Binturong - opis, siedlisko, styl życia

Dzika przyroda ze swoimi pięknymi, wyjątkowymi krajobrazami i niesamowitymi stworzeniami jest pełna cudów i intryg. Czasami można zobaczyć niezwykłe zwierzę lub roślinę, uderzające w jej piękno lub odwrotnie - przerażające. Kiedy słowo drapieżnik natychmiast wydaje się strasznym wielkim zwierzęciem z ostrymi kłami. Ale niektóre drapieżniki wywołują tylko emocje i pragnienie udaru. Te drapieżniki to mało znany binturong.

Patrząc na niego, może mu się wydawać, że jego twarz jest podobna do kota, a jego ciało jest podobne do niedźwiedzia, z długimi, kudłatymi czarnymi włosami, sztywnym szarym wąsem i długim ogonem. Jest mięsożercą z wytrwałym ogonem; który jest przystosowany do rejestrowania różnych rzeczy. Binturong pachnie świeżą porcją popcornu. Czasami nazywany jest także „niedźwiedzim kotem”, ale ta nazwa jest myląca, ponieważ zwierzęta te nie są związane z niedźwiedziami lub kotami.

Binturong należy do rodziny cywetów, starożytnej grupy małych i średnich ssaków, które żyją tylko w Starym Świecie (wschodnia półkula). Ta rodzina, która zawiera także cyweta, genetta, jest jedną z najbardziej zróżnicowanych spośród wszystkich mięsożernych rodzin, obejmującą 66 gatunków rozmieszczonych w całej Europie, Afryce i Indiach. Istnieje 9 różnych rodzajów binturongów, które wyglądają nieco inaczej, ale najłatwiej jest je rozróżnić według geografii i rozmiaru.

Opis

Binturong jest dużym zwierzęciem. Czasami rośnie ponad 1 m długości, u samic 20% więcej mężczyzn. Ogon ma długość 55-90 centymetrów; ich waga może wynosić około 9-14 kg. Mają kudłate, długie i bardzo grube futro, którego kolor waha się od brązowego do czarnego. Niezależnie od nastroju, jego wełna ciągle wystaje. Z powodu rozczochranego wyglądu binturoga można by pomyśleć, że właśnie się obudził. Wiązki długich, prostych włosów, stoją również na czubkach uszu i wyglądają jak szczotki.

Binturong jest wyjątkowy w porównaniu z innymi mięsożernymi ssakami, ponieważ ma końcówkę przedsionkową do ogona, która służy zwierzęciu jako kolejna noga, która pomaga zarówno wspinać się, jak i rozgałęziać, aby zapewnić zwierzęciu stabilność. Zwierzęta mają duże wyłupiaste oczy, białe, grube i długie wąsy, które są zbyt wrażliwe i znajdują się na policzkach, wystają ponad brązowe oczy.

Gdzie mieszkam

Binturong występuje w południowej i południowo-wschodniej Azji. Jego szeroka gama dystrybucji rozciąga się od wyspy Java w Indonezji po Yunnan w południowych Chinach. Do krajów Binturong należą: Nepal, Bangladesz, Indie, Chiny, Indonezja, Bhutan. Chociaż w niektórych krajach są nadal obecne, ich liczba gwałtownie spada, a obecnie są tam bardzo trudne do wykrycia. Żyją w wilgotnej, gęstej tropikalnej dżungli i wysokich lasach, które są blisko wody.

Charakter, styl życia

Binturong jest zasadniczo zwierzęciem nocnym, które spędza większość czasu, powoli przemieszczając się między drzewami. Ponieważ zwierzęta są dość duże, nie mogą przeskakiwać między drzewami, więc muszą najpierw zejść, aby przejść do następnego drzewa.

Te zwierzęta są doskonałymi wspinaczami i poruszają się dobrze na drzewach, opierając się na mocnych nogach, na wpół ślizgających się pazurach, a także raczej wytrwały ogon. Binturong również doskonale umie pływać i nurkować. Często jest w stawie, aby jego ciało ochłodziło się w ekstremalnym upale. Zazwyczaj żyją samotnie, ale małe grupy przedstawicieli gatunku nie są rzadkością i zazwyczaj składają się z dwóch dorosłych zwierząt, a także ich młodych.

Bestia jest znana jako wystarczająco głośne zwierzę, które wydaje serię dźwięków, za pomocą których komunikuje się z resztą bionturongów i ostrzega je, jeśli widzi niebezpieczeństwo. Są w stanie odtworzyć dźwięki chichotów, gdy wyglądają na szczęśliwe, lub wyją, gdy czują się zagrożone.

