Dugong - opis, siedlisko, styl życia

Diugonie są czarującymi stworzeniami morskimi, są roślinożernymi ssakami i najbardziej przypominają morskie krowy. W rzeczywistości są one dość bliskie manatomom, które nazywane są morskimi krowami. Zoologowie odnoszą się do diugonów według kolejności syren. Tak więc istnieje taki dystans, który nazywany jest słowem ze starożytnych legend greckich, ponadto duyung jest tłumaczony z języka malajskiego jako syrenka lub dziewica z morza.

W Rosji diugoń jest często nazywany krową morską, ponieważ syrenka, taka jak rosyjska epopeja opisuje to stworzenie, wciąż jest daleka od braku łaski. Ale jeśli porównasz z krową, to diugoń jest całkiem zgodny z tym zwierzęciem. Ma też masywne ciało, niezręczność i pewien rodzaj miękkiego uroku, który sprawia, że ​​jesteś wzruszony i ciesz się zwyczajami tego wspaniałego morskiego stworzenia.

Podstawowe informacje

W większości diugonie wolą osiedlać się wzdłuż brzegów, gdzie morza i oceany tworzą zatoczki i płytkie laguny. Obecnie obszar ten jest tropikalnym pasmem oceanów Pacyfiku i Indii. Ponieważ nie jest to trudne do zrozumienia, żyją w przestrzeniach morskich i praktycznie nie pływają do słodkiej wody.

Są najmniejszymi przedstawicielami rzędu syren, ponieważ przy długości ciała czterech metrów ważą tylko do 600 kilogramów, a ten stosunek dla takich zwierząt jest dość umiarkowany. Jednocześnie samce są zawsze większe niż samice.

Struktura ciała jest rodzajem cylindra, który ma wiele fałd, charakterystycznych dla wszystkich właścicieli grubej skóry i znacznej warstwy tłuszczu podskórnego.

Skóra ma naprawdę imponującą grubość - około dwóch centymetrów lub więcej, a kolor jest szarawy z lekkim gradientem. Zawsze brzuch jest lżejszy, a plecy nieco ciemniejsze.

Jeśli porównasz to z kimś z innych zwierząt, diugoń jest po prostu przekleństwem z pewnymi cechami. Jeśli jednak wyglądasz lepiej, istnieje wiele cech odróżniających diugonie od innych zwierząt, w szczególności nie mają one żadnych tylnych płetw, a przednie są raczej długie (do pół metra), nie ma żadnych znaków i szczególnych cech nóg, które pozwoliłyby poruszać się po lądzie. Dlatego diugonie nie lądują na lądzie, gdy schodzą do wody, a tam ewoluowały do ​​niezbędnych warunków i struktury ciała. Tak więc nadal siedzą pod wodą i czują się wspaniale, ponieważ pokojowy wyraz twarzy tych uroczych zwierząt pozwala nam mówić.

Zewnętrznie diugoń byłby łatwo pomylony z manatem, gdyby nie płetwa tylna, która, w przeciwieństwie do manatu, jest podzielona głębokim zagłębieniem pośrodku, a przede wszystkim przypomina wieloryba. Dla porównania tylna płetwa w kształcie manata reprezentuje rodzaj wiosła lub wiosła podobnego do płetwy manatowej.

Przechodzimy teraz do opisu twarzy diugonia, który również zasługuje na uwagę i wyróżnia się charakterystycznymi cechami. W wielu stworzeniach morskich nie ma typowo małżowin usznych, a oczy głęboko na orbitach nadają się również do przebywania pod wodą (przy okazji, słyszą doskonale, ale patrz tak). Głowa jest stosunkowo niewielka w porównaniu z ciałem i ma siedzący tryb życia. Kufa ma mięsiste gąbki i tępy nos, który jest zaopatrzony w zawór, który pokrywa wewnętrzną przestrzeń zewnętrznej wody.

Natura i styl życia diugonia

Te wodne ssaki są podobne do krów w ich spokoju i powolności, a jeśli zostaną opisane dokładniej, są strasznymi krów. Wydawać by się mogło, że przestrzeń wodna pochodzi z diugonia, więc czemu nie czuć się tam pewnie i nie imponować? Niemniej jednak wyglądają raczej nieśmiało, ostrożnie i płynnie. Odległość, którą pokonuje diugoń w ciągu godziny, wynosi średnio około 10 kilometrów. Z drugiej strony, diugonie nie potrzebują umiejętności sprintu, wręcz przeciwnie - to właśnie ta powolność i mierzalność pod wieloma względami umożliwia skuteczne poszukiwanie pożywienia.

W przypadku diugonów głównym zajęciem jest poszukiwanie różnych roślin, tj. Glonów, które rozprzestrzeniają się wzdłuż dna morskiego. Dlatego pływają w ten sposób na dnie morskim i spokojnie jedzą glony - dlaczego nie morskie krowy?

Co dziwne, te nieśmiałe zwierzęta nie są szczególnie podatne na stada. W większości są to rolnicy indywidualni, a powstawanie paczki jest z reguły spowodowane jedynie obecnością roślinności na pewnym terytorium. Następnie diugonie gromadzą się w niewielkiej grupie pięciu lub trochę więcej osób i płynnie przechodzą przez oddzielne miejsce, jak w grupie zbierającej jedzenie.

Ponadto istnieje możliwość migracji grupowej, gdy cała populacja udaje się do cieplejszych regionów w celu poszukiwania pożywienia. Takie migracje są zdeterminowane przez wybór korzystniejszych warunków klimatycznych.

