycie tlenu jest znacznie zmniejszone. Gdy zwierzę opuszcza dziurę wiosną, nadal ma pewną ilość tłuszczu, której potrzebuje, ponieważ jedzenie w marcu wciąż nie wystarcza.

Podobnie jak wszystkie zimujące ssaki, baikoo podlega przebudzeniom. Tętno, częstość oddechów i termogeneza wzrastają prawie do wartości normalnych. W rzeczywistości okresy te są krytyczne dla gryzoni. Podczas tych okresów przebudzenia, które stanowią zaledwie 5% całkowitego czasu obecności zwierzęcia w stanie hibernacji, baikak wydaje 90% swoich rezerw energii. Jednak te fazy przebudzenia są niezbędne dla ssaków. Są one niezbędne do utrzymania energochłonnych funkcji wsparcia, które wymagają wysokiej temperatury wewnętrznej.

Moc


Baibak jest wszystkożerny, ale jego dieta składa się głównie ze świeżej roślinności. Spożywa dużą ilość dzikich roślin, koniczyny, lucerny, mieszanki, kwiatów, pąków, cebul, a także warzyw i nasion, gdy je znajdzie. W rzadkich przypadkach zjada zabłąkane ślimaki, dżdżownice, larwy i owady (koniki polne i szarańcza). Wczesną wiosną żeruje na korze i małych gałęziach krzewów. Zużywa około 400 g trawy na posiłek. To 100 kg na 6 miesięcy aktywności latem. Gryzoń używa swoich wytrwałych łap do demontażu jedzenia.

Hodowla

Cubs rodzą się z reguły w kwietniu lub w maju po 30-dniowej ciąży. Baibak ma jeden miot rocznie, średnio cztery młode. Niewidome i bezbronne po urodzeniu, młode mają około 10 cm długości i ważą prawie 30 g. Po 28 dniach ich oczy są otwarte, a ciało pokryte krótkimi włosami. Są odsadzane w piątym lub szóstym tygodniu i już w tym czasie zaczynają opuszczać dziurę. Wzrost jest tak szybki, że ważą już 570 g w ciągu ośmiu tygodni i stają się bardzo grube do hibernacji. Niektóre baibaki żyją do 15 lat, ale ich średnia długość życia jest jeszcze mniejsza.

Zagrożenia i rozbicie

Загрузка...

Baibak jest naturalną ofiarą dużych drapieżników, takich jak niedźwiedzie, wilki, rysie itp. Te drapieżniki są jednak rzadkie dzisiaj lub nie występują w ogóle na obszarach rolniczych, gdzie powszechnie występują bagnaki. Jego głównymi wrogami są dziś lis i pies. Ciekawe, że to zwierzę staje się okrutnym i twardym wojownikiem, jeśli jego życie jest zagrożone, a nawet jest w stanie oprzeć się każdemu lisowi, jeśli nie zostanie zaatakowany przez zaskoczenie.

Najbardziej skutecznym sposobem ochrony przed atakiem drapieżników jest widok tego zwierzęcia. Oprócz tego, że zwierzęta te mają dobry wzrok, mają także szeroki kąt widzenia 300 ° (160 ° u ludzi), dlatego bardzo trudno jest je zaskoczyć. Warto zauważyć, że zarówno węch, jak i słuch są bardzo dobrze rozwinięte u tego gryzonia. Działają jako dodatkowa ochrona przed atakiem z zaskoczenia.

Wielu rolników uważa baikak za szkodnika ze względu na rośliny, które zjada i ze względu na stos ziemi, który gromadzi podczas kopania dziury. W pewnym stopniu baikak konkuruje z żywym inwentarzem o żywność i czasami o naloty na ogrody warzywne. Jednak opinia, że ​​baikak jest zwierzęciem szkodliwym, jest nadal w dużej mierze błędna.

Wideo: wykup (Marmota bobak)

Obejrzyj film: 250. Recenzja: Ekologiczny dom - jak do zbudować i zdrowo w nim mieszkać (Październik 2019).

Загрузка...

Popularne Kategorie

Загрузка...