Podobnie jak reszta rodziny cywetów, binturong ma zapachy gruczołów, które są pod ogonem. Gruczoły te są używane do oznaczania drzew i liści podczas znakowania poszczególnych terytoriów i są używane podczas przemieszczania się bestii. Co dziwne, zapach tej tajemnicy, jak mówią, pachnie popcornem.

Dopóki nie staną się silniejsi i lepiej poinformowani o swoim otoczeniu, młodzi binturongi są niezwykle wrażliwi. W tej chwili są w stanie rozpylać ciecz o nieprzyjemnym zapachu (jak skunks), kiedy są naprawdę przestraszeni. To zachowanie obserwowano tylko u binturongów, którzy nie mają więcej niż dwa miesiące, ponieważ kiedy się starzeją, mogą chronić się w inny sposób.

Binturong może odwrócić tylne nogi do tyłu, aby ich pazury były dobrze związane podczas schodzenia z pnia drzewa.

Moc

Mimo że należą do grupy ssaków drapieżnych, binturong jest zwierzęciem roślinożernym. Oznacza to, że przeżywa przede wszystkim na diecie składającej się z owoców. Ale ich dieta obejmuje również owady, różne gryzonie i małe ptaki, które łapią między gałęzie jak koty.

Binturongi są dobrze rozwinięte i mogą jeść jedzenie siedząc na drzewach z przednimi łapami, których te zwierzęta potrzebują nie tylko do podnoszenia i kopania, ale także do przechowywania żywności lub otwierania owoców za pomocą elastycznych palców. Binturong poluje głównie na zdobycz pod osłoną nocy. W ciągu dnia, dzięki doskonałej zdolności do pływania i nurkowania, łowi w zbiornikach wodnych, gdy jest chłodzony w upale.

Cykle reprodukcji i życia

Nie mają okresu godowego jako takiego, uważa się, że od lutego do połowy wiosny, a następnie w lipcu i październiku są bardziej podatni na rozmnażanie. Po 3 miesiącach ciąży binturong zstępuje z drzew, by zagnieździć się wśród roślinności, która chroni ją przed przejeżdżającymi drapieżnikami.

Z reguły rodzi się 1-3 dzieci. Podobnie jak wiele innych ssaków, małe binturongi rodzą się ślepe i nie słyszą. Opierają się wyłącznie na matce, która zapewnia im mleko. Niezależne życie zaczyna się na 2 miesiące. Rośnie do 1 roku.

Binturongi w przyrodzie mogą żyć od 10 do 15 lat, ale są w stanie z powodzeniem dotrzeć do starszego wieku, gdy są przetrzymywani w niewoli i umierają w wieku 26 lat.

Niebezpieczeństwo

Binturongi są stosunkowo dużymi i powolnymi zwierzętami, ale nie są łatwym łupem dla drapieżników żyjących w dżungli. Więksi mieszkańcy, tacy jak tygrysy i węże, stanowią zagrożenie dla binturongów.

Przedstawiciele tego gatunku najbardziej ucierpieli na skutek zniszczenia siedlisk. W większości przejawia się to w południowych częściach zasięgu. W strefie północnej wylesianie nie jest tak intensywne, ale cierpią oni na kłusowników, więc to zwierzę kocha gęsty las, w którym znajduje się wiele schronień, zarówno na drzewach, jak i na powierzchni ziemi.

Korzyści i relacje z ludźmi

Ten ssak jest umieszczony jako uderzająco pasywne zwierzę. Zostały łatwo oswojone przez człowieka. Na całym świecie często trzymane są jako egzotyczne zwierzę. Jednak to właśnie ten przemysł, wraz z innymi czynnikami, przyczynił się do szybkiego spadku liczby binturongów w Azji Południowo-Wschodniej.

Binturong podlega także niszczycielskiej utracie rozległych obszarów jego naturalnego środowiska. Rosnąca populacja i wyrąb lasów dla rolnictwa są głównymi winowajcami ich upadku, ponieważ binturong potrzebuje gęstej dżungli dla pomyślnego przetrwania.

Binturong przynosi wielkie korzyści lasom i dżungli, w których zamieszkują. Dzięki ich odchodom pomagają rozsiewać nasiona z owoców i warzyw, na których się żywią. Pomagają również w walce ze szkodnikami, ponieważ łapią i jedzą gryzonie.

Zwierzę Binturong jest uważane za rzadkie i egzotyczne, więc prawie niemożliwe jest spotkanie w ogrodach zoologicznych w wielu krajach.

Wideo: Binturong (Arctictis binturong)