Pingwin złotowłosy - opis, siedlisko

Złotowłosy pingwin otrzymał swoją nazwę dzięki obecności charakterystycznego odcienia na głowie. Ci piękni członkowie rodziny mogą konkurować z wyróżniającymi się danymi zewnętrznymi. Ponadto są zabawne i interesujące pod względem nauki. Wielu fotografów i badaczy chętnie wchodzi w naturalne środowisko pingwinów, aby je oglądać i komponować fascynujący materiał.

Cechy formularza

  1. Po raz pierwszy ptak został opisany przez przyrodnika z Niemiec w 1837 roku. To on zauważył grzywacz z ciekawymi nawykami. Początkowo pingwina przypisywano wspólnej rodzinie, ale z czasem osoby migrowały do ​​osobnej klasyfikacji.
  2. Jeśli zastosujesz się do danych uzyskanych z licznych badań, najbliższy członek tego ptaka jest uważany za pingwina typu królewskiego. Oczywiście drugi gatunek jest większy i masywniejszy, ale poza tym są podobne.
  3. Ponad 1,5 miliona lat temu doszło do pierwszej mutacji, ptaki zostały podzielone i zaczęły się zmieniać. Dziś te osoby wydają się zupełnie inne, skupimy się na złotowłosym członku rodziny.

Siedlisko

  1. Gatunki omawianych gatunków wolą żyć na wybrzeżu Antarktyki. Lubią żyć na wyspach, które rozciągają się nad pasmem pod Antarktydą. Inne wyjątki to równiny z niekończącą się masą śniegu, która nie pozwala na dostęp do wody.
  2. Z natury pingwiny żyją w koloniach, więc żyją w dużych rodzinach. Są one spotykane w południowym Chile, a także na Wyspach Orkney i na Półwyspie Antarktycznym. Według eksperta osoby te znajdują się w Nowej Zelandii, Australii, Brazylii i Afryce. Ale ich stada są małe i niestabilne.
  3. Jeśli myślisz o konkretnym miejscu zamieszkania, piękni upierzeni przyjaciele wolą osiedlić się w pobliżu skalistego terenu. Budują tam gniazda, spędzają większość życia, ukrywają się przed wrogami w środowisku naturalnym.
  4. Ponieważ wcześniej wspomniano, że gatunek ten żyje w koloniach, konieczne jest wyjaśnienie liczby osobników w jednej rodzinie. Uwaga, może osiągnąć 1,5 miliona, a nawet więcej. Dlatego pingwiny są garstką i często wrogo nastawione do terytorium.
  5. Młode zwierzęta nie są tak konfliktowe jak dorosłe ptaki. Ci ostatni często rozpoczynają walki, ponieważ starają się wybrać najlepsze miejsce do budowy domu. Co ciekawe, nieprzyjemny rybi zapach emanuje z obszaru rodzinnego.
  6. Aktywność społeczna jest dość rozwinięta, ptaki komunikują się z okrzykami i gestami. W ich arsenale jest wiele dźwięków, każdy z nich coś znaczy. Gdy zaczyna się sezon godowy, samiec śpiewa i dlatego wzywa kobiety. Samice zbierają się w kupę, a mężczyzna wybiera jeden i zaczyna taniec.

Opis

  1. Osoba tego rodzaju wyróżnia się dużymi ogólnymi właściwościami. Oczywiście nie może konkurować z królewskimi pingwinami, ale też nie jest mała. Pod względem wzrostu ptak rośnie do 70 cm, ale byli też więksi przedstawiciele.
  2. Różnice w płci są obecne, mężczyźni są nieco więksi niż kobiety. Interesująca cecha tkwi w tych ptakach. Różnią się masą ciała w zależności od okresu w roku. Również rzucają przyzwoicie wagę podczas krycia. Ogólnie masa waha się od 3-6 kg.
  3. Młode są odpowiednio mniejsze, ale szybko rosną rezerwy tłuszczu w miarę wzrostu. Zanim zacznie się wylinka, pingwiny ważą około 6 kg, a następnie schudną 1,5-2 razy. Początkowo te ptaki nazywano grzywaczami, a nie złotowłosymi. Wynika to z charakterystycznego kępki na głowie, pigmentowanej żółto-pomarańczowym odcieniem.
  4. Końcówka znajduje się nad brwiami. Uważany jest za znak rozpoznawczy tego gatunku. Dziób jest mocny i wystarczająco duży. Jest w kolorze brązowym z pomarańczowym odcieniem. Lekko pochylony jak pazur.
  5. Dla wszystkich pozostałych parametrów pingwiny te nie wyróżniają się wśród podobnych osób. Są prawie na całym ciele pomalowane na niebiesko lub czarno. Część brzuszna i szyja są białe. Łapy są różowawe, podobnie jak obszar pod skrzydłami.

Dieta

  1. Nie zapominaj, że osobniki tego gatunku należą do ptaków drapieżnych. Nie wiedzą, jak latać, ale to nie przeszkadza im być doskonałymi myśliwymi pod wodą. Prim to pingwiny robią to z powodzeniem.
  2. Dorosłe osobniki są w pełni zdolne do nurkowania na głębokość ponad 65 m. Jednocześnie mogą być pod wodą bez tlenu do 3 minut. Ponadto, przed polowaniem i zanurzeniem w wodzie, pingwiny zbierają niewielką ilość kamieni w ustach. Dzięki tej dodatkowej wadze umożliwia drapieżnikom szybkie zanurzenie się w wodzie.
  3. Często złotowłose pingwiny polują na małe ryby. Lubią też jeść skorupiaki i kalmary. Jeśli spojrzysz na to z drugiej strony, to podczas karmienia potomstwa rodzice próbują wprowadzić małe mięczaki i plankton.
  4. Problem polega na tym, że ciało młodych jest raczej słabe i nie zostało jeszcze w pełni wzmocnione. Dlatego pisklęta po prostu nie są w stanie strawić większego pokarmu. Z tego powodu możemy powiedzieć, że rodzice dostarczają młodym zwierzętom specjalne „niemowlęce” jedzenie.

Ciekawe fakty

  1. Rozważane osoby nie są wymienione w Czerwonej Księdze, ale ten gatunek jest chroniony. Złote włosy pingwiny są uważane za bardzo wrażliwe.
  2. Jednocześnie, jeśli sytuacja się nie zmieni, osoby takie wpadną do Czerwonej Księgi. Ptaki giną głównie ze względu na fakt, że cała planeta jest bardzo ekologiczna. W szczególności globalne ocieplenie wpływa negatywnie na pingwiny.

Takie osoby są wyjątkowe i chronione jako gatunek, który może zniknąć. Faktem jest, że pingwiny mają niewielu naturalnych wrogów, są niszczone przez pogorszenie ekologii na całej planecie. W rzadkich przypadkach foki są atakowane przez foki i orki.

Wideo: 10 faktów na temat pingwinów

Obejrzyj film: Zaklęta Wieża - gra planszowa , recenzja wideo (Może 2019).