Inną osobliwością jest całkowita łaska dla ludzi. Jeśli kiedykolwiek widziałeś uroczego i giętkiego zwierzaka, to diugoń jest przykładem ich najsłodszego i giętkiego. Morscy giganci pozwalają sobie na ściskanie, uderzanie, przytulanie, pieszczoty, pocałunki, fotografowanie, tak aby było wygodniej pozować. Można je drapać, masować i wiele więcej. Dlatego często, gdy szukasz zdjęcia dugonga w Internecie, z pewnością znajdzie się tam ktoś, kto ściska krówkę morską lub robi coś śmiesznego z tym zwierzęciem. Właściwie diugoń nie jest szczególnie przeciwny takiej komunikacji.

Sekret tego zachowania tkwi w grubej skórze, która sprawia, że ​​te stworzenia są niemal całkowicie niewrażliwe na wpływy zewnętrzne. Drapieżniki w ogóle nie zwracają uwagi na diugoń, ponieważ próba uzyskania tego rodzaju skóry jest droższa. Zarówno diugonie, jak i drapieżniki rozumieją ten fakt, a zatem nie przeszkadzają sobie nawzajem i na ogół się nie pokrywają. Czasami zdarza się, że rekin może chcieć zjeść małą krowę morską, ale wraz z nadejściem matki drapieżniki odchodzą na emeryturę. Diugonie potrafią odpędzić nawet ogromne rekiny, które również nie widzą sensu próbując swoich sił z tymi gigantami.

Dugong Power

Jeśli spojrzysz na pulchne wargi tych stworzeń, górna warga wyraźnie się wyróżnia, co bez przesady wydaje się po prostu ogromne. Ten szczegół pozwala również oderwać rośliny z dna morskiego. Codzienna dieta dorosłego zwierzęcia może wynosić około 40 kilogramów różnych traw morskich i różnych glonów.

Samce mają niewielką przewagę w porównaniu z samicami diugońskimi, ponieważ mają górne zęby - kły, które służą między innymi do zgarniania roślin z dna. Kopią dość długie rowki i łatwo jest śledzić wzdłuż tych ścieżek, gdzie pasł się diugoń i dokąd zmierza.

Dni diugonia są dość monotonne i mierzone, biorąc pod uwagę ilość żywności, którą muszą zebrać, są to właśnie one. Najpierw pływają około 15 minut wzdłuż dna, a następnie unosi się i zyskuje powietrze, a następnie ponownie na dno. Tak więc dni zastępują tygodnie i tygodnie zmieniają lata, a krowy morskie nadal pasą się wzdłuż dna morskiego, pozostawiając dwie długie bruzdy jako oryginalne linie czasu, które są wymywane przez wody wieczności.

Diugonie nie są głupimi zwierzętami, wręcz przeciwnie, wiedzą, jak oszczędzać żywność na przyszłość i generalnie wykazują pewną pomysłowość. Często zapasy glonów są zbierane w osobnym miejscu, z którego diugoń może następnie odebrać odpowiednią ilość i uwolnić się od zbierania na pewien okres.

Reprodukcja i długowieczność

W dziesiątym roku swojego istnienia diugoń staje się dorosłym stworzeniem i może zacząć się kojarzyć. Ponadto, diugonie są w stanie oddać się temu zajęciu o każdej porze roku, ponieważ nie są uwarunkowane ramami okresu reprodukcji określonego przez naturę. Ogólnie rzecz biorąc, łączą się w pary przez cały rok.

Taka wolność nie anuluje jednak trudności w walce o kobietę. Aby uzyskać bliskość ze swoim ukochanym, mężczyzna często staje w obliczu walki z rywalem o kły. Diugonie zręcznie używają górnych zębów i mogą zadawać znaczne obrażenia przeciwnikowi.

W rzeczywistości wynik walki i decyduje o dalszej opcji hodowlanej. Zwycięzca walki odchodzi prawie natychmiast po tym z kobietą i zajmuje się poczęciem nowego diugonia. Później mężczyźni przechodzą na emeryturę i nie angażują się we własne potomstwo.

Ciąża trwa rok, po czym pojawia się z reguły jedno młode, które waży około 40 kilogramów i ma długość do jednego metra. Rzadko rodzą się bliźniaki. Noworodek znajduje się na plecach matki przez około 12 tygodni i używa mleka do karmienia. Po tym zaczyna się bardziej niezależna egzystencja, która jest spowodowana przejściem na dietę roślinną, ale dziecko nie odmawia mleka. Mleko matki pozostaje w diecie do półtora roku.

Stopniowo dziecko dorasta i zaczyna niezależną egzystencję, która jest dość długa. Wiek diugonia sięga 70 lat lub więcej, jeśli czynniki zewnętrzne na to nie wpływają. Przez czynniki zewnętrzne rozumiemy głównie człowieka, co znacząco wpływa na populację tych zwierząt.

W tym czasie populacja diugoni jest raczej niewielka, ludzie w XX wieku wywarli na te zwierzęta największy negatywny wpływ. Teraz połowy przy użyciu sieci są zabronione, a krowy są chronione przez różne organizacje międzynarodowe. Dozwolone jest tylko zbieranie przy użyciu harpunów w małych narodach i kulturach, które historycznie używają diugonii do utrzymania własnego istnienia i są zaangażowane w rozsądny połów tych zwierząt.

Wideo: Dugong (Dugong dugon)